Red Bull: Hrvat terorizira obrane. Naši navijači su izbezumljeni

Foto: Profimedia

ROKO ŠIMIĆ, mladi hrvatski reprezentativac, igra u formi života. Dvadesetogodišnji napadač je ove sezone za svoj Red Bull Salzburg dao četiri gola u devet prvenstvena susreta, a u Ligi prvaka protiv Benfice je zabio gol i asistirao za veliku pobjedu u gostima.

Raspoložen je bio i u mladoj vrsti. Za momčad koju vodi Dragan Skočić je odigrao 90 minuta protiv Grčke i imao je dvije asistencije za važan bod u gostima.U nedavnoj anketi su se čitatelji Indexa izjasnili kako ga žele gledati u reprezentaciji. Njegov klub je objavio veliki intervju i njegovu životnu priču pod naslovom: "Roko 'n' Rolling svoj put do vrha."

Rođen s loptom u nogama

Ime Šimić je sinonim za nogomet! Roko je praktički rođen s loptom u nogama. Njegov otac Dario igrao je kao branič za AC Milan, AS Monaco i zagrebački Dinamo te je svojedobno bio rekorder u nastupima za reprezentaciju. Otac našeg napadača, koji je u mladim godinama bio desni bek, pa čak i vratar, uvijek je imao veliki utjecaj na njegov razvoj.

Odluku da krene očevim stopama Roko je donio sam. Dječak možda i dalje voli svoju obitelj, ali želi ispisati vlastitu povijest: "Otac me nikad nije pritiskao. Uvijek je govorio: 'Što god se dogodi, bit će tako.' Kad nisam igrao dobro, nikada se nije ljutio ili nešto slično.

Ipak mi je jako pomogao u razvoju kao nogometaša i pripremio me za mnogo toga. Zahvaljujući njemu sam od malih nogu mogao trenirati nekoliko puta dnevno. Ako sam ponekad bio malo lijen, on me motivirao. Da bi me tjerao naprijed, onda je i trenirao sa mnom.

I danas je u dobroj formi i vjerojatno bi još uvijek mogao biti profesionalac da to želi. Pokazao mi je kako funkcioniraju braniči, kako se kao napadač mogu najbolje nositi s njima i zagorčati im život. To mi je motiv da budem bolji od svog oca!"

Rokov otac i Roko nisu jedini uspješni nogometaši u obitelji. Njegov stric Josip Šimić također je bio hrvatski reprezentativac i čak je igrao u austrijskoj Bundesligi za FC Kärnten. Rokov bratić Jakov Medić trenutno je profesionalac i prava je inspiracija našem napadaču da nikada ne odustane.

Bratić koji igra u Ajaxu mu je uzor

"Ima karijeru koja mnogima može biti uzor. Pokazuje što se može ako samo nastaviš davati sve od sebe. S 18 godina još je igrao u hrvatskoj trećoj ligi, a tada je stigao do Nürnbergove momčadi u njemačkoj regionalnoj ligi.

Zatim je otišao u Wehen Wiesbaden u trećoj ligi, zatim u St. Pauli u drugoj Bundesligi i nakon dvije dobre godine preselio se u Ajax - stvarno vrhunski klub! To pokazuje da možete postići sve što želite, samo morate naporno raditi za to!"

Roko je kao sedamnaestogodišnjak stigao u Salzburg iz zagrebačke Lokomotive: "U to vrijeme nisam znao puno o Salzburgu i pomisao da napustim svoj rodni grad, majku i obitelj me je isprva jako rastužila.

Moj otac je bio oduševljen Red Bull Salzburgom i rekao mi je da je to najbolje moguće mjesto za mlade talente. Nakon dvije i pol godine, volim grad i volim ljude ovdje u Salzburgu, ali najviše volim klub. Definitivno ne žalim što sam se preselio!"

Rokov brzi uspon nije nešto što bi se moglo uzeti zdravo za gotovo. 20-godišnjak je imao mnogo prepreka na svom putu do uspjeha prije nego što su se počeli stizati golovi. Posudba FC Zürichu trebala mu je pomoći da stane na noge, ali nije uspio dobiti minutažu kojoj se nadao usprkos savršenom startu i dvama golovima u debiju.

"Došao sam tamo kad su oni već bili dobri u zimskom pripremnom razdoblju. Trener, nažalost, nije imao povjerenja u mene, a kao posuđenom igraču posebno je teško jer ne možete imati loših dana", poručio je Šimić.

Posebno mjesto za posebnu nagradu

"Sportski direktor želio me vidjeti u timu, ali nisam puno igrao. To je nogomet. Sada, samo šest mjeseci kasnije, redovito igram, čak i u Ligi prvaka", dodao je, a onda se osvrnuo na sjajnu partiju u Ligi prvaka.

UEFA je Roka ubrzo nakon završetka utakmice nagradila službenom nagradom za igrača utakmice, što je za njega bilo iznenađujuće. "Alex Schlager je igrao jako dobro i mislio sam da će osvojiti nagradu. Ipak sam bio oduševljen, naravno, kad sam dobio priznanje nakon takve pobjede.

Nalazi se na polici točno iznad mog televizora s puno drugih uspomena koje sam uspio prikupiti tijekom svoje karijere - na primjer medalja UEFA Youth League za drugo mjesto ili komemorativna limenka Red Bulla za naš 10. naslov prvaka zaredom", rekao je Šimić.

Dolazak novog trenera bio je značajan za Roka

Poseban poticaj je došao imenovanjem Gerharda Strubera za glavnog trenera: "Moram reći da je promjena trenera bila dobra stvar za mene, jer mi je Gerhard Struber dao priliku od prvog dana. On je bio prvi trener koji je u potpunosti vjerovao u mene kao profesionalca i držao me u momčadi.

Dao mi je priliku da počnem u Ligi prvaka. Time sam vratio svoje samopouzdanje. Vjerovao je u mene kao gotovo nitko drugi i rekao je da u meni vidi potencijal. To je bilo upravo ono što mi je trebalo i to je ono što najviše želim od trenera."

Pokazalo se da se vjera Gerharda Strubera isplatila, iako napadač nije uspio postići gol u svojim prvim nastupima. Roko utjelovljuje našu filozofiju igre kao rijetko tko drugi, stavlja protivnike pod pritisak i juriša po terenu u svakom trenutku.

"Bilo mi je najvažnije dati sve od sebe i dobiti utakmicu na kraju. Znao sam ako dam 100 posto za momčad, da će golovi doći kad tad. Još uvijek nisam zadovoljan svojom realizacijom i želio bih nastaviti napredovati, ali najvažnije je pobjeđivati i osigurati dobru atmosferu u momčadi. Jedno je sigurno - postići gol je najbolji osjećaj na svijetu", dodao je.

Skoro je zaigrao stolni tenis

Nekad je talentirani strijelac umalo izmaknuo Hrvatskoj. No nije postojala šansa da zaigra nogomet za neku drugu reprezentaciju, nego se od malih nogu pokazao kao talent i u jednom drugom sportu - stolnom tenisu.

"Kao dijete sam bio jako dobar u stolnom tenisu i bio sam najbolji u zemlji u mojim godinama neko vrijeme. Moj trener u Lokomotivi je rekao da se moram odlučiti između stolnog tenisa ili nogometa, jer nije moguće sve to uskladiti s treninzima i školom."

"Volim igrati šah, uglavnom na mobitelu kad smo na putovanju. Inače, gledam puno filmova i serija, posebno detektivske poput nove sezone Lupina na Netflixu. Volim se družiti s prijateljima ili provoditi vrijeme s djevojkom. I često posjećujem svoju obitelj. Ne postoji ništa na svijetu u čemu ne uživam", rekao je.

Definitivno zaslužuje vrijeme za opuštanje jer ga trenutno nema previše. Nakon reprezentativne stanke, on će se uskoro vratiti u Red Bull Arenu kako bi ponovno izbezumio naše navijače svojim golgeterskim pothvatima! U subotu, 21. listopada, na domaćem terenu kod LASK-a ponovno će biti vrijeme za ROKO ’N’ ROLL!

Pročitajte više