Real je prije godinu dana zakapario brazilsko čudo. Što se s njim od tada dogodilo?

Foto: Profimedia

U LISTOPADU 2022. Endrick je bio najužarenija roba u brazilskom nogometu. Napadač, kojem je tada bilo 16 godina, ostvario je ligaški debi za prvaka Palmeiras nakon što je godinama impresionirao u mlađim kategorijama kluba. Kasnije istog mjeseca zabio je dva gola protiv Atletico Paranaensea i postao najmlađi strijelac u povijesti brazilske Serie A.

Nije bio baš nepoznanica - Real Madrid pokušavao je dovesti Endricka već gotovo godinu dana - ali činilo se da je Endrick na pragu da postane superzvijezda. Los Blancosi su, prema tome, skočili čim je Palmeiras postao voljan pregovarati i platili 60 milijuna eura odštete kako bi osigurali njegove usluge počevši od ljeta 2024., što je bio rekord za brazilske klubove.

Od tada je imao nekako mješovitu godinu. Endrick je jadno krenuo u sezonu i iskusio osrednjih nekoliko mjeseci, ali nedavno je tinejdžer živnuo i izgledao kao buduća zvijezda kakva mnogi očekuju da postane. Sve se to uklapa u krivulju mladog igrača koji raste zajedno sa svojom igrom i brodi standardnim usponima i padovima koji dolaze kad si tako dobar, a tako mlad.

Goal.com napravio je dubinski pregled Endrickove turbulentne, ali uspješne 2023. godine.

Prosinac 2022.: Real Madrid je povukao svoj potez

Nakon mnogo spekulacija - i dugotrajnog lova brojnih europskih vrhunskih klubova - Madriđani su osigurali potpis najvećeg Palmeirasova talenta tijekom Svjetskog prvenstva 2022. Iskrcali su 60 milijuna eura za mladića, u koordinaciji s istim skautom koji je pronašao Viniciusa Jr., Rodryga i Federica Valverdea.

Nije bilo važno to što je tinejdžer tek dva mjeseca ranije debitirao za prvu momčad. Real je na transferu radio godinama i platio bogatstvo da ga dovede.

Siječanj 2023.: Palmeiras prodaje ključne igrače

Ipak, 16-godišnjaku mjesto standardnog prvotimca nije bilo zajamčeno. Ni približno. Palmeiras je imao brojne iskusnije opcije koje su se činile kao prepreka na Endrickovu putu do prve momčadi i prijetile zastojem njegova razvoja prije nego što je pošteno i počeo.

Ali to se promijenilo prodajama Danila i Gustava Scarpe Nottingham Forestu u siječnju. Iako nijedan od njih nije bio čisti napadač, nosili su dobar dio ofenzivnog tereta. Njihov je odlazak otvorio mjesto Endricku da zasja.

Proljeće 2023.: Dugačka suša golova

Ali, nije krenulo glatko. Endrickove muke počele su gotovo čim je dogovorio transfer u Madrid jer se 16-godišnjak suočio s produljenim razdobljem bez golova. Endrick je nerijetko sam sebi štetio jer je izgledao kao da pokušava raditi previše za svoju momčad.

Brojke su nedvojbeno zabrinjavale. Endrick je započeo osam od prvih 10 utakmica sezone, bez da je sudjelovao i u jednom golu, a promašio je četiri velike prilike. Manje je bilo bitno to što se klub muči bez napadačkog talenta oko mladića: radilo se o skorašnjem igraču Real Madrida koji jednostavno ne može pronaći put do mreže.

Veljača 2023.: Suze na klupi

I činilo se da to sustiže dječaka. Endrick je snimljen kako plače na klupi kad mu je niz utakmica bez gola dosegnuo dvije znamenke, a slika budućeg Madridiste prekrivenih očiju postala je viralna.

U obranu mu je skočio trener Abel Ferreira, koji je priznao da je "trebao zagrliti Endricka" nakon što ga je izvadio s te utakmice. Trener je pozvao na strpljenje s mladom zvijezdom, svjestan pritiska koji je na njega stavila rekordna odšteta.

"Treba biti miran. Nitko ne voli kritike. Ogroman je pritisak na njega da zabije pet ili šest golova i pokušava se sam nositi s tim. Gol će doći u pravom trenutku. Samo treba biti miran i nastaviti se smiješiti", rekao je nakon Palmeirasove pobjede 2:0 nad RB Bragantinom.

Travanj 2023.: Usporedbe s Peleom

Unatoč poteškoćama, Endrickov je ugled samo nastavio rasti. Od mladosti je opterećen usporedbama s Gabrielom Jesusom, s obzirom na relativno malu visinu i snažnu građu. Sam Endrick priznao je da nije ni čista devetka ni desetka, što je samo još povećalo pozornost na njegov razvoj.

Nisu mu pomogli ni brazilski mediji. Brojne publikacije, kao i toksični svijet interneta, spremno ga je označio kao "novog Pelea", što je on brzo odbio.
"Ponekad se pitam zašto se toliko piše o meni", rekao je Endrick u intervjuu za brazilski GQ. "Nisam to tražio. Ima situacija koje prelaze liniju. 'Ah, on je novi Pele.' Ma nitko nije novi Pele, on je kralj nogometa."

Travanj 2023.: Kraj suše

Ali njegove izvedbe uskoro su se popravile. Endrickova suša golova protegnula se na 12 utakmica, ali travanj je predstavljao svojevrsnu prekretnicu. Ferreira ga je polako vraćao u momčad, a on je nagradio njegovo strpljenje nizom solidnih izvedbi na početku sezone Serie A. Zabio je triput u prve četiri utakmice.

Još je impresivniji bio povratak njegova samopouzdanja. Posebno je dojmljiv bio trk i finta ramenima kroz obranu Agua Sante u finalu prvenstva Pauliste - kratki trenutak koji je pokazao, ako ništa drugo - da je u njemu još negdje sjajan igrač.

Svibanj 2023.: Rat kluba i zemlje

Ipak, bilo je tekućih problema. Endrick se sukobio s vlastitim klubom kad su ga odbili pustiti na Svjetsko U-20 prvenstvo iako je napadač javno tražio da se pridruži Selecau na turniru u Argentini.

Druga mlada zvijezda, koja će uskoro postati igrač Barcelone - Vitor Roque - također je dobio zabranu svoga kluba Athletica Paranaensea. Dvojac je trebao biti ključan za brazilske ambicije na turniru, samo nekoliko mjeseci nakon osvajanja U-20 Copa Americe. Brazil je osvojio skupinu, ali ispao je od Izraela u četvrtfinalu.

Ljeto 2023.: Početak još jedne suše

Možda je bilo i za očekivati da tinejdžer upada u crne rupe i to se neizbježno opet dogodilo. Nakon jakog ulaska u sezonu, golovi su presušili i Endrick je imao još jednu tešku seriju tijekom ljeta te ostao bez gola 12 utakmica zaredom, puna dva mjeseca otkako je zabio za izjednačenje protiv Paranaensea početkom srpnja.

Trener je gotovo potpuno izgubio povjerenje u Endricka te ga ostavio na klupi pet puta tijekom ljeta.

Rujan 2023.: Stravičan start skoro mu je okončao sezonu

Ipak, nova prilika je stigla uskoro, pa makar iz nužde. Napadač Dudu, koji je sudjelovao u 10 golova za branitelje naslova, doživio je ozbiljnu ozljedu koljena u kolovozu. To je dalo prostora Endricku da zavrijedi povratak u ekipu - i među strijelce.

Ušao je s klupe protiv Corinthiansa 3. rujna i ostvario solidan učinak, stvorivši brojne šanse dok je momčad tražila pobjednički gol. Ali, utakmicu mu nisu obilježili driblinzi u protivničkoj trećini ili precizna dodavanja, nego opasan start koji mu je mogao ostaviti ozbiljne posljedice na karijeru.

U 92. minuti Corinthiansov branič Maycon de Andrade Barberan đonom je išao na Endrickovo koljeno i ostavio tinejdžera da vrišti u bolovima. Madriđanima je laknulo kad su čuli da njihov glavni regrut nije doživio ozbiljnu štetu, ali mogao je to biti kraj turbulentne sezone.

Studeni 2023.: Opet mu se otvorilo

Do kraja listopada Endrickove statistike bilo je zbunjujuće čitati. Postigao je šest golova u 29 nastupa u svim natjecanjima, pokazujući bljeskove kvalitete, ali ne prevelik napadački instinkt. Ipak, u studenom, kad se utrka za naslov počela razbuktavati, nešto se promijenilo.

Endrick je postigao četiri pogotka u 10 dana, uključujući dva u možda odlučujućoj utakmici za naslov protiv Botafoga. Ta je utakmica bila posebno impresivna, sad već 17-godišnjak dominirao je susretom i omogućio dva gola za pamćenje koja su potaknula juriš njegove momčadi na trofej.

Studeni 2023.: Povijesni poziv u reprezentaciju

Unatoč zaokretu u formi, bilo je iznenađenje kad je privremeni izbornik Fernando Diniz prvi put pozvao Endricka u reprezentaciju - posebno uoči dvije potencijalno ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ipak, upao je u momčad i pojavio se na okupljanju kao da je ispao iz 1970-ih, poput Pelea odjevenog u Gucci, spreman popuniti prazninu koju je veliki Brazilac ostavio.

Stvari se nisu tako rasplele. Endrick nije baš dobio šansu da se iskaže i nije igrao više od 20 minuta ni u jednoj od utakmica Brazila protiv Kolumbije i Argentine, koje su obje završile porazima. Dok na Endricku nije bila krivnja za rezultate, nije to bio idealan debi za tinejdžera na reprezentativnoj sceni.

Prosinac 2023.: Osiguran naslov

Možda Palmeiras treba biti sretan što je osigurao drugi uzastopni naslov prvaka. Botafogo je zapravo trebao uzeti prvu ligašku titulu nakon 1995., ali grozna serija od 10 utakmica bez pobjede nakon stvaranja ogromne zalihe na vrhu okončala im je nade i prije posljednjega kole ove srijede.

Endrickova je momčad u međuvremenu dodala gas i dobila osam od zadnjih 11, pronašavši formu u ključnom razdoblju sezone. Isto se može reći za Endricka, koji je postigao šest golova na zadnjih osam utakmica i pomogao klubu da prvi prođe ciljnom linijom te završio sezonu s 11 golova. To ga čini najmlađim igračem nakon Neymara koji je zabio dvoznamenkast broj golova u najjačoj brazilskoj ligi.

Nakon tako-tako sezone s usponima i padovima, Endrick ju je završio s trofejem u rukama. I to vjerojatno nije zadnji put u karijeri da će najuzbudljiviji tinejdžer svjetskog nogometa to moći reći.

Pročitajte više