Rijeka osvojila Hrvatski kup - prvi trofej nakon 26 godina

NOGOMETAŠI Rijeke po prvi puta u povijesti postali su pobjednici Hrvatskog nogometnog Kupa. Nakon što su u prvom finalnom susretu na Kantridi slavili 2:1, Riječani su i u uzvratu u Splitu pobijedili Hajduk 1:0, te tako ukupnim rezultatom 3:1 osvojili Rabuzinovo Sunce.

Po prvi puta od hrvatske neovisnosti nogometaši Rijeke osvojili su neki trofej. U bivšoj državi to im je uspjelo dva puta - 1978. godine u finalu Kupa pobijedili su Trepču iz Kosovske Mitrovice, a godinu dana kasnije i Partizan. Novo slavlje navijači momčadi s Kantride morali su čekati 26 godina.

Nakon što je u prvom finalnom dvoboju izborila pogodak prednosti, Rijeka se u uzvratu na stadionu Poljud orijentirala na obranu. Gosti su odlično pokrivali teren i posve ukočili Hajdukove igrače, koji su u 90 minuta imali tek jednu izglednu priliku i to u 71. minuti kada je Kranjčar pucao pored gola.

Riječani su igrali mirno i strpljivo i svoju priliku su dočekali u 80. minuti kada je Šarić sjajno ubacio, a Mitu još bolje pucao i svladao Balića. Hajduk je u završnim minutama silnim pritiskom pokušao preokrenuti rezultat, no nije uspio i Rabuzinovo Sunce posve zaslužene putuje na Kantridu.

Hajduku ostaje prilika spasiti sezonu osvajanjem naslova prvaka. U posljednjem kolu Splićani na Poljudu dočekuju Varteks i tri boda im osiguravaju titulu prvaka.

Trener Hajduka Igor Štimac nakon utakmice izjavio je: ”Imali smo puno više šansi od Rijeke, ali ih nismo uspjeli realizati.”

Uz žaljenje za propuštenom najboljom prilikom, kada je Kranjčar zapucao par centimentara pokraj gola, Štimac sumnja da  je Rijekin gol postignut iz zaleđa.

Štimac se prisjetio propuštenih šansi u prvoj finalnoj utakmici Kupa na Kantridi, upozorio na umor i iscrpljenost svoje momčadi, ali i istaknuo: “Rijeci treba čestitati. Zasluženo su osvojili Kup i bili bolji u obje utakmice.”

Trener Rijeke Elvis Scoria, oduševljen uspjehom svoje momčadi, koja je nakon 26 godina osvojila neki trofej, izjavio je: “Ovo je velika i zaslužena pobjeda. Za mene i za klub ovo je veliki poticaj da ovako i nastavimo. Normalno je da su nas stisnuli, ali mi smo imali bolju igru od Hajduka, i iako smo imali krizu uspjeli smo je riješiti zabivši gol.”

Put Rijeke do naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa:

1/16 finala: Rudeš - Rijeka 1:4
1/8 finala: Rijeka - Crikvenica 2:1
1/4 finala: Rijeka - Slaven Belupo 1:1, 2:2
Polufinale: Rijeka - Varteks 3:2, 3:3
Finale: Rijeka - Hajduk 2:1, 1:0

Tijek susreta:

 

 

 

Sastav Hajduka: Balić, Hrman, Đolonga, Vejić, Vučko, Leko, Damjanović, Rukavina, Kranjčar, Blatnjak, Bušić.

Sastav Rijeke: Radman, Knežević, Lerant, Ivančić, Čaval, Linić, Tadić, Prišč, Dunković, Mitu i Erceg.

U prvih deset minuta Hajduk je pokazao više napadačkih ambicija, dok je Rijeka izvela tek jednu neuspješnu kontru.

U 11. minuti Niko Kranjčar je nakon dobre kombinacije sa Bušićem pao u šesnaestercu, ali sudac Strahonja ne pokazuje na bijelu točku.

U 17. minuti Dunković nakon pogreške Hajdukove obrane iz daljine po prvi puta ozbiljnije ugrožava Balićeva vrata, ali lopta odlazi preko gola.

Nakon polovice prvog poluvremena uz par izuzetaka igralo se većinom na sredini terena.

Splićani su zaredali kontre, ali riječki stoperi uspijevali zaustaviti pokušaje ugroze svog gola.

U 41. minuti Kranjčar je iz daljine prvi puta zapucao u okvir vrata, ali Radman je njegov udarac sa lakoćom obranio.

Na kraju prvog poluvremena sve češće se redaju prilike ispred Rijekinog gola, ali momčadi su otišle na odmor sa nepromijenjenim početnim rezultatom.  

U nastavku utakmice sa klupe Riječana u igru je ušao Neno Katulić i zamijenio Tomislava Ercega, a ulazak Katulića unio je svježinu u riječki napad.

U 57. minuti iz Hajdukove momčadi izlazi Bušić, kojeg zamijenjuje Turković, koji odmah pokušava ugroziti Radmana.

U 72. minuti Hajduk je imao najbolju priliku na utakmici, Niko Kranjčar loptu je usmjerio prema desnoj vratnici, ali ona odlazi nekoliko centimetara pokraj vratnice.

Opasna igra Leranta u 74. minuti uzrokovala je indirektni udarac sa sedam metara, ali gosti su uspjeli iznijeti loptu iz svog šesnaesterca.

Dumitru Mitu je u 80. minuti na asistenciju Šarića nakon gužve u petercu Hajduka pogodio za 0:1, bio je to gol koji je odlučio osvajača Kupa.

Trener Hajduka nakon primljenog pogotka poslao je sve svoje igrače u napad, umjesto Hrmana u 85. minuti uveo je Račkog.

U sučevoj nadoknadi od čak osam minuta Kranjčar se našao u prilici, ali je loše zahvatio loptu i poslao je visoko iznad okvira gola. 

Pročitajte više