LIGE PETICE

Realu je dao naslov i nosio njegove poklone. Međutim, Barcelona ga se večeras ne boji

Foto: EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

REAL i BARCELONA u Madridu od 21:00 u 30. kolu La Lige igraju El Clasico, koji je derbi prvenstva.

Osam kola prije kraja Barcelona za vodećim Atleticom zaostaje bod, dok je treći Real tri boda udaljen od lidera. Jasno je, dakle, da oba najveća španjolska kluba moraju u najvećem derbiju ići na pobjedu kako bi nastavili lov na Atletico i naslov.

El Clasico je prvo dodijeljen sucu koji je Barceloni uzeo naslov i protiv nje sudio fantomski penal

Prilično je zanimljiva sudačka uvertira u derbi. Za suca najvažnije utakmice sezone bio je određen Mateu Lahoz i to nakon što je jako dobro vodio zahtjevan meč Bayern - PSG (2:3) u četvrtfinalu Lige prvaka. Međutim, jučer, samo dan prije superderbija, Sudačka komisija objavila je da Lahoz ipak neće suditi El Clasico, i to zbog ozljede mišića, te da ga mijenja Jesus Gil Manzano.

Ta odluka odjeknula je u Španjolskoj jer Lahoz je poznat kao sudac koji je posljednjih godina teško i višestruko oštetio Barcelonu, najgore u zadnjem kolu 2014., kada joj je uzeo naslov i predao ga Atleticu.

Samo dan prije El Clasica zamijenio ga je sudac koji je naslov dao Realu

Međutim, njega je zamijenio Manzano, koji je godinama bio poznat kao Realov čovjek, sudac koji Realu donosi naslov i s utakmice odnosi poklone u vrećici s Realovim grbom. Ipak, njegovu reputaciju iz temelja je promijenila jedna recentna utakmica.

Činjenica je da su i Lahoz i Manzano kontroverzni, mnogima i izrazito iritantni suci. Vole biti u centru pažnje, pričati s igračima, pa i žestoko se svađati s njima. Kako je sada aktualan Manzano, posvetit ćemo se njemu.

Diego Costa mu je uvrijedio majku, a on mu je, pokazujući crveni, odgovorio da je ku*vin sin

Prije dvije godine se na utakmici Atletica i Barcelone posvađao s Diegom Costom. Manzano je u 28. minuti isključio Atleticova napadača nakon što mu je ovaj rekao da se "se*e na je*enu majku". Manzano mu nije ostao dužan pa mu je, pokazujući crveni karton, rekao: "Ti, ku*vin sine, ideš van."

Najskandalozniji iskazi Manzanovih simpatija prema Realu datiraju u sezonu 2016./17. Tada je na dvije utakmice dao ogroman doprinos Realovom osvajanju naslova. Ramosu je priznao gol iz očitog ofsajda za pobjedu 2:1 protiv Malage, ali nevjerojatni su događaji prije i tijekom utakmice Villarreal - Real (2:3) iste sezone. 

Villarreal je vodio 2:0, ali Manzano mu je pomogao da velik zaostatak pretvori u ogromnu pobjedu, i to tako što mu je pomogao u tri situacije. Dosudio je penal za Real nakon što je lopta slučajno, iz odbijanca, pogodila Soriana u ruku, koji očito nije imao namjeru igrati dijelom tijela kojim je to zabranjeno. Cristiano Ronaldo je prihvatio poklon i izjednačio na 2:2. Osim toga, kada je Gareth Bale odgurnuo vlastitog vratara Keylora Navasa, sudac je dosudio prekršaj u korist Reala, a u zadnjoj minuti Marcelovo igranje rukom nije kaznio penalom za domaćine. 

Realu darovao važnu pobjedu pa davao izjave s Realovom vrećicom krcatom poklona


 
"Preokret Reala? Pa nakon onog penala koji nije postojao ne možemo govoriti o tome. Svi kažu kako je ona ruka bila nakon odbijanca, a to nikad nije jedanaesterac", poručio je nakon utakmice Fernando Roig, bijesni predsjednik Villarreala, te dodao: "Manzano i njegovi pomoćni suci napustili su stadion s Realovim plastičnim vrećicama. Mislim da to nikako nije u redu."

Naravno da nije, posebno zato što su suci s krcatim vrećicama s Realovim grbom napustili stadion kluba koji su teško oštetili upravo na utakmici s Realom. Sudačka komisija Španjolske opravdala je suce da su se u vrećicama nalazili tek suveniri i promotivni proizvodi bez komercijalne vrijednosti, točnije privjesci za ključeve, bedževi i kemijske olovke. Kako bilo, Real se poklonima odužio Manzanu zato što ga je sudac darivao na terenu.

Realov sudac je prvi u povijesti dosudio tri penala protiv njega

I onda je u devetom kolu aktualne sezone, na utakmici Valencia - Real (4:1), Manzano radikalno objavio kraj ljubavi prema Realu. Sudac koji je do te utakmice 32 puta vodio susrete koje je igrao Real te dosudio čak 11 penala u korist madridskog kluba, sada je učinio nešto nezamislivo. 

Težak poraz Reala došao je nakon što je čak tri od četiri gola Valencia postigla iz penala. Sve ih je dosudio Jesus Gil Manzano, od čega dva nakon konzultacija s VAR-om i pregledavanja snimki spornih situacija.

Nikada sudac nije na utakmici Primere dosudio tri jedanaesterca protiv Reala, i onda je prvi to uradio onaj koji je obilježen kao Realov čovjek.

Naravno, nakon te utakmice, u kojoj mu realovci prigovaraju da jedan penal za Valenciju nije bio, dok za drugi tvrde da mu je prethodio faul nad Marcelom, više ga ne zovu Realovim sucem. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE REALOV SUDAC DOSUDIO TRI PENALA PROTIV REALA

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više