Real: Umrla je legenda. Jedan od naših najboljih golmana u povijesti

Foto: Real Madrid

MIGUEL ANGEL GONZALEZ SUAREZ, legendarni golman Reala poznat kao Miguel Angel, a zbog vještine zvan El Gato ili Mačak, umro je u 76. godini. Miguel Angel je krajem pretprošle godine objavio da boluje od skleroze, a preminuo je od posljedica te bolesti. U Real je došao još 1968. Debitirao je godinu kasnije, a od 1974. postao prvi golman najvećeg kluba.

U Realu je proveo 18 godina, do 1986. Za to vrijeme je njegov gol branio na 346 utakmica te osvojio osam španjolskih naslova, pet kupova i dva Kupa UEFA. U sezoni 1975/76 osvojio je trofej Zamora, kao golman koji je u La Ligi primio najmanje golova po utakmici. Za Španjolsku je branio na 18 utakmica te bio njen prvi golman na SP-u 1978. 

Miguel Angel je besmrtnost kod španjolskih ljubitelja nogometa zaslužio s jednom utakmicom i jednom obranom. Partiju života pružio je u finalu Kupa kralja 1975. protiv gradskog rivala Atletica. U regularnom dijelu je nevjerojatno obranio tri velike prilike i onda još u raspucavanju penala zaustavio dva udarca za osvajanje trofeja.

Tri godine kasnije je na SP-u u Argentini kao golman Španjolske protiv Austrije izveo obranu koja se redovno ističe kao jedna od najboljih u povijesti svjetskih prvenstava. Walter Schachner je pucao snažno i sjajno iz okreta, ali Mačak je poletio pod prečku i ne samo odlično obranio, nego još i čudesno uhvatio loptu.

Real ga je u objavi povodom smrti Miguela Angela nazvao "jednim od najvećih golmana u povijesti kluba, legendom Reala i španjolskog nogometa." Podsjeća: "Miguel Angel bio je s Realom povezan praktički cijeli svoj život. Nakon kraja duge igračke karijere bio je predstavnik kluba, trener golmana i direktor sportskog centra."

Pročitajte više