Prvi aktivni nogometaš iz velikih liga koji je priznao: "Ja sam gay"

Foto: Getty Images/Guliver Image

NOGOMETAŠ Collin Martin (23) na Twitteru je priznao da je homoseksualac.

Veznjak Minnesote United, koja igra u MLS-u, svoju seksualnu orijentaciju objavio je tijekom sinoćnjeg Pride Nighta, prigodnog kola američke lige u kojem se iskazivala podrška LGBT zajednici.

Martin je tako postao jedini aktivni sportaš u američkim profesionalnim ligama koji je otvoreno priznao da je gay i jedan od rijetkih u svjetskom sportu općenito.

"Večeras moja momčad igra svoj Pride Night. To je vrlo važno za mene jer ću javno reći da sam gay. Moja obitelj i prijatelji, u koje ubrajam i suigrače, toga su svjesni već godinama i bili su mi velika podrška. Ponosan sam što to mogu otvoreno reći, a od svih klubova u kojima sam igrao dobivao sam samo podršku i prihvaćanje. Želim na ovaj način potaknuti i druge homoseksualce da to učine jer sam siguran da će ih američki sport objeručke prihvatiti", napisao je Martin na Twitteru.

Prije njega je u MLS-u Robbie Rogers 2013. godine također priznao da je gay, a otišao je u mirovinu prošle godine. Od ostalih profesionalnih liga samo je Jason Collins, bivši košarkaš New Jersey Netsa, rekao da je gay, a u NHL-u, MLB-u i NFL-u nije bilo takvih slučajeva.

Justin Fashuanu bio je i ostao jedini nogometaš u Premiershipu ili bivšem First Divisionu koji je za aktivne karijere otkrio svoju seksualnu orijentaciju. Fashuanu je igrao za Nottingham Forest, City, West Ham i Newcastle, a 1998. godine se ubio nakon što je optužen da je napastovao 17-godišnjaka u SAD-u.

U ostalim sportovima brojni su slučajevi aktivnih sportaša koji su se deklarirali kao homoseksualci, od kojih je jedan od najpoznatijih slučajeva onaj Martine Navratilove koja je rekla da je biseksualka, a isto su učinile još neke tenisačice poput Amelie Mauresmo koja se nije sramila činjenice da je lezbijka.

Poznati njemački nogometaš Thomas Hitzelsperger, koji je igrao u Aston Villi, Laziju, West Hamu, Wolfsburgu i Evertonu, rekao je da je gay nakon što je završio karijeru.

Pročitajte više