Reprezentacija zemlje od 4 milijuna stanovnika šokirala SAD i izbacila ih s Gold Cupa

Foto: EPA-EFE

OVOG ljeta se u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi održava Gold Cup, turnir u organizaciji CONCAF-a na kojem se igra za titulu prvaka Sjeverne i Srednje Amerike te Kariba. U polufinalu u San Diegu domaćin i favorit turnira SAD sastao se s Panamom i senzacionalno ispao.

Reprezentacija državice najpoznatije po kanalu koji dijeli Južnu Ameriku od Sjeverne Amerike tijekom cijele utakmice bila je konkretniji suparnik, ali u prvih 90 minuta mreže su mirovale. Ušlo se u produžetke, u kojima je uslijedila drama. Panama je povela u 99. minuti.

Veznjak američkog Houston Dynama Adalberto Carrasquilla sjajnom je loptom proigrao Ivana Andersona, člana venecuelanskog Monagasa koji je zaobišao golmana Arsenala Matta Turnera i zabio. Njihovo slavlje nije trajalo dugo jer je Jesus Ferreira već u 105. minuti izjednačio.

Panama ide po svoje prvo zlato

Međutim, panamski golman Orlando Mosquera, također član Monagasa, Ferreiri je obranio prvi penal u raspucavanju, a kasnije je obranio i udarac Cristiana Roldana i tako postao heroj svoje ekipe koja je slavila s 5:4 nakon raspucavanja.

U finalu će Panama igrati protiv Meksika koji je izbacio Jamajku. Osvajanje Gold Cupa bio bi najveći uspjeh u povijesti njihovog nogometa uz plasman na Svjetsko prvenstvo u Rusiji prije pet godina. Samo jednom u povijesti Gold Cup nisu osvojili SAD ili Meksiko, bilo je to 1992. kada je do zlata došla Kanada.

Pročitajte više