Transferi

Razotkriven slom Španjolaca. West Ham jednim potezom potrošio više od cijele lige

Foto: Reuters / Guliver image

DVA NAJSKUPLJA transfera u zimskom prijelaznom roku napravili su West Ham i Ajax. Zvuči nevjerojatno, kao i podatak da je West Ham jednim transferom probio ukupan iznos koji su ovog siječnja potrošili klubovi La Lige. 

Pandemija koronavirusa poremetila je tržište nogometaša. Obično su najmoćniji europski klubovi izdvajali sulude cifre za kupovinu, ali ove zime čak i oni najveći, poput Reala i Barcelone, odlučili su se osloniti na postojeći kadar u nastavku sezone. 

Visine transfera drastično pale

Najskuplji transfer ovog siječnja iznosio je 23.5 milijuna eura, koliko je West Ham platio za lijevo krilo Saida Benrahmu, ali on je zapravo od početka sezone igrao za njih kao igrač Brentforda na posudbi. 

Drugi najveći transfer također je vezan za West Ham, koji je za 22.5 milijuna eura prodao napadača Sebastiena Hallera u Ajax.

Ovi transferi su jedva usporedivi s onim što se na tržištu događalo prošlih godina. Primjerice, Manchester United je prošle zime za 55 milijuna eura doveo Bruna Fernandesa iz Sportinga, dok je Borussia Dortmund platila 20 milijuna eura za Erlinga Halanda RB Salzburgu. Ni prije dvije godine nije bilo puno zvučnih transfera, ali su iznosi bili mnogo veći. Chelsea je tada dogovorio dolazak Christiana Pulisica iz Dortmunda za 64 milijuna eura, Milan je doveo Lucasa Paquetu iz Flamenga za 38 milijuna eura, dok je za Krzysztofa Piateka dao 35 milijuna eura Genoi.

West Ham jednim potezom potrošio više od cijele La Lige 

Ove godine razotkriveno je financijsko stanje u ligama petice uslijed epidemije koronavirusa i prekida natjecanja. Klubovi Primere potrošili su najmanje, svega 22 milijuna eura. Čak ni velikani poput Reala i Barcelone nisu nadopunjavali kadar da isprave loš ulazak u sezonu i deset bodova zaostatka za vodećim Atleticom. West Ham je s kupovinom Saida Benrahme premašio ukupne naknade za transfere koje su platili klubovi La Lige.

Englezi su potrošili najviše među najjačim ligama Europe, oko 84 milijuna eura. Osim Benrahme, za kojeg je West Ham platio 23.5 milijuna eura, značajnije uplate napravili su Aston Villa u transferu Morgana Sansona iz Marseillea (16 milijuna eura) i Manchester United koji je u Bergamu, od Atalante, kupio Amada Diallu (21 milijun eura). 

Talijani su potrošili skoro kao Englezi, ukupno 77 milijuna eura. Juventus je kupio Nicolu Rovellu iz Genoe za 18 milijuna eura, dok su u suprotnom smjeru za 10 milijuna, odnosno 8 eura otišli Manolo Portanova i Elia Petrelli. Parma je dovela Dennisa Mana za 13 milijuna eura, Atalanta Joakima Maehlea za 11 milijuna eura, a Torino Antonija Sanabriju za sedam milijuna. 

Bundesliga je na trećem mjestu potrošača ovog siječnja na tržištu. Od 47 milijuna eura potrošenih na transfere 20 milijuna otpada na posao Red Bull Leipziga, koji je doveo Dominika Szoboszlaija, 20-godišnjeg veznjaka reprezentacije Mađarske i dosad Red Bull Salzburga. 

Francuzi, Turci i Nizozemci jači od Španjolaca 

Više od Španjolaca potrošili su i Francuzi, i to bez ozbiljnijeg doprinosa šeika iz PSG-a. Prijelaznim rokom u Ligue 1 drmali su Niko Kovač i Monaco koji su ostvarili i najveći transfer ovog siječnja u Francuskoj te doveli Krepina Diattu za 20 milijuna eura.

Najveći transfer u La Ligi odradio je Real Sociedad s kupovinom Carlosa Fernandeza za 10 milijuna eura. Alejandro Gomez stigao je u Sevillu u transferu od sedam milijuna eura, a Etienne Capoue u Villarreal za dva milijuna eura. 

Ovog siječnja i Turci i Nizozemci potrošili su više od Španjolaca. U usporedbi sa siječanjskim prijelaznim rokom prošle godine klubovi La Lige potrošili su 129 milijuna eura manje. Prije samo tri godine u zimskom prijelaznom roku u La Ligi potrošeno je 298 milijuna eura na kupovinu igrača. 

U ovom skromnom prijelaznom roku izabrali smo 10 najintrigantnijih transfera, uzimajući cijenu i kvalitetu kao ključne parametre. 

Said Benrahma iz Brentforda u West Ham (23.5 milijuna eura) 

Said Benrahma je na ljeto stigao na posudbu iz Brentforda u West Ham za koji je nastupio u 13 ligaških utakmica i pritom podijelio dvije asistencije.

Njegov učinak nije sjajan, ali izvedbe su bile očito dovoljno dobre da West Ham odluči za njega dati 23.5 milijuna eura.

Sebastien Haller iz West Hama u Ajax (22.9 milijuna eura) 

Ajax je odlučio oboriti klupski rekord dovođenjem Sebastiena Hallera za 22.5 milijuna eura. Napadač iz Obale Bjelokosti je uzvratio s dva gola i četiri asistencije u šest ligaških nastupa.

Ako nastavi s ovakvim igrama, 26-godišnji Haller bi se mogao isplatiti Ajaxu.

Jesse Lingard, posudba iz Man Uniteda u West Ham 

Ole Gunnar Solskjaer je otpisao Jessea Lingarda i nije mu dao ni minutu u Premiershipu ove sezone.

West Ham ga je odlučio dovesti na posudbu i ovo izgleda kao obećavajući transfer jer Lingard sigurno ima veliki motiv da pokaže kako u Manchester Unitedu griješe.

Sead Kolašinac iz Arsenala u Schalke (posudba) 

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Sead Kolašinac vratio se u Schalke iz Arsenala. Stigao je kao posuđeni igrač i s njim je Schalke u povratničkom debiju prekinuo dugi niz bez pobjede.

Pred Schalkeom je velika borba za ostanak u Bundesligi, a Kolašinac će biti jedan od ključnih igrača u tom pohodu.

Dominik Szoboszlai iz RB Salzburga u RB Leipzig (20 milijuna eura) 

Dominik Szoboszlai je jedan od najvećih europskih talenata i za 20 milijuna eura otišao je iz RB Salzburga u RB Leipzig.

Ovaj 20-godišnji Mađar je igrač koji obećava, ali se ozlijedio po dolasku u Njemačku i još uvijek se čeka njegov debi u novom klubu.

Arkadiusz Milik iz Napolija u Marseille (posudba) 

Arkadiusz Milik je dugo na izlaznim vratim Napolija, a nakon duge potrage za novim klubom otišao je na posudbu u Marseille.

U francuskom klubu se nadaju da će im Poljak pomoći da što prije prebrode krizu u koju su upali.

Luka Jović iz Real Madrida u Eintracht (posudba) 

Nakon neuspješne epizode u Real Madridu, Luka Jović se vratio u Frankfurt kao posuđeni igrač.

U samo četiri nastupa postigao je tri pogotka i pokazao da je to klub u kojem se najbolje osjeća. Mogao bi igrati veliku ulogu u namjeri Frankfurta da izbori plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Moussa Dembele iz Lyona u Atletico Madrid (posudba) 

Atletico Madrid je tražio zamjenu za Diega Costu i pronašao ju je u Moussi Dembeleu koji je stigao na posudbu iz Lyona.

Ovaj 24-godišnji francuski napadač je postigao 45 golova u 108 nastupa za Lyon, a prethodno je zabio 51 gol u 94 nastupa za Celtic. Njegove golgeterske sposobnosti mogu biti od velike koristi Atleticu koji je favorit za titulu u La Ligi.

Martin Odegaard iz Real Madrida u Arsenal (posudba) 

Martin Odegaard se nije uspio snaći u Real Madridu nakon odlične sezone u Real Sociedadu. Klub je odlučio poslati ga na novu posudbu, a ovaj put u Arsenal koji igra sve bolje.

Norvežanin dolazi u trenutku kada je londonski klub u jako dobrom raspoloženju i bit će mu se lakše uklopiti u momčad koja se vratila iz krize i sada se bori za plasman u Ligu prvaka.

Papu Gomez iz Atalante u Sevillu (5.5 milijuna eura) 

Nakon sukoba s trenerom Gian Pierom Gasperinijem argentinski ofenzivac Papu Gomez odlučio je napustiti Atalantu, a sreću je pronašao u Sevilli.

Mnogi klubovi borili su se za usluge 32-godišnjeg nogometaša, a pobijedila je Sevilla koja je za njega platila 5.5 milijuna eura.

Pročitajte više