LIGE PETICE

PSG je doveo Messija da osvoji LP. Dobio je razmaženu divu na zalazu karijere

Foto: EPA

KYLIAN MBAPPE u 94. minuti prve utakmice osmine finala Lige prvaka protiv Reala nakon fenomenalne akcije isto je tako zabio za pobjedu PSG-a 1:0. Gol je odmah postao viralan, ali dan kasnije je to postala i snimka koja prati ponašanje Lionela Messija neposredno nakon golčine koju je zabio njegov suigrač.

Brojni ljubitelji nogometa na društvenim mrežama istaknuli su da Messi pri tome nije pokazao ni približno sreću kakva bi se očekivala u toj situaciji. I zbilja, kad se pogleda snimka gola, jasno se vidi kako Messi na prekrasan pogodak u samoj završnici susreta za pobjedu nad klubom koji mu je kroz karijeru bio najveći rival reagira - nezainteresirano.

► KLIKNI OVDJE  I POGLEDAJ MESSIJEVU REAKCIJU NA MBAPPEOVU GOLČINU REALU

Mbappe je inače golom za pamćenje spasio Messija, koji je pola sata ranije promašio penal. Da nije bilo Mbappeove čarolije, PSG ne bi nikako naplatio dominaciju protiv Reala i na uzvrat u Madrid bi otišao bez zaslužene prednosti. I s Messijevim nerealiziranim penalom, koji je, usput, izborio Mbappe.

Kao prilog navedenoj tezi o netrpeljivosti ili barem indiferentnosti Messija prema Mbappeovim sjajnim partijama može se priložiti i pobjednički gol Mbappea protiv Rennesa u prvenstvu, također u sudačkoj nadoknadi. Messi je četiri dana ranije, doduše, dodao Mbappeu, ali je onda tražio povratnu da sam zabije. Kada je to napravio Mbappe... Pa, recimo kako snimka pokazuje da nije bio baš sretan. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ MESSIJEVU REAKCIJU NA MBAPPEOV GOL RENNESU

U čemu je problem s Messijem i PSG-om?

Da Messi nije sretan u PSG-u priča se gotovo od trenutka u kojem je potpisao ugovor, a prije dva tjedna španjolski mediji su objavili navodno insajderske informacije o Messijevom stanju. Argentinski El Confidencial objavio je veliku priču o tome što muči jednog od najboljih igrača u povijesti.

Argentinski list piše kako Messi često odlazi na putovanja u Barcelonu ili Argentinu. Jako mu fale dvije domovine, španjolski jezik i tamošnja kuhinja. U PSG-u se osjeća, navode, kao strano tijelo, a za to postoji nekoliko razloga.

Navode kako se napadač francuskog velikana još uvijek nije oporavio od koronavirusa zbog kojeg je propustio gotovo tri tjedna nogometa. I dalje nema snage za 90 minuta, posebno ne u visokom ritmu i na razini na kojoj je bio u Španjolskoj.

El Confidencial ističe i kako mu Pariz nije sjeo. Vrijeme mu je prehladno i prekišovito u odnosu na Barcelonu, a u svlačionici nema puno bliskih prijatelja jer nije naučio jezik iako je PSG njegovoj obitelji omogućio privatne učitelje, ali i vozače kako bi što prije ovladali jezikom.

Igra i izgleda vrlo depresivno, ističu Argentinci, pa nije čudno što ne igra kako bi mogao. Ne živi u luksuznoj kući kao što je to bio slučaj u Barceloni. Preselio se u kuću od 300 kvadrata blizu Paredese i Di Marije, kolega iz reprezentacije.

Što je PSG uopće očekivao? 

Messi je nogometaš s 34 godine na leđima koji već 18 godina igra seniorski nogomet protiv najboljih nogometaša na svijetu i trenutno doživljava pad forme koji će neminovno voditi i skorašnjem kraju karijere. To je prirodan put svakog igrača, zapravo je Messijeva dugovječnost i čudesna jer s 34 godine ima seniorskih sezona koliko mnogi nogometaši nemaju i sa znatno više godina.

Ako stavimo na stranu činjenicu da je Messijev marketinški doprinos PSG-u gotovo pa neizmjeran, iz toga aspekta nije teško razumjeti zašto je taj transfer vrhunski posao PSG-a. Problem je na drugoj strani medalje.

Bazičan podatak o broju golova po sezoni prikazan na grafu iznad dovoljan je da ukaže na trend razvoja Messijeve karijere s igračke strane. On je, naravno, silazan. Već neko vrijeme Messi je u padu, a posebno su problematične posljednje dvije sezone u kojima je prvi put nakon dugo vremena vezao dvije sezone s prosjekom slabijim od gola po utakmici.

Messijev pad se ne može zaustaviti

Kod nekih igrača bi to bilo normalno, ali Messi je svoje klubove navikao na razinu igre koja to ne trpi. Posebno je loša ova sezona u kojoj je Messi zasad na samo 0.33 gola po utakmici, a igra u ekipi koja je daleko najdominantnija u svojoj ligi.

To u suštini znači da Messi zabija svaku treću utakmicu, ali na grafici iznad se vidi da ipak češće sudjeluje kod golova jer je uz sedam pogodaka u 20 utakmica dodao i sedam asistencija. Bez obzira na to, jasno je da je u ovom trenutku riječ o dosad najlošijoj Messijevoj sezoni još od 2006. godine pa ne čudi da navijači PSG-a konstantno na utakmicama izražavaju nezadovoljstvo kako klubom općenito tako i Messijem. 

Svi parametri ukazuju na to da je Messijeva karijera krenula prema svome kraju. Messi se s tim očigledno ne nosi na najbolji način pa se na terenu češće ponaša kao razmažena diva nego kao vjerojatno najbolji nogometaš svih vremena.

I tako će se nastaviti jer Messi ne gubi bitku s protivničkim braničima ili veznjacima, već s biologijom. A to je bitka koju ne može dobiti, ali može prihvatiti poraz i pasti dostojanstvenije nego što to sada čini.

Pročitajte više