REAL MADRID

Realu korona-kriza ne može baš ništa. Ima nešto što nema nijedan klub na svijetu

Foto: EPA

VEĆINA europskih velikana već je u panici zbog sljedećeg prijelaznog roka budući da je pandemija koronavirusa znatno udarila na svijet ekonomije.

Transfermarkt je tako svim igračima smanjio tržišnu vrijednost, ali to ne znači da će ti isti igrači ove godine lako mijenjati klubove jer gotovo svi planovi koji su bili aktualni prije koronavirusa sada počinju propadati.

Dalo se to izvući između redova kroz izjave Juventusovog sportskog direktora Fabija Paraticija, koji je najavio kako će klubovi ove godine poslovati uglavnom razmjenjujući igrače, kao u NBA ligi.

Nitko nema ono što ima Real Madrid

To muči i bogataše, izuzev nekoliko klubova. Osim u PSG-u i Manchester Cityju, koji su puni k'o brod, mirno spavaju i u Real Madridu.

Taj klub, osim što je financijski izuzetno moćan, ima i zastrašujuću širinu talentiranog ljudstva koje je na kaljenju u drugim klubovima, što je luksuz kakav nema nijedan drugi svjetski klub.

Blancosi drže igrače ukupne vrijednosti preko 250 milijuna eura. Usporedbe radi, momci o kojima ćete čitati u nastavku teksta zajedno vrijede više nego cijeli Newcastle, Lille, Betis, Porto, Schalke, Hoffenheim, Marseille ili Villarreal, koji se nalaze u 50 najvrjednijih momčadi po Transfermarktu.

Sve je odrađeno planski posljednjih godina. Madridski klub uložio je milijune i milijune eura u mladiće od kojih se očekuje da jednoga dana postanu igrači svjetske klase. Neki od njih već to i jesu pa će ih europski vladar, vlasnik 13 Liga prvaka, vrlo skoro povući nazad na Santiago Bernabeu.

Tko su Realovi najveći talenti?

Prije svih to je talentirani marokanski bek Achraf Hakimi. Taj 21-godišnjak već drugu sezonu igra uspješno na posudbi u Borussiji Dortmund i trenutačno vrijedi 54 milijuna eura!

VIDEO: Najbolje od Hakimija

Koliko je moćan pokazao je u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka protiv PSG-a kada je u formaciji 3-5-2 praktički sam držao cijelu desnu stranu i aktivno sudjelovao u svim bitnijim napadima svoje momčadi. Hakimi je, ako ne bude većih iznenađenja, prvotimac Real Madrida od sljedeće sezone.

Drugi najeksponiraniji dragulj trenutačno je na posudbi u Real Sociedadu, a riječ je o 21-godišnjem Norvežaninu Martinu Odegaardu. Transfermarkt ovog ofenzivnog veznog procjenjuje na 45 milijuna eura, a ove je sezone eksplodirao u Baskiji, gdje u 28 nastupa ima sedam golova i osam asistencija.

Norveško čudo

Odegaard je u Real Madrid stigao prije pet godina iz norveškog Stromsgodseta za 2,8 milijuna eura, a klub ga je nastavio odgajati kroz B momčad te slanjem na posudbe u Heerenveen i Vitesse uoči eksplozije u Sociedadu. 

VIDEO: Najbolje od Odegaarda u Realu

Japanski Messi

Japanac Takefusa Kubo za Real predstavlja pobjedu nad Barcelonom budući da je 18-godišnjak prije devet godina bio u omladinskom pogonu Blaugrane. Međutim, dogodili su se birokratski problemi pa je dječak s roditeljima otišao nazad za Japan, a Real Madrid ga je iz FC Tokyja uzeo besplatno u srpnju 2019.

Kubo je potom proslijeđen na posudbu u Mallorcu, gdje u 25 utakmica ima tri gola i tri asistencije. Trenutačno se prilagođava seniorskim zahtjevima La Lige i mogao bi, prije potpunog povratka u Real, provesti još koju sezonu na kaljenju. Prema Transfermarktu vrijedi 13,5 milijuna eura, najbolje se snalazi na poziciji desnog krila ili polušpice, a u Japanu su ga prozvali - japanski Messi.

Talenti iz Realove akademije kucaju na vrata

Lijevi bek Sergi Reguilón prošle je sezone igrao kao prvotimac, a od ove se nalazi na posudbi u Sevilli, gdje je također prvotimac. Real je 23-godišnjaka iz svoje akademije planski poslao u jak klub na kaljenje kako bi ga dodatno spremio za budućnost.

Za očekivati je da će Sergi sljedeće sezone ponovno biti u rosteru Zinedinea Zidanea i boriti se za mjesto s Francuzom Ferlandom Mendyjem. To znači da bi se s klubom trebao rastati legendarni Marcelo koji, čini se, ne može u kontinuitetu nastaviti s igrama zbog kojih ga se smatralo najboljim lijevim bekom svijeta prethodnih godina.

U Londonu se pak nalazi još jedan Realov biser. Veznjak Dani Ceballos prema Transfermarktu vrijedi 32 milijuna eura i Realov je igrač od 2017., kada je za 16,5 milijuna eura kupljen od Betisa. Ali Ceballosov karakter je specifičan.

Naime, jedan od najtalentiranijih mladih Španjolaca bio je nezadovoljan statusom u prvom mandatu Zinedinea Zidanea pa ga je Francuz minulog ljeta bez problema pustio Arsenalu.

Čini se da na njega ne računa ozbiljno te da ga se klub spreman odreći. Zidane u veznom redu pored trojice senatora Luke Modrića, Tonija Kroosa i Casemira posebno vjeruje 21-godišnjem Urugvajcu Federicu Valverdeu koji će, nema sumnje, biti jedan od lidera novog Reala.

Ceballos bi tu mogao izgubiti poziciju pa bi ga španjolski gigant mogao koristiti u nekom budućem transferu ili razmjeni igrača.

VIDEO: Ceballos objašnjava zašto je izabrao Arsenal

Najmanje spominjano ime je ono Oscara Rodrigueza, koji igra za Leganes. Riječ je o 21-godišnjem ofenzivnom veznom koji polako izrasta u ozbiljnog igrača budući da je u 28 utakmica ove sezone zabio sedam golova te još dva namjestio.

Oscar je Realov proizvod, za U-21 reprezentaciju ima četiri nastupa i jedan gol, a ove sezone cijena mu je skočila na 11 milijuna eura. U slučaju da Zidaneu bude potreban kvalitetan igrač za rotaciju sljedeće sezone, klub bi mogao posegnuti za Oscarom kojem je, kao i svakom klincu koji navuče Realov dres, san zaigrati u klubu.

I to u bilo kakvoj ulozi, za razliku od Ceballosa koji cilja isključivo na to da postane prvotimac, bili mu konkurenti svjetski prvak ili osvajač Zlatne lopte.

Realova momčad budućnosti

Real na posudbi drži i napadača Borju Mayorala, u Levantu, a taj 23-godišnjak vrijedi 22,5 milijuna eura. Vlasništvo kluba su i Jesus Vallejo (Wolves), Andriy Lunin, Jorge de Frutos i Javi Sanchez (Real Valladolid), a Real u Madridu čuva još niz nevjerojatno talentiranih igrača.

Eder Militao (22), Reinier (18), Vinicius Junior (19), Rodrygo (19), Brahim Diaz (20) i Luka Jović (22) skupe su investicije za budućnost. Neki od njih već dobivaju značajnu minutažu u prvoj momčadi. Kada se podvuče crta ispod Realovog bogatog popisa igrača, Zidane je na slatkim mukama.

U klubu su svjesni kako se igračke karijere Luke Modrića, Sergia Ramosa, Karima Benzeme i Marcela polako približavaju kraju pa ciljano i planirano dovode mlade talente.

Posljednji igrač koji je na radaru španjolskog velikana je 16-godišnji napadač Lyona Rayan Cherki. Mladi Francuz kojeg uspoređuju s Karimom Benzemom je nakon što je ove sezone izašao na scenu zaokupio pažnju Zinedinea Zidanea, koji ga već ovoga ljeta želi dovesti u Madrid.

Realu posao olakšava činjenica što je mladić već izjavio kako mu je san igrati za Real Madrid. Cherki je produkt Lyonove nogometne škole i smatraju ga jednim od najvećih francuskih talenata.

VIDEO: Cherki na djelu

 

Pročitajte više