Reakcije javnosti na slučaj Zubčić: Neka je medalja pa makar se do nje gazilo po leševima

ŠTO su "kolega kojega ne želimo spominjati, a čije prezime završava na -ičko" i tisuće internet-domoljuba "koji više nikad neće doći na Index" propustili registrirati u zanosu zbog još jedne hrvatske bronce?

Velika se bura digla jučer zbog teksta u kojemu se netko usudio napisati da osvajačica brončane medalje za Hrvatsku na Olimpijskim igrama, u Peking nije otišla na osnovu rezultata i recentne forme, nego zbog toga što je nauštrb natjecateljice koja je rezultatima zaslužila, trebalo napraviti mjesta za djevojku čiji klub drma Savezom. Točnije, tajnik Taekwondo saveza (ustvari njegov gazda) Dražen Mađarević, na čijoj plaći je izbornik Hong, je slučajno čelnik "Dubrave" - kluba za koji nastupa Martina Zubčić. Slučajno ili ne, HOO je izdvojio milijunska sredstva za olimpijski program Martine Zubčić, a kojima upravlja Mađarević.

Ča je pusto gladovanje Ane Zaninović kontra Mađarevićeva glasa za Matešu?

Na posljednjim izborima za predsjednika HOO u pripetavanju između Zlatka Mateše i Ivice Stošića Miošića, Taekwondo savez se u posljednji tren priklonio Mateši i donio mu presudni glas. Svakako da takav potez podrazumijeva određeni "obrazac ponašanja": moćniku koji je pomogao novom šefu se neće pretjerano zabadati nos u njegovo leno. Tako su svi pokušaji da se Mateši i vrhu HOO-a ukaže na ovu, najblaže rečeno, nepravdu ostali bez odjeka.

Cijelo to vrijeme je Ana Zaninović, svjetska viceprvakinja s prošlogodišnjeg SP-a marljivo trenirala, uzaludno se nadala i održavala kilažu na 49 kilograma kako bi bila spremna za kategoriju u kojoj se nadala natjecati na OI.

Blaženi pravednici s Prisavlja

Prisavska moralna vertikala nešto širih gabarita po sredini horizontale nam je sinoć, u sklopu prigodne olimpijske emisije, posvetila 20-ak minuta sa standardnim arsenalom frazetina sportskih novinara "neprikladan tekst", "bačena sjena na velikih uspjeh", a nadovezala se i uvažena gošća s "udarcem ispod pojasa", jer eto novinarski je neprofesionalno i po domovinu izdajnički napisati i izjavama potkrijepiti da je nekorektno dobiti priliku osvojiti olimpijsko odličje, a istovremeno tu priliku uskratiti nekome tko je to pravo stekao rezultatom.

Kako je Index po tko zna koji put "izdao Hrvatsku"?

Nije nikakva tajna da je kolegica koja je pisala tekst (kao i većina Hrvata) prvi put nakon prolaza Martine Zubčić u borbu za broncu, u potragu za informacijama i fotografijama natjecatelja sporta kojemu su ovo tek treće olimpijske igre krenuli na stranice, forume i blogove hrvatske taekwondo zajednice. Kao što smo svi po prvi put u životu gledali streljaštvo ili gimnastiku prilikom nastupa Snježane Pejčić i Filipa Udea, jer prošlo je mnogo vremena od Mire Cerara i Jasne Šekarić, kad se zahvaljujući njima bivša država hvalila kao olimpijska velesila u javnosti zapostavljenim sportovima.

Tako smo (priznajemo), dok su s državne dalekovidnice profesionalni domoljubi ridali suze i ispuštali neartikulirane krikove slaveći novi subjekt žudnje nakon što više neće moći snimati Janicu kako preslaguje debla po Mljetu, krenuli bespućima interneta tražeći bilo kakve podatke o Filipu Udeu ili ranije, Snježani Pejčić.

Estradizacijom do taekwondo afirmacije

Nismo krivi što su čak i sportski poznavatelji od sportaša i sportašica koji se bave taekwondoom znaju tek za Natašu Vezmar, dok će Mići Kuzmanović u povijest ipak ući kao Sevin tjelohranitelj, a Lana Banely kao djevojka Silvija Marića (Radomira Đalovića), a ne kao nekoć perspektivna taekwondašica. Takva je sudbina "malih sportova", a raspravu o tome je li to žalosno ili radosno ostavljamo sociolozima.

Nije bilo baš nikakve dvojbe hoćemo li objaviti ono što smo pronašli nakon par klikova, a to su informacije od insajdera iz krugova tekwondoa i iz tekstova novinara Slobodne Dalmacije (koju smo i naveli kao izvor), a koji su tijekom prošle i ove godine objavili niz iscrpnih tekstova u čiju autentičnost i istinitost nema baš nikakve sumnje i koji dokazuju da je Martina Zubčić potpuno neobjašnjivo upala u dvoje kvalifikacije za Olimpijske igre, iako su recentni rezultati bili na strani svjetske viceprvakinje Ane Zaninović, koju izbornik nije niti pomišljao pozvati.

Hrvatski bikovi: Umjesto crvene krpe reagiraju na crven-bijelo-plavi  "krpu"

Međutim, malo to znači za one čijim ispranim mozgovima upravljaju -ičko i -ičkice ili kako bi to lijepo hrvatski objasnio jedan sudionik u "raspravi" na Indexovom forumu: "Pa što ako je došla do Pekinga i putem strica kad je osvojila medalju", jer neka smo mi još jednu medalju bliže Slovencima, a čeprkati kako smo do nje došli je ionako veleizdaja i zašto bi uopće bilo bitno što je pri kadroviranju za olimpijsku ekipu počinjena nepravda.

Napisali smo činjenice, ma koliko nas "radi toga trebalo tući", a oni koji to žele neka slijepo i glupo hrvatuju s jedne strane zapjenjeni u mraku anonimnosti vlastitih soba, u uredima pazeći da ih šef ne otkrije ili, pak, s druge strane, oznojeni pod tisućama luksa u sigurnosti i sa lažnim kredibilitetom TV studija.

Umjesto zaključka, poslužimo se komentarom na "sporni" tekst i uživajmo u Indexovom konceptu "građanskog novinarstva", u režiji građanina pod nickom "tkd".

Zvonko Alač
Foto: AFP

"...Super je tako patriotski braniti osvojenu medalju, ali kako svaka medalja ima dvije strane hajdemo pogledat i tu drugu stranu:

1) Ana Zaninović je po svim kriterijima imala pravo nastupiti na kvalifikacijama, a nije. ZAŠTO?
ODGOVOR: odlučio izbornik Hong
2) Tko bira izbornika?
ODGOVOR: Tkd savez čiji je alfa i omega Dražen Mađarević
3) Može li izbonik samostalno donositi odluke?
ODGOVOR: može, ali ako donese krivu odluku ostat će bez 14.000 kn mjesečne plaće
4) Zašto bi se Mađarević odlučio za Martinu koja nije ispunjavala uvjete, a ne za Anu koja je aktualna veceprvakinja?
ODGOVOR: Zato što su iz istog kluba
5) Pa što Savez i klub dobivaju s Martininim odlaskom na Olimpijadu?
2 mil. i 400.000 kn za pripreme, slavu i promociju, pravo na mirovinu, povećanje godišnjeg proračuna sa 2 na 5 mil. kn
6) Da je Ana išla na OI, tko bi dobio glavninu novaca za pripreme?
ODGOVOR: Njezin matični klub u Splitu
7) Ako je već učinjena nepravda, zašto nije reagirao HOO i Zlatko Mateša?
ODGOVOR: Kod zadnjeg biranja predsjednika HOO u sukobu između Mateše i Stošića prevagnuo je glas jednog saveza u korist Mateše i to taekwondoa.

"Tko u Hrvatskoj nije čuo za Natašu Vezmar?
Zašto jedna ovakva vrhunska sportašica s brojnim odličjima prodaje proteine i vitamine po klubovima, a Mateša, Mađarević i slični obilaze svijet u ime sporta?

Kad je Filip Grgić prošle godine postao svjetski prvak u taekwondou znate li koliko je od novčane nagrade koju je dodijelila Vlada RH dobio njegov trener?

0 kn

A izbornik Hong koji je s Filipom odradio 10 dana priprema?

70.000 kn

A Dražen Mađarević?

70.000 kn

A službeni maser reprezetacije, a koji je valjda prvi put stavio hladne obloge sportašu?

30.000 kn

A Filipov trener je stvorio od njega svjetskog prvaka, dok je Hong samo sjedio prilikom borbe.
I kako sada usporediti 10.000 treninga njegovog trenera s 10 treninga koje je odradio Hong.
Mislite li da je njegov trener bio pozvan na prijam i da mu se netko zahvalio.
Znate li kako se zove njegov trener?
Ili Anin?
Ako ne znate, zašto ne znate?
I zašto znate za ime Hong, a nitko još nije upoznao borca kojega je on stvorio i koji je rezultat napravio.

Promislimo malo svi o ovome.
Ili nemojmo, pa se i dalje čudimo u kakvoj državi živimo."

Pročitajte više