Čačić udara temelje za Euro bez ključnog igrača

Foto: Hina 

OZLJEDA LISTA prekrižila je Ivana Rakitića na popisu igrača na koje izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić može računati u utakmicama protiv Izraela i Mađarske. Rakitić kaže kako je želio nastupiti, ali u razgovoru s liječnikom reprezentacije odlučio je kako su zdravlje i nadolazeći El Clasico ipak važniji.

>>> Rakitiću nagrada za Najveće srce Hrvatske, donirao za vukovarski vodotoranj

Veznjak Barcelone odradio je "preventivnu" magnetsku rezonancu i nakon uvida u snimke liječnik mu je, u dogovoru s izbornikom, ispisao "ispričnicu". Iako ozljeda nije ozbiljnije prirode, Rakitić će preskočiti Izrael i Mađarsku iz preventivnih razloga, odnosno kako ne bi dodatno pogoršao stanje načetog lista.

"Želio sam zaigrati, ali nažalost nisam dobio dozvolu liječnika zbog ozljede lista," rekao je Ivan Rakitić uoči utakmice protiv Izraela u srijedu u 18 sati u Osijeku.

"Dugo sam razgovarao s liječnikom reprezentacije jer sam doista želio istrčati u srijedu. Upitao sam ga mogu li zaigrati, ali uvjerio me kako je moje zdravlje važnije."

"Tako je možda i bolje, siguran sam kako će oni koji će igrači dati sve od sebe i kako u ovom trenutku mogu ponuditi više od mene."

"No bez obzira što neću igrati, budite uvjereni da će moja zamjena biti na najvišoj mogućoj razini. Sve smo podredili rezultatu u Francuskoj, nije važno tko će igrati, nego kako," završio je Rakitić optimistično.

On ipak u reprezentaciji pravu zamjenu - nema. 

Hoće li "najjači vezni red" opet biti limit za hrvatskog izbornika? 

Ante Čačić danas u Osijeku kreće s pripremama za Euro. Najavio je promjenu formacije i moguće je da Hrvatska nastupi i s trojicom braniča te pet veznjaka ispred Kalinića i Mandžukića. Rakitića je teško nadomjestiti, on je jedina prava polušpica s kojom Čačić raspolaže, i koji tu ulogu igra u klubu. Ne bilo kojem, već Barceloni. Bez Rakitića, prostor između veze i dvojice sidruna u napadu mogao bi postati zamka za Hrvatsku. Modrić, Brozović i Kovačić mogu biti rješenje, kao istureniji u načičkanoj sredini, dok je Badelj najpovučenija opcija, gdje se uostalom ugodno osjeća i Fiorentini. Mateo Kovačić i dalje je misterija. 

Bit će zanimljivo pratiti hoće li Čačiću slatke brige koncentracija kvalitete u veznom redu zapravo biti limit, odnosno hoće li mu uspjeti ono što nije njegovim prethodnicima: iskoristiti svjetsku klasu Modrića i Rakitića. Sustav 3-5-2 odlikuje zgusnuta sredina, i na prvi pogled Čačić ima slatke brige s veznim redom koji je forte ove reprezentacije. No, većina tih veznjaka u klubovima igra povučenije ili centralne uloge, tek je Rakitić svjetska klasa za posluživanje napadača. Njega ipak neće biti u uvodnim pripremnim utakmicama, u kojima Čačić udara temelje Hrvatske za Euro. 

Pročitajte više