Rijeka na korak do obrane Rabuzinovog sunca, a Vugrinec do reprezentacije

RIJEKA je na Kantridi s visokih 4:0 pobijedila Varteks u prvom susretu 15. finala Hrvatskog kupa i time došla na korak do obrane trofeja Rabuzinovo sunce, koji su prošle godine osvojili pobijedivši Hajduk.

Davor Vugrinec proglašen je igračem utakmice.

Susret na Kantridi obilježila su dva promašena jedanaesterca na obje strane, crveni karton Šafariću u drugoj minuti te golovi Vugrineca, Linića i Bobiča.

Riječani su zaprijetili već u prvom napadu, a Davor Vugrinec je minutu kasnije, nakon isključenja Nikole Šafarića, promašio jedanaesterac. 18. minuta kasnije se iskupio te postigao gol za vodstvo.

U 33. minuti Prišć je skrivio kazneni udarac na Leonu Benku, kojem je Dragan Žilić vrhunski obranio udarac u donji lijevi kut.

Na poluvrijeme je Rijeka otišla s vodstvom od dva gola prednosti, za što je bio zaslužan Linić, koji je pogodio u samoj završnici.

U nastavku su Varaždinci pokušali postići gol, no Davor Vugrinec je u 68. minuti postigao svoj peti gol u pet dana, nakon hat-tricka na Poljudu prošle subote.

Visoku pobjedu domaćina uoči uzvrata potvrdio je Fredi Bobič u 81. minuti.

Utakmica u Varaždinu na rasporedu je za tjedan dana.

Tijek susreta:

Varteks je na Kantridu došao po Rabuzinovo sunce, koje je od prošle sezone u vitrinama Rijeke. Na Poljudu je prošle godine momčad Elvisa Scorije golom Dumitra Mitua osvojila trofej.

U međuvremenu je momčad preuzeo Dragan Skočić te ponovo "dogurao" do finala. Na drugoj strani njegov vršnjak Zlatko Dalić vodi mladu momčad spremnu za prvi trofej.

Varteks je četiri puta igrao u finalima, svaki puta protiv Dinama, no niti jednom trofej nije stigao u  Varaždin, a teško je vjerovati da će kod kuće uspjeti nadoknaditi prednost od četiri gola.

U ovosezonskim prvenstvenim susretima Rijeka je u šestom kolu slavila u Varaždinu s visokih 4:1, te krajem studenog na Kantridi 3:1. Prije deset dana Varteks se "osvetio" za poraze te s 1:0 svladao Riječane u Varaždinu.

Obje momčadi ponudile su svojim igračima po pet tisuća eura za osvajanje naslova. Uzvrat se igra za tjedan dana u Varaždinu.

Prvo poluvrijeme

Susret se igrao od 17:30 pred 8 tisuća gledatelja na Kantridi, a sudio je Draženko Kovačić iz Križevaca.

Prilika za Rijeku. Sharbini je već u prvoj minuti pucao pokraj vratnice. U sljedećem napadu Šafarić je rukom zaustavio loptu na samoj gol liniji i "spasio" rano vodstvo Rijeke.

Crveni karton za Varteks. Nikola Šafarić je zbog igranja rukom nakon udarca Sharbinija dobio crveni karton već u 2. minuti susreta. Draženko Kovačić nije dvojio te je pokazao je na bijelu točku.

Jedanaesterac za Rijeku. Vugrinec je pucao u trećoj minuti, a Koprić s lakoćom uhvatio njegov udarac. Iako nije postigao gol, navijači Rijeke pljeskom su podržali svog najboljeg igrača.

Žuti karton za Varteks. Zbog oštrog starta na Liniću, Jertec je u 8. minuti dobio žuti karton.

Rijeka je u susret ušla agresivno i od prve minute počela nizati napade. Nakon prekršaja Varaždinaca na 25 metara, Vugrinec je u 8. minuti pogodio živi zid gostiju.

Jertec je povukao kontru u 12. minuti i centrirao prema Benku, no mladi napadač je bio u zaleđu.

Sharbini je u 13. minuti ponovo pucao prema vratima Varaždinaca, ali njegov udarac glavom otišao je visoko preko gola.

Vugrinec je u 16. minuti pucao pokraj gola gostiju, no linijski sudac je već bio podigao zastavicu.

Nakon nabačaja Rendulića s lijeve strane Novaković je pucao u braniče Varaždinaca, a u sljedećem napadu njegov udarac obranio je vratar Koprić.

1:0 Davor Vugrinec je postigao zgoditak s lijeve strane u 20. minuti susreta s udaljenosti 12 metara. Pucao je u bliži kut Koprića, koji nije uspio zaustaviti silovit udarac. Vugrinec je zabio s iste pozicije s koje je u subotu svladao Pletikosu. Na tribinama je susret pratio izbornik Zlatko Kranjčar, što je bio dodatni motiv potencijalnom reprezentativcu.

Nakon akcije Sharbinija i Vugrineca, Novaković je u 27. minuti centrirao ispred gola Varaždinaca, no nitko od suigrača nije uspio zahvatiti loptu.

Prvih pola sata igre proteklo je u napadima Rijeke, a Varaždinci niti jednom nisu uspjeli organizirati akciju.

Prilika za Rijeku. Novaković je u 31. minuti centrirao za Sharbinija, koji je iz voleja pucao iznad gola. To je bio treći udarac Sharbinija.

Jedanaesterac za Varteks. Prišć je srušio Benka na sedam metara ispred Žilića, a Kovačić pokazao na bijelu točku. Benko je pucao u 33. minuti u doljni lijevi kut, no i Žilić je uspio obraniti kazneni udarac.

Sharbini je sam utršao u šesnaesterac u 36. minuti, otišao u desni kut, a Koprić mu na gol liniji oduzeo loptu.

Rijeka silovito napada, okupirala je šesnaesterac Varteksa, a gosti ne uspjevaju spriječiti njihove napade. Varteks se potpuno povukao na svoju polovicu krajem prvog dijela.

2:0 Siniša Linić je u 43. minuti natrčao na odbijenu loptu vratara Koprića te je poslao iza njegovih leđa.

(Poluvrijeme) Nakon minute sučeve nadoknade Rijeka je na odmor otišla s dva gola prednosti. Uzbudljivo prvo poluvrijeme obilježila su dva promašena jedanaesterca na obje strane, crveni karton Šafariću u prvim minutama te golovi Vugrineca i Linića. Rijeka je deset puta pucala prema golu Varteksa, a gosti svega u dva navrata.

Drugo poluvrijeme

Varteks je u nastavak ušao sa željom postići gol, kojim bi ostvarili bolji rezultat za uzvrat. Jolić je pucao u dva navrata, no oba puta udarci su otišli preko gola.

Žuti karton za Varteks. Leon Benko je u 51. minuti oštro i nepotrebno startao na vrataru Žiliću te dobio žuti karton.

za Rijeku. Krunoslav Rendulić dobio je u 54. minuti karton, što je prva opomena za domaće nogometaše.

Zamjena u redovima Varteksa. Leona Benka zamijenio je Milan Pavličić u 56. minuti susreta.

Nakon brze akcije Prišć je pucao iskosa pokraj gola Koprića. Mogao je dodati Vugrincecu, no odlučio je pucati sam.

Zamjena u redovima Rijeke. Ahmada Sharbinija zamijenio je Goran Rubil u 57. minuti.

Zamjena u redovima Varteksa. Darija Jerteca zamijenio je mladi napadača Teo Kardum, koji će igrati posljednjih pola sata.

Halilović je odlično ubacio u 65. minuti, Jolić stigao do lopte, no loše pucao. Lerant je lako uzeo loptu.

3:0 Davor Vugrinec je u 68. minuti postigao svoj drugi gol na susretu. Nakon nabačaja Linića Vugrinec je lobom glavom s lijeve strane prevario Koprića. Vugrinecu je to peti gol u pet dana. U subotu je na Poljudu zabio hat-trick.

U sljedećem napadu pucao je Tadić iz daljine, ali nije uspio pucati u okvir.

Zamjena u redovima Rijeke. Dragana Tadića zamijenio je Fredi Bobič u 72. minuti. Skočić je uvođenjem napadača pokazao kako je odlučio riješiti obranu trofeja već u prvoj utakmici.

Lučić je u 76. minuti izveo slobodan udarac s 23 metra, no pogodio je živi zid Riječana.

4:0 Fredi Bobič je u 81. minuti potvrdio pobjedu domaćina. Glavom je pucao s deset metara nakon centaršuta Rendulića te matirao Koprića. 

Zamjena u redovima Rijeke. Igor Tkalčević zamijenio je Daniela Šarića u 83. minuti susreta.

Jolić je pucao u 84. minuti prema golu, no srušen je prekršajem na vrhu kaznenog prostora Rijeke. Slobodan udarac ponovo je izveo Lučić i drugi puta pogodio živi zid.

U 89. minuti Vugrinec je započeo kontru, no Rendulić je izgubio loptu na gol liniji.

Kraj. Nakon tri minute sučeve nadoknade Rijeka je ostvarila visoku pobjedu kojom može mirno čekati uzvrat koji se igra za tjedan dana.

Sastavi:

Rijeka (4-2-3-1)

Žilić, Šarić, Lerant, Knežević, Rendulić, Prišć, Tadić, Novaković, Vugrinec, Linić, Ah. Sharbini

Klupa: Radman, Bosnar, Tkalčević, Ivančić, An. Sharbini, Rubil, Bobič
Trener: Dragan Skočić

Varteks (3-4-3)

Koprić, Ipša, Lučić, Vuk, Šafarić, Halilović, Pavličić, Pokrivač, Jertec, Jolić, Benko

Klupa: Mance, Jurčević, Begović, Meljnjak, Posavec, Novinić, Kardum
Trener: Zlatko Dalić

S.H.

Pročitajte više