DRUGA LIGA

Rat za prvu ligu: "Ovo se nije sudilo ni u doba Tuđmana! Tko opet želi 90-e?"

Foto: hajduk.hr, sibenik.in, Hina

ŠIBENIK i Varaždin u finišu sezone bore se za povratak u prvu ligu. Do kraja su četiri kola, a Šibenik bježi Varaždinu samo jedan bod na ljestvici Druge HNL. 18. svibnja čeka ih derbi za prvaka u Varaždinu, no uoči utakmice krenule su priče da će se prvak birati izvan terena. Varaždinci su žestoko reagirali nakon poraza u Zadru proteklog vikenda (0:3).

Rezultati by SofaScore

Predsjednik kluba Stjepan Cvek u razgovoru za Index priznao je da Varaždin nije igrao dobro, ali smatra da je glavni sudac autor teškog poraz na Stanovima koji je šokirao klub. Kazneni udarac za Zadar dosuđen je u drugoj minuti, gostima je podijeljeno šest žutih kartona, isključen je Glavica, a trener Varaždina Branko Karačić vjeruje da je sudac previdio jedan kazneni udarac na štetu domaćina. Kući su se vratili ogorčeni, uvjereni u sudački masakr. Čini im se da je Varaždin žrtva HNS-ovih sudaca tijekom cijele sezone i da Savez preko Ante Kulušića, prvog čovjeka sudačke organizacije i predstavnika šibensko-kninskog savez u Skupštini HNS-a, gura Šibenčane u prvi rang. Optužbe idu i prema Dinamu koji je u Drugoj ligi protiv Varaždina na teren poslao petoricu prvotimaca. 

 

Vugrinec: U pozadini je interes, glasovi u HNS-u i slično 

Davor Vugrinec, legenda HNL-a, danas pomaže Varaždinu, klubu koji je nastao iz nekadašnjeg Varteksa i često gleda utakmice kadeta gdje nastupa njegov sin. Vugrinec se odavno opire medijima, bavi se umjetnošću i vodi galeriju slika. Ovaj put, kaže, morao je reagirati jer ovakvo suđenje nije vidio još od vremena Franje Tuđmana.

"Da, tada su nam svirali penale na 18 metara, utakmice su se igrale 15 minuta duže, ali to su bile 90-e. Koga danas zanima takav nogomet? Osjećamo da se nešto kuha, mi koji smo dugo u nogometu znamo što je u pozadini i to su uvijek neki interesi, poput glasova u Savezu i slično", rekao je Vuga.

Podsjetimo, Šibenčani su čvrsto stali uz Davora Šukera u kampanji za prijašnje izbore, a tadašnji predsjednik županijskog saveza Željko Dulibić zbog golemog pritiska javnosti i navijača podnio je ostavku. Glasove za Šukera u Šibeniku je izborio Ante Kulušić i obećao financijsku pomoć klubu. No, navijači nisu zaboravili kako je Kulušić obećao podnijeti ostavku na sve funkcije u HNS-u ako Šibenik ispadne u treću ligu. Kula je preživio, Šibenik nije. Kada su krenuli u proces preoblikovanja bili su dužni gotovo kao Hajduk. Grad više nije želio krpati rupu bez dna.

Uskočila su braća Bulat. Stariji Joso, nekadašnji prvotimac Šibenika i reprezentativac Hrvatske, postao je predsjednik Nadzornog odbora, a mlađi Ivan preuzeo je pitanja sportske politike. Joso Bulat u prvu momčad Šibenika ušao je u vrijeme jugo-lige, igrao je tada uz Deju Računicu i Slavena Bilića, bio je prvak Hrvatske s Cicinim Zagrebom, a karijeru je završio na Šubićevcu, u društvu Schildenfelda, Kalinića i Rukavine. I on sigurno može puno toga reći o vremenu koje spominje Vugrinec. No danas nastupa kao čelnik kluba i županijskog saveza, gdje je na mjestu predsjednika zamijenio Željka Dulibića. Tako je krenula borba za rehabilitaciju prvoligaškog nogometa u Šibeniku. Danas su četiri utakmice daleko od prve lige. 

Šibenčani: Čestitat ćemo Varaždinu ako izbore pobjedu na travnjaku 

Bulata smo nazvali zbog optužbi koje su sasuli iz Varaždina, ali i kako bismo ga pitali je li prva liga prevelik zalogaj za klub. Tek su stali na noge, a desetljećima je teške dugove sanirala lokalna zajednica. Poslovalo se bez računa, tragovi novca su mutni, a klub je ostao bez temelja. 

"Ne bih ni komentirao napade iz Varaždina, ali moram odgovoriti mom sportskom prijatelju Vugrinecu jer sam tužan i žalostan. Ne mogu se načuditi da sve to dolazi iz njegovih usta te da se spominju godine u kojima se stvarala hrvatska država, kada smo se svi zajedno borili za izlazak u Europu i bolji nogomet u Hrvatskoj. Ne želimo nazad u 90-e, pogledajte gdje je danas HNS, a gdje je bio onda. Vugrineca iznimno cijenim kao čovjeka, sportaša i nekadašnjeg kolegu iz reprezentacije Hrvatske, ali ovo što govori nije fer ni sportski prema HNS-u, Dinamu i sudačkoj organizaciji koja je sve bolja i bolja", govori Bulat za Index i odmah naglašava da se ne ulizuje sucima, već govori o stvarnom stanju.

"Sudačkih grešaka ima po svim nogometnim ligama, zato uvodimo tehnologiju. No, suđenje u HNL-u je sve bolje i bolje i to ne govorim kako bih podilazio sucima, ne, ne! Čitam da su Varaždinci ljuti na suđenje protiv Zadra, iako su bili loši i nisu imali nikakvih prigoda tijekom prvog dijela. Zašto su ljuti na suce, ako već znaju da su igrali tako loše. Ne želim se osvrtati na greške koje su suci napravili na našu štetu. Grešaka ima i na strani Šibenika i na strani Varaždina, griješi se na utakmicama Dugopolja, Lučkog... Moramo se držati sporta. Ne zanimaju me ovakve tenzije, želim samo sportske tenzije. I zato poručujem Varaždinu i svim navijačima Varaždina te ljudima u klubu - ako budu prvi, ja ću im od srca čestitati. Bit će mi žao ako Šibenik ne uđe u prvu ligu, ja se borim za svoj klub, ali želim sportsku borbu. Druge borbe nisu moje."

Prema pričama, prvak Druge lige je već poznat, ali Bulat tvrdi da on nije upoznat s takvim informacijama.

 "Priča se da je Manchester City već prvi, znate, svašta se priča. Priča se da će nama Dugopolje pustiti u idućem kolu. To su insinuacije, nije sportski ni pošteno, baš kao činjenica da Varaždin za sve optužuje Dinamo! Mi smo od Dugopolja izgubili šest bodova ove sezone. Ne želim razgovarati ni o kakvom puštanju, to nije sport. Sport je pun iznenađenja i zato je zanimljiv. Nek' bude napeto do kraja, tako i treba. Ali ne trebaju nam tenzije uoči derbija s Varaždinom", napominje Bulat.

Tko god bude sudio drugoligaški derbi u Varaždinu, bit će pod velikim pritiskom.

"Ma svejedno mi je tko će nam suditi u Varaždinu, može i Collina, ako želi malo izaći iz mirovine", kaže prvi čovjek Šibenika.

Prva liga veliki je zalogaj za klub koji je prošao kalvariju da se spasi od stečaja. Varteks nije bio te sreće, mijenjao je identitet, ime, vlasničku strukturu. Bulat je svjestan što ih čeka ako se plasiraju. 

"Prva liga prevelik je zalogaj za Šibenik kao i za Varaždin, znamo kakve probleme s budžetom imamo u Drugoj ligi. Dvije godine smo mukotrpno radili da stabiliziramo klub i po pitanju financijskih trendova dobili smo pozitivnu ocjenu Komisije za financiranje, prvi put u zadnjih deset godina. Sada grad treba odraditi svoje po pitanju infrastrukture", objašnjava.

Šibeniku su u pozitivnom trendu pomogli transferi (Ćaleta-Car, Barać), a u izlogu je zanimljiv i Marko Bulat, Josin sin. Mnogi koji Šibenik vide sigurno u prvoj ligi, Marka iduće sezone vide u Dinamu.

"I to su priče koje nisu poštene i koje mi je teško komentirati. Dinamo nije jedini klub koji želi mog sina. Što bih trebao reći, da će ići u Dinamo ili Hajduk? Nećemo se pokolebati, na terenu ćemo dati sve od sebe. Varaždin radi pritisak na suce, HNS i Dinamo, a mi im poručujemo da ćemo im čestitati ako budu bolji na terenu. Nadam se da neće", zaključio je Bulat. 

Pročitajte više