IVAN RAKITIĆ

Rakitić spašava karijeru i ima tri opcije. Jedna od njih izgleda najbolje

Foto: EPA-EFE

TEŠKA i usporena alibi igra Ivana Rakitića protiv Mađarske i Walesa nikoga nije pretjerano iznenadila. 31-godišnjem hrvatskom veznjaku samopouzdanje je narušeno nakon velikih turbulencija u Barceloni ovoga ljeta.

Iako je on svim silama htio ostati u klubu, struka na čelu s trenerom Ernestom Valverdeom krenula je djelovati prema novim idejama u kojima za već pet godina standardnog Rakitića mjesta nema. 

Tek 186 odigranih minuta za klub ove sezone jasan su znak da je promjena sredine nužna. Zainteresiranih ne nedostaje, najkonkretniji u posljednje vrijeme su Inter i Manchester United, a početkom rujna spominjala se i kombinacija s Juventusom koju je prije nekoliko dana njegov direktor ipak odbacio.

Rakitić će na zimu, ako dotad ne dođe do velikog obrata u Barceloni, imati novi klub. Ostat će mu šest mjeseci u kojima mora pronaći svoju staru formu pred Europsko prvenstvo 2020. na kojem bi, ako se ne dogodi neko manje čudo, trebala igrati i Hrvatska.

Grafike za Index Sport: Sofascore

U Manchester Unitedu bi ga dočekali gotovo kao spasitelja, Interu bi njegova klasa itekako podigla kvalitetu veznog reda, dok bi se u Juventus najlakše uklopio zbog njegovog novog i napadačkog načina igre, što potvrđuju i brojke u ključnim napadačkim parametrima.

No sve te opcije imaju i drugu stranu medalje...

U Juventusu bi mogao uživati u nogometu

Ovaj klub, dobro je poznato, počinje igrati Sarriball. Igra iz prvog dodira, baš poput akcije kojom su pobijedili Inter u velikom talijanskom derbiju, odgovarala bi Ivanu Rakitiću. Hrvatski veznjak u Barceloni navikao je na takav način igre i kod Maurizija Sarrija dobivao bi još više napadačke slobode nego kod Ernesta Valverdea.

Budući da je Rakitić taktički perfektno obučen mogao bi igrati na svim pozicijama veznog reda u Sarrijevim formacijama 4-3-3 i 4-3-1-2, u kojima bi do izražaja došle njegove najbolje strane (sigurnost u posjedu, preciznost u dodavanjima i razigravačke sposobnosti), po čemu se i statistički isticao u Barceloni prošle sezone.

Juventus u usporedbi s Interom i Unitedom kreira u prosjeku nešto manje prilika, no zato je daleko precizniji u dodavanjima i konkretniji u završnici akcija. Rakitić bi i u tom segmentu mogao dodatno pomoći Sarriju, ali...

Gdje bi ga u Torinu dočekali potencijalni problemi?

Talijanski prvak nakrcan je veznjacima i mnogi se već pate s minutažom iako je rani početak sezone. Sarri preferira trio Blaise Matuidi - Miralem Pjanić - Sami Khedira u formaciji 4-3-3, odnosno istu trojku s Aaronom Ramseyjem iza dva napadača u formaciji 4-3-1-2.

Uz ovu četvoricu Stara dama u rosteru ima tek pristiglog Adriena Rabiota, talentiranog Urugvajca Rodriga Bentancura i njemačkog reprezentativca Emrea Cana, koji je prvi kandidat za odlazak iz Torina.

Sve i da nezadovoljni i za Ligu prvaka neprijavljeni Can ode, Rakitića bi u Juventusu opet dočekala strahovita konkurencija i vodio bi strahovitu borbu s tri već uigrana veznjaka.

Matuidi je razbijač protivničkih akcija i vitalan u zamislima Maurizija Sarrija, Pjanić ove sezone blista u slobodnijoj igri kao glavni razigravač, dok Khedira, koji igra na Rakitićevoj desnoj strani, uživa veliko povjerenje novog trenera zbog svojih taktičkih kvaliteta.

Rakitić i Brozović u raljama ludog Contea. Dobro zvuči

Udarni trio Antonija Contea već sada se zna. Marcelo Brozović drži ključeve igre, uvelike mu pomaže otkriće Serie A Stefano Sensi, a od Nicola Barrelle strašna su očekivanja. U formaciji 3-5-2 tri su mjesta veznjaka popunjena, međutim Interov problem je širina i kvaliteta klupe.

Zamjene za ovu trojicu su tek prosječni Urugvajac Matias Vecino i neostvareni Talijan Roberto Gagliardini koji su klasom ipak ispod hrvatskog veznjaka. Rakitić bi, nema sumnje, snažno oplemenio vezni red milanskog kluba, vjerojatno instantno.

Čim bi pao u ruke luđaku Antoniju Conteu došlo bi do brzog reseta uma potresenog Ivana, a i fizička sprema bi mu rapidno skočila jer kod Contea drugačije ne ide.

Pritom, itekako je uigran s Marcelom Brozovićem u reprezentaciji Hrvatske, što bi mu itekako pomoglo u prilagodbi, a dodajmo i statistički podatak da Inter u ovoj konkurenciji klubova ima najmanje točnih dodavanja.

A tu Ivan rastura.

Interov vezni red je već isprogramiran, Rakitić bi odmah morao iskoristiti šansu

Rakitić je, rekli smo, taktički izvrstan. Prilagodljiv svim formacijama i rolama u veznom redu.

Ali budući da Conteov Inter igra u formaciji 3-5-2, u kojoj je Rakitić posljednjih sezona odigrao jako malo utakmica, bilo bi mu potrebno izvjesno vrijeme da posve pohvata Conteove mehanizme igre.

Stigao bi u zaostatak jer Interov vezni red već poprima konture novog trenera koji već ove sezone želi osvojiti neki trofej ili barem donekle ugroziti dominaciju Juventusa. 

To znači da nije sklon pretjeranim rotacijama stožernih igrača pa u slučaju da potencijalni Rakitićev početak u Interu ne bude upečatljiv, lako bi mogao pasti u drugi plan.

Dodatna stvar koja mu ne bi išla u prilog je ta da su Sensi i Barella Talijani i Conteovi miljenici.

Takve bivši trener Juventusa pretvara u svoje vojnike u koje ima bespoštedno povjerenje pa da bi ih se izbacilo iz udarne momčadi, potrebno je do maksimuma svime očarati tvrdog talijanskog trenera.

United bi ga dočekao kao spasitelja, od Pogbe im je zlo

Jedini su klub koji ga neprestano želi posljednje dvije sezone. Da se pitalo Josea Mourinha ili Ole Gunnara Solskjaera, Rakitić bi igrač Crvenih vragova bio već dvije sezone.

Ivan je odbijao sve ponude zbog Barcelone u koju je ludo zaljubljen pa tako ni United, kojem je ovakav profil veznjaka nasušno potreban, nije imao šanse.

Rakitić bi bez ikakve sumnje instantno našao mjesto u neurednom sastavu engleskog kluba kojem je u centrali igre potrebna iskusna klasa, sigurna na lopti i u posjedu, po čemu se Ivan ističe u statistikama koje smo priložili ranije.

Paul Pogba oscilira i htio bi otići, Nemanja Matić je u velikom padu dok Fred i Scott McTominay nisu kvalitetom adekvatni onom što gabariti ovakvog kluba zahtijevaju.

Uz sve ovo, United neće pitati za cijenu, pa sve da i Barcelona ponovno zatraži 50 milijuna eura, United će imati odgovor na to jer novca ima.

Rakitić još nije imao posla s kaosom kakav je u Unitedu

United i dalje djeluje kaotično i neuredno, a Ivan se ostvarivao kroz uredne i uigrane momčadi kao što su Sevilla i Barcelona. Za Rakitića, baš kao i u priči oko Intera, ne bi bilo previše vremena za prilagodbu.

Samo, za razliku od talijanske kombinacije, ovdje bi odmah dobio ključnu poziciju u veznom redu i morao početi igrati najbolje što može.

Problem bi mu mogla predstavljati i nešto drugačija rola - u Barceloni je uglavnom igrao na desnoj strani veznog reda, a kod Solskjaera bi mogao biti prekomandiran u srednjeg veznog, glavnog organizatora igre.

Tu ulogu u Barceloni i dalje igra neuništivi Sergio Busquets dok ga je Rakitić posljednjih sezona u nekoliko navrata znao uspješno zamijeniti. 

Na kraju, ako Solskjaer dobije otkaz prije početka prijelaznog roka i dođe novi trener, upitno je u kakvom će smjeru ići Unitedova nova transferna politika. Sve su to posljedice kaotične situacije u ovom velikanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.