Renato Kelić: Volio bih doći u Dinamo, ali ne pod svaku cijenu

RENATO KELIĆ jedna je od najvećih nada hrvatskog nogometa. Iz rodnih Vinkovaca otišao je sa samo šesnaest godina kada je dres Cibalije zamijenio Slovanom iz Libereca.

U češkom prvoligašu Kelić je brzo dogurao do prvog sastava, a odlične igre donijele su mu poziv za U-19 reprezentaciju koju je kao kapetan vodio do polufinala Europskog prvenstva u Francuskoj prošle godine. U ranijim je intervjuima znao reći kako mu je bilo teško otići iz Hrvatske, ali je to morao napraviti kako bi napredovao. Nakon dvije i pol godine na pragu je povratka u HNL, točnije u Dinamo.

"Naravno da bih volio igrati na Maksimiru, ali ne po svaku cijenu. Sve ovisi o tome koliko je Dinamo zainteresiran i koliko bi njihova ponuda bila ozbiljna", rekao je Kelić u razgovoru za Index.

"Dinamo je veliki klub, veći od Slovana i bilo bi mi zadovoljstvo igrati za njih, ali ovdje imam dobre uvjete, mjesto u prvom sastavu i ne žuri mi se s odlaskom", dodao je Renato s koji je upravo završio s napornim treningom. Liberec se priprema za proljetni dio sezone u kojem će pokušati napraviti skok sa trenutno sedme pozicije na ljestvici. Prošlu sezonu završili su 9. i ostali bez Europe u kojoj su redovito igrali posljednjih godina.

"U HNL-u se sve svodi na Dinamo i Hajduk"

Češka liga dugo je bila slična HNL-u, Sparta i Slavija vodile su glavnu riječ u prvenstvu i skupljali iskustvo u europskim natjecanjima, ali je veliki rezultat redovito izostajao. Danas je situacija drugačija, tvrdi Kelić.

"Češka liga je dosta jaka, HNL nije ništa bolja liga. Česi imaju mnogo podjednako jakih klubova koji se bore za naslov prvaka, svatko može pobijediti svakoga. Sparta Prag ove sezone je izborila proljeće u Europa ligi u kojoj ih čeka veliki dvoboj s Liverpoolom. A u Hrvatskoj se sve svodi na Dinamo i Hajduk", objašnjava mladi branič koji jednako dobro igra lijevom i desnom nogom. Može pokriti nekoliko pozicija u obrani i zbog toga je zanimljiv mnogim klubovima, pa i Dinamu koji će na ljeto vjerojatno ostati bez Cufrea, Tonela, ali i Vrsaljka, možda već ove zime. Ipak, konkurencija je na Maksimiru trenutno jaka i pitanje je bi li se odmah našlo mjesta za Kelića u prvom sastavu.


"U Češkoj vladaju bolji uvjeti, ali odlazak u Dinamo ne bi bio korak natrag"

"Niti jedan dobar igrač se ne plaši konkurencije, pa tako ni ja. Kako sam se nametnuo u Liberecu, tako ću i u drugom klubu. Ali, ne bih pristao na klupu ili na posudbu u neki drugi klub poput Lokomotive", rekao nam je mladi reprezentativac komentirajući uobičajenu praksu zagrebačkog kluba.

Kelić je pratio događanja u HNL-u i zna što ga čeka ostvari li se transfer u Dinamo.


"Šteta je što je Dinamo ispao iz Europe od PAOK-a. Najbolji su klub u HNL-u, imaju odličnu momčad i trenera o kojem mislim sve najbolje. Redovito nastupaju u Europi, u kvalifikacijama za Ligu prvaka i skupinama Europa lige i to je veliki plus", dodao je Renato, a kao najboljeg igrača Modrih izdvojio je Sammira.

"Imaju dosta mladih i perspektivnih igrača, a njihovi igrači ostvaruju transfere u najveće europske klubove. Odlazak u Dinamo sigurno ne bi bio korak natrag u mojoj karijeri iako i dalje smatram da u Češkoj vladaju bolji uvjeti".

Ponude stizale iz Rusije, Njemačke i Ajaxa

Kao kapetan U-19 reprezentacije privukao je pozornost i drugih europskih klubova, pa ponuda ne nedostaje.

"Bilo je ponuda iz Rusije, ali tamo nisam htio otići, barem ne još. Imao sam neke kontakte s Ajaxom i ponude njemačkih klubova, no odlučio sam ostati još barem pola godine kako bih napredovao. Ovdje ipak imam zagarantirano mjesto u momčadi, a najvažnije mi je da igram", kaže Kelić koji se jednog dana vidi u Bundesligi.

"Volio bih se vratiti u Cibaliju"

"Volio bih igrati u Njemačkoj. Tribine su uvijek pune, liga je odlična, puna kvalitetnih klubova i igrača, a u europskim natjecanjima su pri vrhu".

Njegov bivši klub Cibalia ponovo je prosječna momčad u HNL-u, nakon što su prošle sezone ostvarili odličan rezultat, a prošlog ljeta igrali i europske utakmice. Ove sezone s nešto slabiji igračkim kadrom ipak se održavaju pri vrhu ljestvice. Bi li se volio jednom vratiti u Vinkovce?

"Tamo sam proveo nekoliko godina, prošao pripreme s prvom momčadi i vjerujem da ću još jednom igrati tamo. Drago mi je da im ide posljednjih godina, ali mi je žao što su tako rano ispali iz Europe. Jednom bih se sigurno volio vratiti", zaključio je Kelić.

Pročitajte više