nogomet

Rapaić kartom u oko, Canizares after shaveom po nozi. Ovo su najbizarnije ozljede

Foto: Profimedia

OZLJEDE, bilo lakše ili teže, sastavni su dio svakog sporta pa tako i nogometa. Brojni veliki igrači su zbog lomova ligamenata, nogu ili ostalih teških ozljeda morali prerano završavati karijere ili su zbog njih propuštali neka od najvećih natjecanja na svijetu.

No, bilo je i onih koji su se ozlijedili potpuno bizarno i to najčešće izvan terena te ni u kakvim potencijalno opasnim aktivnostima. Neki su zbog toga izbivali na duže vrijeme, neki nisu išli na Svjetsko prvenstvo, a svima je zajedničko da im se nešto slično vjerojatno nikad u karijeri ni u životu nije ponovilo.

Rio Ferdinand

Legendarni stoper Manchester Uniteda, a tada igrač Leedsa, propustio je nekoliko tjedana sezone nakon što se ozlijedio gledajući TV. Dok je ležao na kauču, Ferdinand je nogom pokušao dohvatiti mobitel. Napravio je pogrešan pokret te istegnuo tetivu u koljenu zbog čega je izbivao duže vrijeme.

Santiago Canizares

Sjajni golman Valencije bio je siguran putnik na Svjetsko prvenstvo 2002. koje se igralo u Japanu i Koreji. Bio je u sjajnoj formi, ali SP nije vidio nakon što je stradao u kupaonici. Nakon što se obrijao, Canizares je posegnuo za aftershaveom koji mu je ispao iz ruke.

Teška bočica pala mu je na stopalo i teško slomila tetivu zbog čega je morao nazvati izbornika i reći mu da neće moći ići na Svjetsko prvenstvo. Ipak, Canizares je bio na SP-u četiri godine kasnije.

Alessandro Nesta

Legendarni stoper Milana i talijanske reprezentacije propustio je 2005. godine nekoliko utakmica jer je previše igrao PlayStation. Nesta je to opovrgnuo, ali je njegov liječnik rekao da mu se tetiva palca u šaci upalila upravo zbog učestalih pokreta na joysticku. Nesta se ubrzo vratio i, kaže, prestao igrati PlayStation.

Michael Stensgaard

Danski golman bio je rezerva u Liverpoolu i nikad nije odigrao utakmicu za prvu momčad. No, zapamtili su ga po bizarnoj ozljedi 1995. godine. Stensgaard je otvorio vrata ormara i na rame mu je s velike visine pala daska za peglanje. Nezgodno ga je pogodila u rame, slomila mu kosti i morao je pauzirati.

Svein Grondalen

Norveški stoper propustio je vrlo važnu kvalifikacijsku utakmicu za Svjetsko prvenstvo nakon džogiranja u šumi. Grondalen je trčao i sudario se sa sobom te je u tom sudaru loše prošao i morao propustiti utakmicu.

David Beasant

Poznati engleski golman, koji je u karijeri između ostalih branio za Wimbledon, Chelsea i Nottingham Forest, stradao je na sličan način kao i Canizares. Njemu je u kuhinji na stopalo pala bočica umaka za salatu i slomila mu kost zbog koje je dugo izbivao.

Richard Wright

Arsenalov golman ozlijedio se na treningu tako što je zapeo za znak "molimo, ne ulazite na travnjak". Wright se spotaknuo i pao te tako nezgodno izvrnuo zglob da je morao propustiti desetak utakmica.

Ivano Bonetti

Talijanski napadač igrao je devedesetih godina za Grimsby Town. Nakon jako loše forme momčadi i teškog poraza od Sheffield Wednesdaya, trener Brian Laws je bio toliko bijesan na momčad da je na zajedničkoj večeri počeo gađati igrače raznim predmetima. Nesretnom Bonettiju u glavu je doletio tanjur s pilećim krilcima i slomio mu jagodičnu kost.

Darius Vassell

Svakako najbizarnija ozljeda na popisu, i to iz rubrike "vjerovali ili ne". Stasiti napadač engleske reprezentacije imao je krvavu oteklinu ispod nokta na stopalu. Vassell je zaključio da mu liječnici ne mogu pomoći pa se sam igrao doktora.

Kako? Uzeo je bušilicu i krenuo si bušiti nokat kako bi smanjio pritisak na oteklinu i možda probušio oteklinu. Sve što je uspio napraviti, osim bolova koje je proživio, jest zaraditi infekciju zbog koje je morao pauzirati duže nego što bi trebalo da otok splasne.

Steve Morrow

Sjećate se Gorana Vlaovića i pada na bradu nakon gola Steaui u Ljubljani? Nešto slično dogodilo se igraču Arsenala 1993. godine, ali s puno težim posljedicama. Nakon što je zabio gol u utakmici liga kupa, Morrow se popeo na ramena suigrača koji ga je nosio po terenu. No, Morrow je izgubio ravnotežu, pao i slomio ključnu kost.

Paolo Diogo

Ovaj talijanski igrač stradao je na sličan način kao i Ivan Čupić. Nakon što je zabio gol, Diogo je želio preskočiti reklame, ali mu je vjenčani prsten zapeo za konstrukciju. Diogu je otpao komad prsta i hitno je prevezen u bolnicu gdje mu je rečeno da ga je nemoguće zašiti i da je najbolje da mu amputiraju ostatak prsta.

Michael Rensing

Rezervni Bayernov golman je uoči utakmice vezao vezice na kopačkama i u tom trenutku su ga ukočila leđa. Pokušao se ispraviti, zvao je i fizioterapeuta, ali nije bilo pomoći i morao je pauzirati. Kad se vratio, suigrača Olivera Kahna ozlijedio je tako što mu je napucao loptu u oko.

Ever Banega

Tadašnji igrač Valencije uspio je pregaziti sam sebe. Došao je na benzinsku crpku i želio natočiti gorivo, ali je zaboravio podignuti ručnu kočnicu. Kad je izašao iz automobila, on ne nastavio kretati, zakačio ga i prešao mu preko stopala. Slomio je nogu na dva mjesta.

Emerson

Brazilac je s reprezentacijom došao na SP 2002. godine i trebao biti kapetan. Na treningu prije prve utakmice je iz zafrkancije stao na gol i branio udarce suigračima te je u jednom trenutku dislocirao rame zbog čega je propustio čitav turnir.

David James

Kultni golman engleske reprezentacije bio je poznat po nevjerojatnim kiksevima, ali i fantastičnim obranama te po jednoj bizarnoj ozljedi. Dok je bio u ribolovu, Jamesu se na udicu zakvačila velika riba. Kad je trznuo štapom da je izvuče, James je istegnuo mišiće u leđima i nije mogao igrati.

Alex Stepney

Povremeni stoper Manchester Uniteda često je urlao na svoje suigrače, bilo da ih je bodrio ili kritizirao. Jednom je vikao toliko jako da je napravio krivi pokret ustima te dislocirao čeljust i završio na hitnoj.

Milan Rapaić

Legendarni igrač Hajduka i hrvatske reprezentacije bio je u zračnoj luci kad ga je zasvrbjelo oko. Želio se počeškati i zaključio je da je to najbolje napraviti s avionskom kartom. Nije to najbolje izveo i oštetio si je oko.

Bryan Robson

Slavni engleski reprezentativac sjedio je u hotelskoj sobi s Paulom Gascoigneom prije SP-a 1990. godine. Gazza je sjedio na njegovu krevetu i nije želio otići iz sobe pa se Robson ustao i, u želji da ga izbaci, podignuo krevet. No, on mu je pao ravno na prst i Robson nije išao na SP.

Darren Barnard

Reprezentativac Walesa nabavio je psića koji je postao omiljen u kući. No, štenac je povremeno piškio po kući. Nakon takve jedne nužde, Barnard se poskliznuo na mokraću i pao te polomio ligamente u koljenu. Pauzirao je pet mjeseci.

Kasey Keller

Golman američke reprezentacije vadio je palice za golf iz automobila. Jedna mu je zapela pa je prejako potegnuo nakon čega ga je palica pogodila u lice i slomila mu nekoliko zuba i trajno ga oštetila.

Pročitajte više