NBA

Raptorsi i Celticsi će možda bojkotirati NBA nakon nove brutalnosti policije u SAD-u

Foto: Getty Images / Guliver Images

TORONTO RAPTORSI i Boston Celticsi trebaju igrati prvu utakmicu druge runde NBA doigravanja u četvrtak, no ozbiljno se razmišlja o bojkotu utakmice, javljaju američki novinari poput ESPN-ovog Marca J. Spearsa.

Razlog je ranjavanje 29-godišnjeg crnca Jacoba Blakea u Wisconsinu. Blake je upucan s leđa nakon što je prišao automobilu i otvorio vrata, nakon čega ga je policajac upucao sedam puta iz blizine u leđa držeći ga za majicu.

Ranjenog muškarca u bolnicu je prevezla policija. Incident se dogodio u nedjelju oko 17 sati po lokalnom vremenu, a ubrzo se na mjestu događaja okupilo oko 60 građana, koji su počeli prosvjedovati. Prosvjedi su u međuvremenu postali nasilni i samo je dodano ulje na vatru nakon ubojstva Georga Floyda prije tri mjeseca koje je izazvalo velike prosvjede i nerede diljem zemlje. Podsjetimo, Floyd je ubijen tako što mu je policajac gotovo devet minuta gnječio vrat koljenom.

NBA i još mnoge velike svjetske organizacije daju podršku Afroamerikancima. Na terenu na svakoj utakmici u Orlandu je ispisano velikim slovima "Black lives Matter", igrači nose majice s istim natpisom te na dresu imaju poruke koje ukazuju na rasnu neravnopravnost u zemlji. NBA igrači konstantno ukazuju na probleme koji se događaju u društvu u odnosu policajaca prema Afroamerikancima, no čini se da Celticsi i Raptorsi smatraju kako to nije dovoljno.

Igrači obje momčadi će se sastati još jednom večeras, kad će vjerojatno odlučiti hoće li igrati.

Pročitajte više