"Rijeka je zbog mene umalo ostala bez Kupa, ali se nisam ispričavao kada sam Dinamu i Hajduku podijelio 20 kartona"

ŽELJKO ŠIRIĆ, koji je sudio utakmice Lige prvaka i kvalifikacija za SP i EP, danas povjerenik za suđenje HNL-a, u razgovoru za Index komentira sudačke pogreške na velikoj pozornici.

> Blatter nakon još jednog Ovrebovog ispada: Tehnologija bi mnogo pomogla i zaštitila suce

> Ovrebo: Što da kažem, jako sam pogriješio

> Van Gaal priznao: Zabili smo iz ofsajda, uvedite kamere!

> Video - Montolivo: Pokradeni smo; Prandelli: Propustili smo udvojiti pomoćnog suca

"Kao na svim područjima, tako i u sportu, tehnologija je dosegla vrhunac, pa se i nogometne utakmice prate s preko 30 kamera, a mogućnosti ponavljanja, zaustavljanja i zumiranja su beskonačne i na temelju toga je lako uz pomoć "naknadne pameti" donijeti ispravnu odluku. S druge strane, suci nemaju to sve na raspolaganju, ali ih to ne spašava odgovornosti za pogreške, da se razumijemo. Situacija s golom postignutim iz nedopuštene pozicije na utakmici Bayerna i Fiorentine je preočita, tu igrač nije bio u ofsajdu 20-ak centimetara", naglasio je Širić.

"Tehnologija će morati uzeti stvar u svoje ruke"

"Je li u pitanju gubitak koncentracije, loš položaj suca, to su stvari za koje u analizama dolazimo do zaključaka da se takve pogreške najčešće događaju u produžecima ili na samom kraju utakmice, kada umor ili nedovoljna pripremljenost za utakmicu dovedu do pogrešaka", ističe sudac s bogatim međunarodnim iskustvom.

"Zbog toga se eksperimentalno uvelo dodatne suce, ali će prije ili kasnije tehnologija morati uzeti stvar u svoje ruke", uvjeren je Širić.

"U sudačkim organizacijama Uefe i Fife su tradicionalisti koji zaziru od promjena i noviteta, ali kod dvojbenih situacija morat će se konzultirati pomagala"

"Internacionalni sudački board je tradicionalan i pomalo zazire od uvođenja tehnoloških noviteta, ali bit će prisiljen da, koristeći navedene inovacije, pomogne sucu.

Posljednje što se u tom smislu koristilo su zastavice s biperom koje vibrirajući proizvode zvuk, a sada je došlo do komunikacijskog sustava da se više ne moraju dovikivati.

Međutim, kada se radi o situacijama kada je dvojbeno je li lopta ušla u gol ili ne, biti će potrebno konzultirati pomagala kao što su, primjerice, ekrani", uvjeren je Širić.


Jeste li i za vrijeme karijere aktivnog suca bili za pojačanu primjenu tehnologije na terenu?


"Koristio sam zastavice o kojima sam govorio, ali problem je što tako lagano zaboraviš na onu prvotnu školu komuniciranja očima i gestikulacijom sa svojim kolegama i opustiš se. Na primjer, padne kiša i baterije se natope i onda se opet moraš dovikivati.

Međutim, sada je taj period razvoja tehnologije koja bi dobro došla u određenim situacijama, a koje su to situacije - potrebna je jedna sveobuhvatna analiza.

Zasad su zabranjeni veliki ekrani i snimanje velikih utakmica, ali možda se promjene stvari po tom pitanju."

Zašto je Fifi i Uefi toliko teško napraviti ono što je u košarci normalno i što smo imali prilike vidjeti na nedavnoj utakmici Lige prvaka Partizana i Barcelone u Beogradu - da gledajući snimku naknadno donesu ili ponište odluku?


"Vjerojatno će zbog ovakvih situacija i reagirati, posebno kada su sudačkim odlukama pogođeni bogati i moćni. Jer vidjeli smo kakve su bile reakcije iz Arsenala i talijanskog nogometnog saveza, ali je bila i vrlo korektna izjava Bayernova trenera Van Gaala koji je dobro rekao da je u trenutku kada branič istrčava, a napadač utrčava u prostor, razlika u jednom pokretu glave ili tisućinki skunde, i koji je naglasio da se moderni nogomet ne može igrati (suditi) bez pomoći moderne tehnologije."

Tom Hening Ovrebo je prošle godine izbacio Chelsea u polufinalu Lige prvaka protiv Barcelone, da bi prije dva dana "napravio" dosta da to opet ponovi s Fiorentinom. Sada se ispričava i priznaje pogrešku, ali malo će to vrijediti Talijanima ako zbog njega ostanu bez četvrtfinala LP-a i time zagarantiranih desetak milijuna eura?

"To je ljudski faktor koji ne želim niti smijem komentirati jer iz pozicije u kojoj djelujem to mi je zabranjeno. Delegiranje sudaca stvar je Uefine (ili Fifine, u slučaju utakmice Francuske i Irske) sudačke komisije, ali lijepo je sjediti u toplom i uz pomoć deset kamera gledati utakmice dok u isto to vrijeme sudac mora donijeti odluku u djeliću sekunde. Najbitnije je da pogreška do koje pri tome dođe nije posljedica namjere nego ljudske pogreške."

Ovrebo se javno ispričao nakon pogreške. Koji je najpoznatiji slučaj da ste vi tako reagirali?


"Javno sam priznao pogrešku i ispričao se nakon prve utakmice polufinala Kupa 2006. Rijeka - Hajduk kada sam dosudio penal za Hajduk iako je lopta igrača Rijeke (Darija Kneževića op.a.) udarila u koljeno, a ne u ruku, u što sam bio uvjeren, i to ne samo ja nego svi koji su se nalazili u blizini, pa i televizijski komentator.

Bio sam samo desetak metara udaljen, na dobroj poziciji, ali je kamera iz drugog kuta pokazala da sam pogriješio. Hajduk je iz tog kaznenog udarca zabio gol (konačan rezultat 1:1), ali je u uzvratu izgubio, tako da u konačnici Rijeka nije ispaštala zbog moje pogreške (Rijeka je osvojila Kup pobjedom nad Varteksom u finalu)

Puno toga ovisi i o novinarskoj prezentaciji pogreške; ako se prikaže kao pogreška, tako će se i shvatiti, a ako se o tome piše kao krađi ili pljački, takva će biti i generalna percepcija."

S tim u vezi, predsjednik Fiorentine je odmah nakon utakmice u Muenchenu krenuo u paljenje atmosfere pred uzvrat u Firenci najavljujući osvetu. Kako će biti sucu te utakmice?


"Možete zamisliti kako će njemu biti teško kada ga dočeka 50-ak tisuća ljudi željnih osvete. Međutim, svatko tko se bavi suđenjem na toj razini, a to je "vrh vrhova", ako nije sposoban nositi se s atmosferom, onda je pogriješio zvanje. Mora se naglasiti da nema suca koji nije griješio. Primjer je i Collina, kojeg je u drugoj polovici 90-ih prvi čovjek talijanske sudačke organizacije Casarin na nekoliko mjeseci poslao na odmor nakon što je upao u seriju pogrešaka. Nakon toga su neke njegove hrabre odluke pridonijele poboljšanju suđenja kada je dosudio kaznene udarce i kartone koje bi se malo tko usudio."

Vi ste se prije sedam godina vro hladno usudili podijeliti tri crvena kartona na utakmici Lige prvaka Monaco - PSV. Jeste li imali problema i prozivki koje danas proživljava vaš kolega Overbo?


"Ne, nikakvih. Dva kartona su bila zbog drugog žutog kartona, a jedan zbog udaranja. Ali u nekoj drugoj situaciji, s više iskustva i bez respekta prema važnosti natjecanja, u opuštenijoj atmosferi, vjerojatno bih pokušao izvući utakmicu bez tih kartona. Dogodilo mi se da sudim utakmicu Dinama i Hajduka sa 17 žutih i tri crvena kartona i nakon toga ogled istih suparnika samo s jednim žutim.

Napominjem, nema suca koji nije pogriješio, ali mi moramo donijeti odluku u djeliću sekunde i, barem zasad, bez pomoći videosnimke."

Pročitajte više