Prvi korak Celticsa prema povijesti. Evo kako su prolazili njihovi prethodnici

Foto: Profimedia

BOSTON CELTICSI spasili su NBA ligu od najkraćeg konferencijskog finala u njenoj povijesti, u kojoj nikad obje serije nisu završile metlom. Nakon što su Denver Nuggetsi izbacili LA Lakerse 4:0, isto je imao priliku napraviti Heat protiv Bostona, ali Celticsi su dobili četvrtu utakmicu u Miamiju 116:99 i produljili seriju.

Točno 150 puta u povijesti NBA doigravanja rezultat u seriji bio je 3:0 i nikad nije došlo do potpunog preokreta. Obično sve završava u četvrtoj utakmici ili u najbolju ruku počasnom pobjedom ekipe koja je u zaostatku, što se naziva "džentlmenskom metlom".

Dvije utakmice je dobilo samo 14 momčadi

Od 150 momčadi koje su se suočile sa zaostatkom 3:0 samo ih je 14 uspjelo dobiti sljedeće dvije utakmice, a posljednji su to učinili Toronto Raptorsi u prvom krugu protiv Philadelphije prošle godine, da bi pali u šestoj i okončali sezonu. Celticsima se to dogodilo 2013. u prvom krugu protiv New York Knicksa.

Od tih 14, samo su tri uspjele doći i do sedme, odlučujuće utakmice - Knicksi u finalu 1951. protiv Rochester Royalsa, Nuggetsi u polufinalu Zapada 1994. protiv Utah Jazza i Portland Trail Blazersi u prvom krugu 2003. protiv Dallas Mavericksa. No niti jedna od njih nije uspjela doći do potpunog preokreta.

Zaostatak 3:1 preokrenulo je 13 momčadi

No, ako bismo zanemarili način na koji se stiglo do rezultata 3:1, on kroz povijest nije uvijek bio nenadoknadiv. Takav zaostatak uspjelo je preokrenuti 13 momčadi, a posljednji su bili Denver Nuggetsi, koji su prije tri godine u bubbleu to učinili čak dvaput - protiv Jazza u prvom i protiv Clippersa u drugom krugu.

Sljedeća utakmica između Celticsa i Heata igra se u noći s četvrtka na petak u Bostonu, eventualna šesta dva dana kasnije u Miamiju, a senzacionalna majstorica opet bi bila u Bostonu idućeg tjedna s ponedjeljka na utorak.

Pročitajte više