Real je jednako dobar kao i prošle sezone. Protiv nove Barcelone to nije dovoljno

Foto: Profimedia

REAL MADRID je u tekuću sezonu ušao s 10 pobjeda u 11 utakmica La Lige i osvojio 31 od maksimalno 33 boda. Putem je pobijedio glavnog konkurenta za naslov prvaka Barcelonu te je bez problema izborio nokaut-fazu Lige prvaka. Sada, samo devet utakmica La Lige poslije, Kraljevi se nalaze na drugom mjestu s velikim zaostatkom od osam bodova za glavnim rivalom.

Kad u to uključimo mučenja u Kupu kralja te težak poraz u finalu Superkupa, jasno je da je nakon pauze za Svjetsko prvenstvo u Kataru Realova sezona krenula u krivom smjeru.

Umor i ozljede

Nekoliko je očitih razloga za to. Prvi od njih je najjednostavniji, a to je kombinacija umora i ozljeda. Real je prošle sezone odigrao 70-ak utakmica s relativno malim rotacijama Carla Ancelottija, a zatim je ova sezona počela nešto ranije zbog Svjetskog prvenstva, na kojem je dobar dio Realovog kadra igrao i samu završnicu.

Gotovo nijedan igrač na svijetu ne može proći kroz takav period da se barem jednom ne ozlijedi, a kamoli zadrži elitnu razinu igre na tolikom broju utakmica. To su nedavno osjetili i mlađi igrači poput Ferlanda Mendyja i Edera Militaa, a kamoli neće igrači u tridesetima poput Karima Benzeme.

Upravo je jedan od takvih i Luka Modrić, koji se možda nije ozlijedio u posljednje vrijeme, ali igra najgoru sezonu u zadnjih nekoliko godina pa je pitanje nalazi li se trenutno u Ancelottijevoj udarnoj jedanaestorki i u Realovim planovima za narednu sezonu postalo sasvim legitimno.

Pad efikasnosti Benzeme i Viniciusa - povratak u normalu

Osim neizbježnih ozljeda kao posljedice nevjerojatnog broja utakmica, došao je i pad efikasnosti dvojca u napadu Viniciusa i Benzeme, čija se forma prošle sezone, posebno u drugom dijelu i pohodu na Ligu prvaka, činila suludom i neodrživom.

Naime, pogledamo li samo ovlaš kakve je golove osvajač Zlatne lopte zabijao tijekom godine, bit će jasno da to nije moglo potrajati zauvijek, a statistika to samo potvrđuje. Francuz je tijekom prošle sezone na očekivana 32 gola u La Ligi i Ligi prvaka zapravo postigao čak 44. U prijevodu, konstantno je zabijao iz iznimno teških situacija i redovito rješavao utakmice ni iz čega.

Ove sezone je na broj od 12 očekivanih golova zabio tek 11 i tako pao ispod prosjeka efikasnosti vrativši prošlosezonski trend u normalu. Pad u njegovoj igri vidljiv je i na gotovo svim drugim napadačkim parametrima te golim okom, a bez pravog Benzeme Realov napad često izgleda bezidejno i sterilno.

Slično vrijedi i za Viniciusa. Iako je zbog Benzemine lošije igre morao preuzeti veću ulogu u napadu, zbog čega nastavlja napredovati u kreaciji, a posebno driblingu, i on bilježi pad efikasnosti u završnici. Nakon što je i sam prošle sezone zabijao više nego što je "trebao", ove sezone učinak mu je isti kao i Benzemin, 11 pogodaka naprema 12 očekivanih. Velik je to problem jer, osim njih dvojice, Real zapravo nema igrača koji može garantirati golove.

Ancelottijeve karakteristike su prošle sezone bile plus, sada su minus

U takvo tmurno stanje ekipe, u kojem su igrači umorni, ozlijeđeni ili jednostavno lošiji nego prošle sezone, uklopile su se i Ancelottijeve trenerske karakteristike. Onaj aspekt koji ga je tijekom cijele karijere, pa tako i prošle sezone, činio dobrim trenerom je prepoznavanje situacije u kojoj igračima može prepustiti potpunu slobodu nauštrb taktičkog identiteta.

U trenucima kada su Vinicius i Benzema rešetali protivnike, vezni red s Modrićem, Kroosom i Casemirom kontrolirao sredinu terena i obrana s Courtoisom na vratima bila stabilna, Ancelotti nije imao potrebe išta dirati - prepustio je igračima da odrade sve stvari na terenu po osjećaju te mu to nitko nije mogao predbaciti s obzirom na osvojene trofeje.

Ali, kao što to obično biva, kada stvari na većem uzorku pođu po krivu, tolika razina slobode i zapravo manjka taktičkog identiteta i uigranih mehanizama pretvori se iz vrline u manu. U toj situaciji se trenutno nalazi Real, a zanimljivo, u gotovo identičnoj situaciji bio je i u prvom Ancelottijevom mandatu na klupi madridskog kluba, sezonu nakon što je osvojio desetu Ligu prvaka.

Real ima jednako bodova kao i prošle sezone, no za obranu naslova sada je potrebno puno više

S obzirom na umor, ozljede i slabu formu većine glavnih igrača, Realu su potrebna nova rješenja. Potrebno je pronaći nove igrače unutar rotacije koji će zamijeniti one umorne i ozlijeđene i adaptirati taktiku da ne ovisi isključivo o tome hoće li Vinicius predriblati cijelu protivničku ekipu.

Ne bi to bio toliko velik problem da su mu protivnici prošlosezonska Barcelona ili Atletico jer Real ima jednako bodova kao i u veljači prošle godine, ali mu je trenutno rival impresivna Barcelona, koja igra u ritmu kojim će potencijalno srušiti rekord broja osvojenih bodova u prvenstvu. Tako Ancelotti da bi obranio naslov ne samo da mora riješiti trenutne probleme već i značajno unaprijediti ekipu u odnosu na lani.

S obzirom na nemilosrdan raspored u veljači i ožujku, Talijan će imati malo prostora za kvalitetne treninge pa će to morati pokušati napraviti u hodu i nadati se da će mu se barem dio igrača vratiti u prošlosezonsku formu. U suprotnom, njegov drugi mandat na klupi Reala mogao bi imati identičan epilog kao i prvi.

Pročitajte više