Rađa: Tko neće, neka ne igra za Hrvatsku! Od danas prolaze samo tri stvari

Foto: Hina

NAKON debakla u Gdanjsku i poraza od Poljske, hrvatska košarkaška reprezentacija praktički se oprostila od nastupa na SP-u u Kini iduće godine.

Čelni ljudi hrvatske košarke, Stojko Vranković i Dino Rađa, te izbornik Dražen Anzulović odgovarali su jutros na pitanja novinara.

"Prije svega, rekao bih da smo svi razočarani rezultatima iz posljednje dvije utakmice i porazima od Litve i Poljske. Kao trener ću preuzeti svu odgovornost koju trener može preuzeti za  to.

"Naravno da bih danas mijenjao neke stvari u pripremi i svemu onom što je prethodilo. Nakon svih analiza koje sam napravio sa stožerom, smatram da smo u selekciji promašili s dva igrača te smatram da fizički nismo bili spremni. Tu od odgovornosti izuzimam kondicijskog trenera Šimu Tomaševića koji je učinio sve što je u njegovoj moći. Što se taktike tiče, u globalu ne bih ništa mijenjao. 

Bili smo pripremljeni u svakom segmentu, a sve što se događalo na parketu, posljedica je gore navedenih stvari U najkraćim crtama to je moj rezime onoga što se događalo kroz ove dvije utakmice i kroz 20 treninga koje smo odradili prije kvalifikacija", sažeo je dojmove izbornik Anzulović. 

Kazao je i kako kod igrača nije osjetio nikakav bojkot uz napomenu da isto pitanje ipak treba postaviti i njima.

"Bit će jako teško, možda i nemoguće otići na SP. Imamo još četiri utakmice. Je li ovo realnost Hrvatske? I jest, i nije. Nije, jer samim ulaskom u Savez smo ušli u proces stvaranja modela kojeg želimo. Želimo da mladi reprezentativci budu materijal za seniore i na dobrom smo putu, osvajamo medalje", rekao je predsjednik HKS-a Vranković.

Rađa o nedisciplini igrača: Moramo birati bitke, da dobijemo rat

Nadovezao se Dino Rađa, pokušavajući objasniti zašto igračima nedostaje želje i discipline kada nastupaju za svoju zemlju. 

"Vidjeli ste kakav pritisak rade mladi igrači, to je teže sprovesti s ljudima koji imaju 30 godina. Znate, ja sam optimističan po pitanju budućnosti. Treba puno rada, ali sada nam se otvara prostor da u miru radimo i spremamo se za nešto dalje. Dozvolite da sam prošao puno toga i znam što treba da bi se došlo do rezultata. Mogu vam samo obećati da će se od danas samo tri postulata postaviti pred trenera: rad, red, disciplina. Tko je voljan to pratiti, bit će tu, tko nije voljan, zahvalit ćemo mu se.

Znači ti to da u ovom momentu nema reda, rada ni discipline? 

"Rekao sam, ne možemo mijenjati ljude od 30 godina. Da je to tako lako, onda bi to svatko radio. Da je moguće ispraviti kriv Drinu jednim potezom... nisam Baltazar. Ljude trebA odgajati, to je proces koji treba vrijeme. Ne možeš istovremeno ići u rat sa svima, moraš birati bitke da dobiješ rat. U životu mora biti kompromisa", pojasnio je Rađa. 

Pročitajte više