Psiholog otkriva što stoji iza uspjeha Hrvatske: "Uz loše odnose sve pada u vodu"

Foto: Hina

IGOR ČERENŠEK, bivši trener i sportaš, po struci psiholog, već godinama se uspješno bavi mentalnim treningom i pripremom vrhunskih sportaša. Kovao je zajedno s Anom Kotzmuth olimpijsko srebro Damira Martina, bio je u stožeru hrvatskih rukometaša te individualno radi s mnogobrojnim nogometašima poput Lovre Majera. Čerenšek za Index piše o važnosti mentalne pripreme nogometaša, u svjetlu golemog uspjeha hrvatske reprezentacije na SP-u u Rusiji i mentalne snage koju je pokazala na putu do finala. 

MENTALNA priprema u nogometu, kao i u svakom sportu, podrazumijeva upravljanje motivacijom, fokusom i emocijama, ali je s obzirom na važnost tima i timskog duha vrlo naglašena i vrijednost komunikacije i odnosa. 

Za razliku od većine drugih sportova, nogomet sa sobom nosi dodatno velik pritisak javnosti koja prati svaki pokret, svaki potez pojedinca, ekipe, trenera te kritizira poraze i slavi pobjede. Iz tog razloga kontrola ranije navedenih faktora postaje još zahtjevnijom. 

Iako očekujemo da je motivacija profesionalca u nogometu stabilno visoka, to nije toliko jednostavno upravo zbog pritiska javnosti, ali i svega onog što nogomet na vrhunskom nivou nosi sa sobom, a to su često slava, novac i mogućnosti koje imaju rijetki. Iz tog razloga nogometaši trebaju imati jasnu sliku sebe i svojih vrijednosti, ali i izraženu težnju za osobnim i profesionalnim napretkom. Postavljanje ciljeva za takve sportaše nije jednostavno, ali oni najbolji to rade iz sezone u sezonu, kako bi kontinuirano napredovali bez obzira na godine. 

Nedavno je jedan od naših nogometaša rekao da mu je u svakoj sezoni najbitnije dodatno ulagati u svoj razvoj i biti kritičan prema sebi bez obzira na to što kažu javnost ili sportski rezultati. Tako je njegova motivacija relativno stabilna i vezana za osobne vrijednosti i uvjerenja, bez obzira na okolinu, nove ugovore, klubove, prilike i neprilike. 

Što je s emocijama? 

Upravljanje fokusom i upravljanje emocijama su dva povezana područja jednako kompleksna kao i motivacija te ako nogometaši žele unaprijediti i jedno i drugo to često zahtijeva puno rada. Nogometaši s kojima mi radimo su ovladali tehnikama upravljanja intenzitetom tako da za svoje utakmice uvijek budu optimalno pobuđeni, kako se ne bi dogodilo da izgore od želje ili rade banalne pogreške zbog niske pobuđenosti. Iz tog razloga oni mentalno treniraju svakodnevno, a uz tehnike disanja i meditacije razvijaju svoj fokus posebno kroz usmjeravanje pažnje na detalje (fokus točke) u svojim treninzima, a kod kuće dodatno uvježbavaju svoju igru kroz vježbe mentalne simulacije.

Tako se pripremaju za moguće situacije na terenu i ne ostavljaju puno toga slučaju. Sama priprema za utakmicu je vrlo individualna stvar pa svaki nogometaš ima svoj plan mentalne pripreme kao što ima i plan tjelesnog zagrijavanja. Ako sve odrade kako treba, velika je vjerojatnost da će utakmicu igrati ''u zoni'' i taj dan pokazati svoju najbolju moguću izvedbu. 

S obzirom na trajanje utakmica i njihovu učestalost kroz sezonu, mnogi nogometaši koriste brojne mentalne tehnike oporavka, kao što su naprednije tehnike disanja ili progresivne mišićne relaksacije, i sve to kombiniraju s osnovnim metodama oporavka koje su definirane u njihovim klubovima i reprezentacijama. 

Ako netko promaši penal, to ne govori ništa o tome je li mentalno jak 

Psiholozi se bave i pripremom za izvođenje kaznenih udaraca, ali to je samo mali dio njihovog posla koji ne jamči baš ništa, ali može povećati vjerojatnost uspjeha. Samim time, iz nečijeg pogotka ili promašaja kaznenog udarca ne možemo zaključivati ništa o mentalnoj pripremljenosti izvođača. 

Koliko igrači mogu ići preko granica fizičke snage zbog mentalne moći? Kondicijska pripremljenost je svakako važan faktor, povezan i s mnogim drugim komponentama sportske pripremljenosti tako da jedna utječe na drugu, ali ne možemo znati kada i u kojoj mjeri. 

Ništa bez tima - uz loše odnose sve pada u vodu 

Ono što sigurno znamo jest da su komunikacija i odnosi u timu apsolutni prioritet, jer nogomet je timski sport u kojem kao i u svakom drugom timskom sportu cijela igra pada u vodu ako sportaši ne igraju kao tim. Stvoriti tim i voditi tim velik je izazov svakog trenera u klubu, a posebno u reprezentaciji, jer ti treneri nemaju toliko raspoloživog vremena kroz sezonu. 

Iako smatram da je mentalni trening u nogometu i svakom sportu bitan, vjerujem da je mentalna pripremljenost koja proizlazi iz kvalitetne timske atmosfere, zajedničkih vrijednosti i odgovarajućeg vodstva prioritet svakog tima. 

 

 

Pročitajte više