Reprezentativac Jugoslavije o Hrvatskoj: Sreća prati hrabre, a Modrić je nevjerojatan

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

VLADIMIR JUGOVIĆ, umirovljeni veznjak reprezentacije nekadašnje Jugoslavije, ali i niza uspješnih klubova kao što su Crvena zvezda i Juventus, s kojima je slavio europsku krunu, potom Lazija, Atletica, Intera i drugih, u razgovoru za Blic analizirao je dosadašnji dio Svjetskog prvenstva u Kataru. Spominjao je i Hrvatsku.

Razgovor je vođen dan nakon utakmice četvrtfinala u kojoj je Hrvatska svladala Brazil i izborila mjesto u polufinalu u kojem će večeras od 20 sati igrati protiv Argentine. 

Divi se Modriću

"Sigurno je Brazil kvalitetnija ekipa od Hrvatske, ali je vezni red Hrvatske stvarno bio toliko koncentriran da odigra što bolje fazu obrane, da ne dozvoli ofenzivnim igračima Brazila da dođu do te zadnje faze i linije obrane... Stvarno je nevjerojatno kad netko u 37. godini iznese onako trkački utakmicu kako je to izveo Modrić.

Nevjerojatno. Kad odigra tako dobro, ne govorim samo o tehničkom dijelu već i fizičkom. To je za svako poštovanje. Ali sigurno je imao i Brozovića i Kovačića koji su mu pomagali. Na kraju su i imali malo sreće, ali sreća prati hrabre", rekao je igrač koji je jugoslavenski dres nosio od 1991. do 2002. godine.

Upitan postoji li igrač koji ga posebno oduševljava, Jugović je odgovorio: "Kada netko osvoji kao Modrić toliko trofeja, kad toliko dugo igra na toj razini, to je stvarno primjer za sve mlade igrače. To je samo za poštovanje!"

Ivić kao začetnik svega

Za Jugovića je Tomislav Ivić kamen temeljac svih hrvatskih nogometnih uspjeha.

"Koliko ljudi danas zna da je Ivić bio taj revolucionar čijim je stopama krenuo i Ćiro Blažević da bi došao do 3. mjesta u Francuskoj 1998. godine? I da je bio direktor reprezentacije u mandatu Ćire Blaževića? Vrlo malo. No uvijek znaš nekoga tko je faca, kao Ćiro.

Ali i Tomislav Ivić je bio netko tko je Hrvatskoj odredio smjer nogometa, a taj smjer su kroz sve ove godine uspjesima i radom pratili i Blažević i Dalić. Nisam baš toliko informiran o svemu iz tog razdoblja rada Hrvatske, ali mislim da je bio jako važan da se reprezentacija usmjeri prema tom uspjehu u Francuskoj.

Malo sam gledao i jedan dokumentarac, Ivić je baš bio preteča modernog nogometa. Znao je unijeti nešto novo. On je bio revolucionar, živio je za nogomet i presing se igrao još kod Ivića. Uvijek je bilo jako teško igrati protiv Hajduka jer su uvijek bili spremni. Kad pogledaš i tu generaciju Jarnija, Bokšića, da ne spominjem Šurjaka, Gudelja... Sigurno to dobro znaju i svi koji su pratili taj stariji period", zaključio je.

Pročitajte više