HNL

RIJEKA - DINAMO 0:5 Povijesna petica Dinama na Rujevici, hat-trick Oršića

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

DINAMO je razbio Rijeku 5:0 u derbiju 15. kola Prve HNL i ostvario najveću pobjedu na Rujevici u povijesti. Također, Rijeka je doživjela najteži poraz ikad pred svojim navijačima u hrvatskom prvenstvu. 

Hrvatski prvak i lider u velikom je stilu vratio četiri boda prednosti ispred Hajduka, od kojeg ima utakmicu manje i kojeg dočekuje u sljedećem kolu 22. studenog na Maksimiru. Splićani su na Poljudu u ovom kolu svladali Osijek 3:2.

Golove za Dinamo zabili su Luka Ivanušec u 14., Mislav Oršić u 18., Petar Stojanović u 20. i opet Oršić u 26. minuti pa su Modri završili posao u prvih pola sata i pretvorili derbi u vlastiti monolog. Također, nevjerojatnu utakmicu odigrao je i Bruno Petković, koji je sudjelovao u tri od četiri gola Dinama, a pogodio je i vratnicu.

Momčad Nenada Bjelice tako je slavila na Rujevici prvi put od kolovoza 2017. godine, a Rijeka je krenula agresivno i uz odličnu podršku s tribina. Međutim, već u osmoj minuti gosti su najavili golijadu. Moro je opalio s 30-ak metara, a lopta je zatresla gredu. Imali su Rijeka i njen golman Andrej Prskalo puno sreće, ali je to potrajalo tek četiri minute. Ivanušec je u 14. minuti donio vodstvo Dinamu. Igrači Rijeke blokirali su njegov pokušaj s ruba šesnaesterca, ali mu se lopta vratila u noge nakon čega je prošao i s lijeve strane probio Prskala na prvoj vratnici za 1:0.

Dvije minute kasnije, Petković je potegnuo s 12 metara i pogodio vratnicu. Ipak, veliki pritisak Dinama okrunjen je novim golom već u 18. minuti. Damian Kadzior je ubacio s desne strane na drugu vratnicu, a Oršić iz prve u letu povisio na 2:0.

Malo je reći da je šokirana ekipa Simona Rožmana bila na konopcima u tim trenucima, a to su iskoristili Modri i s još dva gola je dotukli.

U 20. minuti Stojanović je zatražio dupli pas od Petkovića koji je majstorski petom provukao loptu kroz obranu Rijeke i lansirao desnog beka u zicer s desne strane, a Stojanović iz prve lobao Prskala i povisio rezultat.

Izgubljena i dezorijentirana Rijeka totalno se otvorila i bezglavo krenula naprijed, što je iskoristio Petković i poput Pirla dugom loptom lansirao Oršića u zicer, a jedan od najboljih igrača Dinama prošao je istrčalog Prskala i pogodio za 4:0.  

U drugom dijelu Riječani su pokušali ublažiti poraz, a najbliži golu bio je Alexander Gorgon u 65. minuti kad je lobao Dominika Livakovića, ali je Marin Leovac uspio stići loptu i izbiti je sa same gol-linije.

Dinamo se iskusno povukao i natjerao domaće da krenu naprijed, a onda je opet Prskalo vadio loptu iz mreže. Stojanović je primio loptu od Lovre Majera na desnoj strani, a onda oštrim centaršutom pronašao usamljenog Oršića na drugoj vratnici za 5:0 i njegov treći hat-trick u karijeri.

Nezaustavljivi Oršić je ove sezone zabio za Dinamo nestvarnih 16 golova u 20 odigranih utakmica. Oršića je u 91. minuti Petar Mamić udario laktom u glavu bez lopte, ali mu sudac Mario Zebec nije pokazao drugi žuti karton u noći koju će se Rijeka truditi što prije zaboraviti. 

Dinamo je vezao šestu pobjedu u HNL-u, a Rijeka vezala treći poraz, a slično joj se dogodilo i 14. listopada do 5. studenog 2017. kad je gubila redom od Intera, Osijeka, Dinama i Lokomotive. Također, Dinamo i Rijeka odigrat će još dva međusobna dvoboja u 39 dana. Prvo na Rujevici 3. prosinca u četvrtfinalu Kupa te 18. prosinca na Maksimiru odgođeni susret šestog kola Prve HNL. 

Ako Modri pobijede Hajduk u sljedećem kolu, a potom i u odgođenom susretu opet budu slavili na Rujevici, imat će 10 bodova više od Splićana i time praktički obraniti titulu i ove sezone.

HNK Rijeka - GNK Dinamo Zagreb Rezultati uživo

 

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više