Red Bull Air Race: Amerikanac pokvario mađarsku feštu

DAN DRŽAVNOSTI uz obalu Dunava u Budimpešti izmamio je gotovo pola milijuna ljudi. Srce sunčane Budimpešte okupirala je uzbuđenja željna masa promatrača i navijača, koji su uz grmljavinu aviona pratili akrobacije na zračnom polju sa 17 zahtjevno postavljenih "slalomskih" vrata. Većina ih se nadala da će slavljeničko raspoloženje pojačati i rezultat njihovog letača, Petera Besenyja, 53-godišnjeg pionira Red Bull Air Racea.

Leteći djedica na žalost domaćina odradio je tek jednu vožnju i nije se uspio plasirati u utrku Top 8. Na Red Bull Air Raceu uzbuđenja nikada ne nedostaje, a ovaj put prisutan je bio i faktor iznenađenja. Pobjedu u Budimpešti, i to svoju premijernu otkako je dio Red Bull Air Race svjetskog prvenstva, odnio je Amerikanac Michael Goulian.  Na prvoj europskoj, te četvrtoj od šest utrka Svjetskog prvenstva "zračne F1“, trijumfirao je posve neočekivano.

"Osjetio sam samo olakšanje"

Do danas 11. u ukupnom poretku, međutim, učinio je to sa stilom i nimalo slučajno. Dugo se sa svojim timom mučio oko konfiguracije letjelice, i čini se da su konačno pronašli pravi recept.

"Najprije sam osjetio veliko olakšanje, pa tek onda potpuno zadovoljstvo. No, moram istaknuti da je ova pobjeda izborena timski. Kockice su se napokon posložile. Dugo smo radili da ubrzamo avion, a zanemarili smo snagu njegovog motora. Kada smo uzeli veći motor, osjećao sam se kao preporođen u letjelici, dok sam prije imao osjećaj da pokušavam upravljati robotom.  Znao sam da imamo brz avion i prije utrke stalno sam u glavi ponavljao: "Samo nemoj tražiti da ide brže nego to može. Uspjeli smo, zajedničkim snagama", rekao je u euforiji, nakon što je s 360 km/h sletio do svoje prve pobjede.

Činjenica da je četrdesetogodišnjak iz Bostona tek u četvrtoj sezoni upisao premijernu pobjedu sugerira koliko je teško slaviti na Red Bull Air Raceu.

"Sretan sam što imam priliku voziti s ovako jakom konkurencijom. Sve su to velika imena pokraj kojih možeš samo voziti svoju utrku i nadati se da će jednom sve ispasti kako treba.", dodao je.

Drugim mjestom britanski je pilot Paul Bonhomme "ukrao"  vrh branitelju naslova Austrijancu Hannesu Archu, četvrtom u ekstremnoj jurnjavi iznad Dunava. Uoči Porta i Barcelone dijeli ih samo bod, 42 : 41 za Engleza, koji je najkonstantniji - uz jednu pobjedu već ima tri druga mjesta. Do kraja sezone su još dvije utrke do kraja sezone: Porto pa Barcelona. Koplja će se lomiti između Amerike i Austrije...

"Bit će jako uzbudljivo. Konkurencija je postala moćna, ja i moj tim pod velikim smo pritiskom i to je sjajno. Stvar je jednostavna - ako želimo na  vrh, moramo biti moćniji od drugih.", rekao je Bonhomme.

Trećim mjestom u najpopularnijoj utrci sezoni Amerikanac Kirby Chambliss pokazao je zavidnu formu, prvi put ove sezone istisnuvši Archa s postolja.

Zračni reli isprobao i Sebastian Loeb

Red Bullova zvijezda i peterostruki svjetski prvak u reliju, jutros je po prvi puta svoju jurilicu zamijenio avionom. Pilotirao je Besenyei, a Loeb je bio prepun dojmova;

"Znao je da mi je ovo prvi put da letim u reli-letjelici, pa je bio nježan. Trudio se da mi ne pozli, ali pred sam kraj umalo mi je došlo slabo. No, u trenutku sam ipak preuzeo kormilo i napravio nekoliko manevara. Bilo je sjajno.", rekao je Loeb, nakon premijernog iskustva u najopasnijem moto-sportu.

Pročitajte više