Rapsodija u bijelom: Hajduk ponovno razbio Ukrajince i izborio play-off Europa lige

Foto: Hina

U DALEKO najboljoj partiji ove sezone, ali i u jednoj od najkvalitetnijih u posljednjih nekoliko godina, Hajduk je na Poljudu pobijedio ukrajinsku Oleksandriju s 3:1 i s ukupnih 6:1 plasirao se u doigravanje Europa lige.

Šok na početku, Milić i Ćosić nastavili po starom

Na Poljudu nije počelo dobro. Gosti su već u ranoj fazi utakmice, u 13. minuti poveli,  nakon ogromne pogreške Milića i Ćosića, koju je kaznio strijelac Starenkiy.
 
Međutim, taj gol nije prepao Splićane, Bijeli nisu počeli paničariti, štoviše, Hajduk je krenuo goropadno i nakon niza opasnih kornera sjajnog Kožulja sijao je opasnost pred vratima Novaka.
Jedan od tih ubačaja je ipak urodio plodom i Nižić nakon pogreške vratara gostiju zabija u 21. minuti za 1:1.
 
U nastavku gledali smo goropadni Hajduk, a maestro Sušić podsjetio je na remek djelo Bake Sliškovića protiv Torina 1985.
 
U nastavku je na terenu igrala samo jedna momčad – ona u bijelim dresovima.
Najprije je Nikola Vlašić pokazao zašto je hajdučko blago i njegova budućnost. Niksi se u 51 minuti u pravom slalomu sjurio pred vrata Oleksandrije, sjajno je uposlio Saida kojeg ruši Novak i Hajduk je dobio penal, a Sušić je bio neumoljiv.
 
Samo pet minuta kasnije, BiH majstor pokazao je zašto je najbolji igrač Bijelih. U stilu Bake Sliškovića s 25 metara zabio je golčinu iz slobodnog udarca i vjerojatno je sve nešto starije navijače Bijelih vratio u 1985. i u drugo kolo Kupe Uefe i dvoboj s Torinom, kad je legenda Hajduka zabila jedan od naslavnijih golova u bogatoj povijesti Majstora s mora.
 
Ako se Ukrajinci do tada nečemu i nadali, u tom je trenutku priča bila gotova, i pravo je čudo da goropadni Hajduk nije goste ispratio iz Splita s još pokojim golom.
 
Tercet Sušić – Vlašić – Kožulj pravo je blago Hajduka
 
Oleksandrija se pokazala kao nedorasla momčad i ova pobjeda dokaz je da se onih 3:0 u Ukrajini nisu dogodili slučajno. Tercet Vlašić – Sušić – Kožulj večeras je briljirao i bilo ih je zaista užitak gledati. 
 
Pušnik ne smije opijen pobjedom zanemariti probleme u obrani
 
Međutim, bilo bi pogrešno ako bi Pušnik opijen pobjedom zanemario i neke kronične probleme koji su evidentni u igri Hajduka. Naravno, pri tome mislimo na obranu i defenzivni blok u sredini terena. Milić i Ćosić su opet nekim reakcijama pokazali da su u stanju iz ničega napraviti veliku štetu, kao i Jefferson u sredini, a Juranovića večeras nismo ni vidjeli (ali barem nije griješio kao prije tjedan dana). Srećom, Oleksandrija je bila protivnik koji takve propuste nije bio sposoban kazniti.
 
Protivnik u sljedećoj rundi će to znati, budite u to uvjereni.
 
 
 
 
 

 

 

Pročitajte više