LIONEL MESSI

Rakitić je bio savršeno u pravu za Messija. Čim izvede taj potez, izgubio je sve

Foto: EPA-EFE/SofaScore

U PRIPREMI utakmice Hrvatske i Argentine (3:0) na ruskom Mundijalu izbornik Zlatko Dalić kovao je taktiku kako zaustaviti Lionela Messija.

Nije ništa novoga mogao izmisliti s taktičke strane jer to nisu uspijevali ni daleko veći treneri od njega - argentinskog genijalca može se zaustaviti jedino timskom igrom uz puno sreće. Ili će on zaustaviti sebe čim mentalno potone.

Veliku pomoć Daliću dao je Ivan Rakitić koji s Messijem surađuje svakoga dana u Barceloni. Opet, ništa vezano za taktiku.

"Messi je genij, ali čim sagne glavu i ide na centar, gotovo je. Znači da je izgubio koncentraciju, da nije svoj", rekao je Rakitić Daliću što se i dogodilo te večeri u Nižnjem Novgorodu.

Čim spusti glavu, nagne se u stranu i počne gledati u prazno, gotov je

Isto se Messiju dogodilo u dvije ključne utakmice ove sezone, posljednji put protiv Brazila u polufinalu Copa Americe (2:0), prije toga na Anfieldu u stradavanju 4:0 kod Liverpoola. Messijeve reakcije nakon primljenih golova nisu kapetanske, što nije nikakva novost.

Baš ta spuštena glava nagnuta u stranu, pogled u prazno, češkanje brade pa i, ako hoćete, predaja, posljednje je što treba ionako raštimanoj Argentini koja već godinama nema stabilnog izbornika, jasan plan igre i standardiziran sastav.

No i u tako lošim uvjetima on se ističe klasom, povezuje, kreira i radi za momčad. Na kraju, bez konkretnog učinka.

S nogometne strane malo što mu se može zamjeriti.

Ipak, frapantno zvuči podatak da je Leo u posljednjih 20 nokaut-utakmica Argentine na svim natjecanjima zabio tek četiri gola.

Konkretno, igrao je 756 minuta na svjetskim prvenstvima u nokaut-fazama a da nije zabio ijedan gol.

Argentinci ne znaju naplatiti njegovu žrtvu

I nije mu to toliko za zamjeriti jer svaka ozbiljnija momčad zna se postaviti prema njemu pa je često okružen s četiri ili pet protivničkih igrača. U toj bi situaciji, po običnoj, laičkoj nogometnoj logici, suigrači trebali iskoristiti višak prostora svojim kretnjama.

Dalićev plan zaustavljanja Messija nije nikakav revolucionarni nogometni izum. Vjerojatno taj model ili neki modificirani primjenjuju i ostali treneri suočeni s argentinskim velemajstorom.

I jasno, nadaju se da neće imati savršen dan jer tada i najbrutalnije taktike padaju u vodu.

Identične slike na Anfieldu i Belo Horizonteu

Messiju se inače zamjera nedostatak žara, fali tu sigurno koji urlik na suigrače pa ako treba i kreirati kaos da se situacija preokrene, neka ga. To je ono što argentinski genijalac nije u stanju isproducirati kad je najvažnije. 

Pognute glave četiri je puta išao na centar Anfielda u povijesnom razbijanju Barcelone kod Liverpoola u polufinalu Lige prvaka.

Netom prije toga je promašio zicer, na njegovu žalost i suigrači su mu totalno podbacili, a njega nije bilo nigdje da drekne na momčad i isprovocira reakciju.

Slike s Anfielda i iz Belo Horizontea su identične, samo je dres drugačiji. Pogledajte...

Brojni stručnjaci su nakon te utakmice istaknuli jedno: da je Barcelona te večeri na Anfieldu imala kapetana Carlesa Puyola, do blamaže ne bi došlo.

Ne zbog toga što je Puyol izvanredan stoper, nego zato što kod njega nema izgubljene situacije, češkanja po bradi i gledanja u pod.

U Argentini, jasno je, face poput Puyola nema na mapi pa nema tko ni usmjeriti Messija. Ili ga uputiti na neke stvari koje radi krivo, poput ove situacije gdje ni ne pomišlja krenuti u trku dok ostatak suigrača to radi.

Dani Alves je pokazao što znači biti lider

S druge strane, za vrijeme utakmice u Belo Horizonteu dominirao je 36-godišnji veteran bez kluba Dani Alves koji je posljednje dvije godine kuburio s ozljedama pa su ga mnogi bacili u staro željezo.

Podsjetio je na najbolje dane, igrao kapetanski i bio najbolji igrač Brazila kada je bilo najvažnije. No budimo pošteni, imao je i pomoć kvalitetnih suigrača od kojih većina igra značajne uloge u najvećim europskim klubovima pa mu je bilo kudikamo lakše.

"Užasno je teško biti najbolji igrač na svijetu. Da smo mi izgubili, cijela bi momčad bila kriva. Kad Argentina izgubi, za sve je kriv Messi. Mi smo Brazil, a oni su Messi i nekoliko suigrača. Žao mi ga je", rekao je bivši igrač Barcelone, Juventusa i PSG-a i pogodio točno u sridu.

Messi je gotovo savršen, ali...

Bez da se veličina i kvaliteta argentinskog čarobnjaka i u sekundi dovedu u pitanje, nije on mentalni prosjek i(li) psihički labilan. Takvi ne osvajaju pet Zlatnih lopti i ne zabijaju svake sezone preko 40 golova, iako u 450 minuta ovoljetne Cope nije bio na svojoj radnoj temperaturi.

Messi je gotovo savršen nogometaš s dvije izražene mane.

Ne zna gubiti i nije vođa. Zato mu treba skinuti to breme s leđa, dati mu mir i pustiti ga da radi ono što zna najbolje - igrati nogomet i zabijati golove u zdravoj momčadi.

Tražiti od njega, posebno u neurednoj Argentini, da bude nešto što nije je kontraproduktivno. Znali su to itekako Ivan Rakitić, Dani Alves i Jurgen Klopp te na kraju, skupo naplatili.

Pročitajte više