AFERA STADION

Reprezentacija odlazi s Maksimira? Stadion se raspada, Dinamo ne zna gdje će igrati

Foto: Index

STADION MAKSIMIR je nakon zagrebačkog potresa i pregleda statičara dobio oznaku "privremeno neuporabljivo" te čeka konačnu presudu detaljne građevinske inspekcije. U klubu su nam jutros kazali kako su dobili obećanje da će detaljan pregled biti obavljen ovaj ili sljedeći tjedan te da je komunikaciju o stadionu u potpunosti preuzeo Grad Zagreb, koji je vlasnik objekta.

Gradu smo poslali upit, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo, no ista pitanja već su godinama  bez konkretnog odgovora.

Naime, prema neslužbenoj procjeni, oko milijardu kuna ulupano je u betonsko ruglo na kojem se organiziraju elitne utakmice iako na njemu nema najosnovnijih uvjeta poput sanitarnog čvora i pristojnih ulaza. Ključni problem već godinama je statika istočne tribine koja prijeti urušavanjem, dok s glavne nosive konstrukcije otpadaju betonski dijelovi. Uefa je već zabranila Dinamu korištenje gornjeg dijela zapadne tribine, dok je istočna tribina nakon potresa dobila žutu naljepnicu i trenutno nije uporabljiva. 

"Elitna" tribina raspada se deset godina 

Nakon potresa Indexova kamera bila je u Maksimiru i snimila oštećenja na stadionu, od kojih je većina nastala ranije, no u potresu su se povećala i pogoršala stupanj sigurnosti na jednom od najvećih spomenika korupciji u Hrvatskoj. Prošlo je već desetljeće otkako je komad betona sa zapadne tribine pao na automobil jednog djelatnika kluba, a nedavno je s iste tribine, koju u klubu nazivaju "elitnom" i naplaćuju najskuplje ulaznice, palo okno sa staklom i rasulo se na mjestu gdje prolaze igrači, treneri, radna zajednica i djeca koja dolaze u obilazak stadiona. Svjedočili smo tada i postavljanju žičane mreže ispod tribine kako dijelovi betona ne bi padali na prolaznike. 

"Dinamo je samoinicijativno i vlastitim sredstvima financirao postavljanje zaštitne žičane mreže ispod tribine zapad. Ovom investicijom spriječili smo buduće slične događaje u cilju zaštite života naših djelatnika, navijača i drugih korisnika stadiona Maksimir, kao i njihove imovine", kazali su u Maksimiru prošle godine. 

Iako Dinamo ne skriva da je njihov stadion opasan po život, uredno je dobio licencu za Uefina natjecanja i HNL. 

Za dva tjedna očekujemo nastavak hrvatskog nogometnog prvenstva, a Dinamo još čeka detaljan pregled kojim će se utvrditi je li istočna tribina sigurna za gledatelje. U klubu nisu optimistični i svjesni su da je statika narušena davno prije potresa, a istočna tribina ujedno je i krov nad stadionom pomoćnog igrališta Hitrec-Kacian, na kojem se redovito održavaju treninzi i utakmice. Očito na vlastitu odgovornost. 

Posljedice mogu biti opasne 

Docent Mislav Stepinac bio je dio tima s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je nakon potresa obavio brz pregled stadiona i zabilježio ozbiljna oštećenja: pukotine na poprečnim gredama koje spajaju glavni nosivi sustav tribine, pomaci krakova stuba u odnosu na konstrukciju tribine i odlamanje zaštitnog sloja betona od glavne armature. Oštećene su i kratke konzole koje su glavni oslonac metalnih stuba kojima se penje na tribine. 

"Riječ je o ozbiljnom poslu, a ozbiljne mogu biti i posljedice u slučaju krive procjene stanja", rekao je Stepinac nakon pregleda. 

Na potezu je građevinska inspekcija.

"Imamo čvrsto obećanje nadležnih gradskih ureda da u idućim danima slijedi detaljan stručni pregled nakon kojeg ćemo znati kakva je situacija. GNK Dinamo inzistira na stručnom elaboratu iz kojeg ćemo vidjeti što je uporabljivo na stadionu Maksimir. Tribina istok svakako je najurgentnija i tek nakon takvog dokumenta možemo donijeti neke konkretne zaključke i odgovorne odluke. Budite sigurni kako klub neće dozvoliti korištenje tribine bez stručnog nalaza koji će to omogućiti. Nije iznenađenje da je istočna tribina problematična, ni ranije nismo dobivali dobre ocjene po tom pitanju", rekao je član Uprave Dinama Krešimir Antolić.

Dinamo može u Rijeku, Osijek, Maribor, Budimpeštu...

Ako inspekcija zatvori istočnu tribinu, Dinamo će bez nje izgurati HNL sezonu, ali u Ligi prvaka to neće proći pa u klubu već traže zamjenska rješenja. U Hrvatskoj imaju tri opcije: Rujevicu, Poljud i Gradski vrt. U praksi su to ipak dvije opcije jer Dinamo kao domaćin na Poljudu može izazvati nove sigurnosne probleme. 

Iz Maksimira zato gledaju prema inozemstvu, gdje bi im mogli uskočiti prijatelji iz NK Maribora, a kao zanimljiva opcija nudi se i Budimpešta.

Detaljan pregled Maksimira mogao bi rezultirati i preseljenjem reprezentacije s "nacionalnog stadiona" na splitski Poljud. Reprezentaciju spremno čekaju i u drugim gradovima Hrvatske, a Rijeka i Osijek već su iskušani tereni tijekom kvalifikacija za velika natjecanja. 

Pročitajte više