HNL

RIJEKA - HAJDUK 2:0 Rijeka razbila Hajduk i uzima mu mjesto u Ligi prvaka

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

RIJEKA - HAJDUK 2:0. Domaćin Jadranskog derbija za Ligu prvaka pobijedio je golovima Antonija Čolaka u 61. i Alexandera Gorgona iz penala u 72. minuti.

Jadranski derbi za Ligu prvaka

Rijeka i Hajduk su u 26. kolu HNL-a, deset kola prije kraja sezone, igrali za drugo mjesto, koje na kraju prvenstva jamči kvalifikacije za Ligu prvaka. Odavno dakle Rijeka i Hajduk nisu igrali Jadranski derbi s većim ulogom od ovog.

Posavec je spasio Hajduk od katastrofe

Preblago je reći da je Rijeka zasluženo slavila u iznimno važnom duelu velikih rivala. Hajduku je s obzirom na njegov debakl od igre ovo rezultatski podnošljiv poraz. To što u Rijeci nije doživio katastrofu može zahvaliti utakmici života svog golmana Josipa Posavca, koji je obranio šest velikih, čistih gol-prilika igrača Rijeke te prečki i stativi, na kojima su završavali udarci suparnika.

 

Rijeka je preskočila Hajduk, a to bi sutra mogla napraviti i Lokomotiva

Hajduk je prije derbija bio drugoplasirani, ali nakon što je u posljednje četiri utakmice uspio samo jednom pobijediti, Rijeka mu se prije međusobnog obračuna na Rujevici primakla na tek bod zaostatka. Čak mu je i Lokomotiva prije ovog meča došla blizu, sa samo dva boda manje od Bilih. Rijeka je pobjedom u današnjem derbiju preskočila Hajduk, a isto će napraviti i Lokomotiva ako sutra pobijedi kod Gorice.

Rezultati by SofaScore

Očito je dakle zašto je ovaj derbi imao golem značaj za oba suparnika, a kada znamo da su utakmice Rijeke i Hajduka uvijek na nož i na rubu incidenta, jasno je zašto smo na Rujevici očekivali veliku bitku bez puno nogometa i vrlo vjerojatno remi.

Očekivali smo mučenje i tučnjavu, a gledali dominantnu Rijeku i očajan Hajduk

Umjesto toga, gledali smo Rijekinu dominaciju koja je lakoćom od početka lomila Hajduk i koja je trebala slaviti daleko uvjerljivije. Rijeka je od starta gušila Hajduk visokim presingom. Bili, koje inače pod Tudorom krasi igra na rubu faula i pritiskanje protivnika na njegovoj polovici, ostali su zabezeknuti time što ih je Rijeka tukla njihovim oružjem. U napadu, pak, Franko Andrijašević i Tibor Halilović su pored izgubljenih hajdukovaca djelovali kao svjetske klase.

Tahiraj na lijevom beku je najgori Tudorov eksperiment

Još je zabezeknutiji bio Francesco Tahiraj, inače krilni napadač na desnoj strani, time što ga je Tudor stavio na lijevi bok. Bilo je ružno za gledati što mu je ondje radio Rijekin desni bočni Momčilo Raspopović, a prva lopta koja je završila u okviru Hajdukova gola došla je tako što ju je s desne strane u sredinu poslao Čolak. Pred kraj prvog poluvremena probio ga je i Halilović i zamalo zabio.

Nevjerojatno je da Rijeka već na poluvremenu nije imala barem dva gola prednosti, ali dva puta Posavec te po jednom prečka i stativa spasili su Hajduk. Jednako je čudno bilo što je Tahiraj ostao u sastavu i nakon odmora, ali već u petoj minuti nastavka, i nakon što je Posavec obranio nove čiste šanse Čolaku i Gorgonu, Tudor je ovaj eksperiment zamijenio drugim - uvođenjem napadača Jakoliša. 

Posavec je spašavao do 61. minute, pa i nakon nje, ali ovakvom Hajduku nema spasa

To mu također nije donijelo ništa dobrog, upravo suprotno. U 61. minuti Rijeka je konačno povela. Gorgon je dugom loptom gurnuo Čolaka u priliku, ali Posavec je istrčao s gola i izgurao ga do aut-linije, a na gol crtu dotrčala su dva igrača Hajduka. Usprkos teškoj poziciji i svim nabrojanim preprekama Čolak odlično puca za zasluženo vodstvo Rijeke. Prije toga je navodno dirao loptu rukom, ali nakon VAR provjere gol je priznat.  

Desetak minuta kasnije Gorgon je napucao Caktaša u ruku, a sudac Batinić nakon konzultacije s VAR-om pokazuje na jedanaesterac za domaćine. Gorgon sigurno zabija tako da Posavca šalje u jednu, a loptu u drugu stranu. 

Vrijedi istaknuti da je između prvog i drugog Rijekinog gola Posavec još jednom čudesno obranio vrata, nakon Štefuljevog snažnog udarca ljevicom kroz gužvu. 

Prvu i jedinu dobru akciju Hajduka vidjeli smo u posljednjoj minuti. Eduok je lijepo glavom prebacio loptu, Jairo još bolje pucao, ali Rijekin golman sjajno je obranio.

 

RIJEKA - HAJDUK 2:0

HNK Rijeka - HNK Hajduk Split Rezultati uživo

Tijek utakmice:

Kraj.

90' Velika prilika za Hajduk, sjajna obrana Pandura! Eduok je lijepo glavom prebacio loptu, Jairo još bolje pucao, ali Rijekin golman sjajno reagirao na prvi pravi test na utakmici. 

76' Prva zamjena kod Rijeke. Pavičić ulazi umjesto Tibor Halilovića, koji je ispraćen ovacijama. 

74' Zadnja zamjena kod Hajduka. Blagaić ulazi umjesto Jradija. 

72. minuta: GOOOL za RIJEKU! 2:0, strijelac ALEXANDER GORGON iz penala! Gorgon je napucao Caktaša u ruku, a sudac Batinić nakon konzultacije s VAR-om pokazuje na jedanaesterac za domaćine. Gorgon sigurno zabija tako da Posavca šalje u jednu, a loptu u drugu stranu. 

Caktaš je usput dobio žuti karton zbog igranja rukom. 

66' Velika prilika za Rijeku i opet brani Posavec! Štefulj je silovito pucao ljevicom s 20 metara, a lopta kroz noge brojnih igrača dolazi do Dimitrova i odbija se u gol. Posavecu nitko ne bi mogao zamjeriti da je tamo i završila, ali iako je uhvaćen na krivoj nizi i prevaren odbijancem, Hajdukov golman skida i ovo!

62' Druga zamjena kod Hajduka. Edouk ulazi umjesto Krekovića. 

61. minuta: GOOOL za RIJEKU! 1:0, strijelac ANTONIO ČOLAK! Gorgon je dugom loptom gurnuo Čolaka u priliku, ali Posavec je istrčao s gola i izgurao ga do aut-linije, a na gol crtu dotrčala su dva igrača Hajduka. Usprkos teškoj poziciji i svim nabrojanim preprekama, Čolak odlično puca za zasluženo vodstvo Rijeke. Prije toga je navodno dirao loptu rukom, ali nakon VAR provjere gol je priznat.  

59' Jakoliš je drugi igrač Hajduka sa žutim kartonom. Dobio ga je za oštar start. 

57' Još jednom Posavec! Andrijašević puca ljevicom iskosa s lijeve strane, ali Hajdukov golman igra utakmicu života. 

52' Prva zamjena na utakmici i to kod Hajduka. Jakoliš ulazi umjesto Tahiraja, koji je bio najgori kod Hajduka i preko njega na lijevom boku je išla većina napada Rijeke. S obzirom na to da je Tudor umjesto beka uveo napadača, to znači promjenu taktike. 

49' Velika prilika za Rijeku, ali maestralni Posavec i ovo brani! Gorgon je opalio snažno i odlično s 20 metara, nakon što mu obrana gostiju smušenom reakcijom poklonila loptu, ali Hajdukov golman još jednom spašava svoju momčad

48' Velika prilika za Rijeku i opet Posavec spašava Hajduk! Čolak je pucao s osam metara, ali vratar Hajduka je nesavladiv.

46' Počeo je drugi dio derbija na Rujevici. 

Kraj poluvremena.

Nevjerojatno je da agresivna, dominantna i raspucana Rijeka prvi dio nije okončala s par golova prednosti. Očajni, bezidejni i bezopasni Hajduk to može zahvaliti stativi, prečki i golmanu Posavcu. 

45' Još jedna lijepa prilika Rijeke. Halilović je prošao naravno desnom stranom i s 15-ak metara pucao uz vratnicu. 

42' Capan je drugi Rijekin igrač sa žutim kartonom. Kažnjen je za oštar start na Jradiju.

38' Prvi pokušaj Hajduka na derbiju. Caktaš puca s 20 metara, ali Pandur brani. 

37' Mujakić je prvi Hajdukov igrač sa žutim kartonom. Dobio ga je jer je grubo faulirao Andrijaševića. 

35' Velika prilika za Rijeku, stativa Andrijaševića! Velemajstorski se Andrijašević oslobodio čuvara i onda s desetakl metara od gola opalio desnicom, ali Posavec spašava i ovo. Točnije, odbija loptu u stativu. 

34' Nova prilika Rijeke iz daljine. Gorgon jako dobro puca iz slobodnjaka s 25 metara. Lopta odlazi malo preko gola. 

30' Raspopović je prvi igrač koji je dobio žuti karton na derbiju. Javnu opomenu zaslužio je oštrim startom na Tahiraju. 

26' Rijeka opet probija Hajduk i šalje loptu s desne strane. Štefulj puca, ali Posavec brani. 

25' Velika prilika Rijeke, Posavec spašava Hajduk! Lopta se nakon prečke odbila do Halilovića, koji se pored hajdukovaca izborio za šut s pet metara iskosa, ali Hajdukov golman sjajnom obranom spašava goste. 

25' Velika prilika Rijeke, prečka Gorgona! Čolak s desne strane dodaje Gorgonu, koji puca s desetak metara i trese gredu. 

18' Novi pokušaj Rijeke iz daljine, ali Štefulj puca visoko iznad gola. 

15' Ništa za sada od Hajduka. Upravo je po prvi put spojio par točnih dodavanja, ali je onda Juranović loši driblingom upropastio akciju koja je mogla donijeti nešto. 

11' Raspopović je odličan. Probio je desnu stranu i poslao oštru loptu pred gol, gdje je Posavec jedva kroti na prvoj stativi. 

10' Velika prilika za Rijeku! U režiji i egzekuciji tri njena najrasploženija igrača. Raspopović šalje loptu na krilo, odakle slijedi ubačaj za Andrijaševića, koji glavom spušta na nogu Haliloviću. On je odapeo s 20-ak metara, a lopta prolazi odmah iznad grede. 

8' Rijeka na početku melje Hajduk visokim presingom. Bili, koje inače pod Tudorom krasi igra na rubu faula i pritiskanje protivnika na njegovoj polovici, za sada se ne snalaze time što ih Rijeka tuče njihovim oružjem

5' Odlična akcija Rijeke. Raspopović sjajno odigrava u prostor za Andrijaševića, koji je u zaleđu, ali suci puštaju igru. Lopta dolazi do Halilovića koji promašuje iz odlične pozicije. Ipak, suci sa zakašnjenjem pokazuju da je bio ofsajd. 

2' Prvi napad Rijeke i odmah opasnost, korner za domaćine. Halilović šalje loptu na prvu stativu, ali obrana Hajduka čisti. 

2' Uostalom, pogledajte i poslušajte kako to izgleda i zvuči na stadionu Rijeke:

1' Stadion je pun. Atmosferu s Rujevice tijekom cijelog meča uživo pratite ovdje.

1' Počeo je Jadranski derbi.

17:25 Pogledajte kakva je atmosfera na Rujevici nesporedno prije velikog derbija:

16:30 Suci uvijek imaju puno posla na utakmicama Rijeke i Hajduka. Evo tko su djelitelji pravde na derbiju:

Glavni sudac je Damir Batinić iz Osijeka, pomoćnici su mu Goran Pataki iz Đakova i Marjan Tomas iz Osijeka, a četvrti sudac je Zdenko Lovrić iz Đakova. 

VAR sudac je Igor Pajač iz Sv. Ivana Zeline, a asistent VAR suca je Igor Krmar iz Zagreba. 

16:15 Rijekin trener Simon Rožman također je otkrio se kim kreće u derbiju:

Pandur; Capan, Galović, Smolčić, Raspopović - Pavičić, Lepinjica, Štefulj - Andrijašević, Gorgon - Čolak.

16:05 Evo sastava Hajduka. Igor Tudor na klupi je ostavio Stanka Jurića:

Posavec; Radić, Dimitrov, Mujakić - Juranović, Barry, Jradi, Tahiraj - Caktaš - Kreković, Jairo.

Hajduk je trenutno drugoplasirani, ali nakon što je u zadnje četiri utakmice uspio samo jednom pobijediti, Rijeka mu se primakla na tek bod zaostatka. Čak mu je i Lokomotiva blizu, sa samo dva boda manje od Bilih.

Rijeka bi pobjedom u današnjem derbiju preskočila Hajduk, a isto bi napravila i Lokomotiva ako bi sutra pobijedila kod Gorice.

Očito je dakle zašto ovaj derbi ima ogroman značaj za oba suparnika, a kada podsjetimo da su utakmice Rijeke i Hajduka uvijek tvrde, na nož i rubu incidenta, s puno prekršaja, jasno je zašto nas od 17:30 na Rujevici čeka velika bitka.

U dvije dosadašnje ovosezonske između rivala u Jadranskom derbiju uspješnija je bila Rijeka. 

Na Rujevici 15. rujna suparnici su remizirali 1:1 golovima Franka Andrijaševića u 31. i Tonia Teklića u 78. minuti. 

Nakon toga je Rijeka 1. prosinca na Poljudu pobijedila 4:0, a strijelci su bili Maxwell Acosty u 43, Momčilo Raspopović u 83, Alexander Gorgon u 87. i Tibor Halilović u 93. minuti.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više