RIJEKA U EUROPI

Rijeka slavi, a zadnja je u skupini. Za to ima pravi razlog koji vidi cijela Europa

Foto: EPA

RIJEKA je osvajanjem boda na teškom gostovanju kod Real Sociedada (2:2) dobila najbolji poklon u dosadašnjem dijelu sezone.

Ovaj bod je nagrada za sve dobro što je Rijeka napravila pod vodstvom Simona Rožmana koji je još jednom pokazao svoj trenerski potencijal.

Napoli i Sociedad su osjetili koliko je Rijeka opasna, ovo je samo potvrda

Remijem protiv prve momčadi La Lige koja ima najbolji napad u španjolskom prvenstvu Rijeka je potvrdila da je nisu bez razloga hvalili trener Napolija Gennaro Gattuso i trener Real Sociedada Imanol Alguacil.

Neupitno je da su igrači Sociedada zaslužili pobjedu na Anoeti, ali bila bi greška ovaj remi pripisati samo sreći, kao što je to sinoć skromno napravio trener Rijeke Simon Rožman. Rijeku su spašavale sjajne reakcije golmana Ivana Nevistića i loša koncentracija protivničkih igrača, ali hrvatski klub je odavno zaslužio da u Europa ligi osvoji barem jedan bod u jednoj od najtežih skupina u natjecanju. 

O tome je govorio i Alguacil prije utakmice, a iste stvari mogle su se pronaći i u riječima bijesnog Gattusa nakon što je Napoli nakon velike muke stigao do preokreta i pobjede na Rujevici.

Alguacil je prije susreta napominjao da su njegovi igrači jedva pobijedili Rijeku u prvom susretu i da je Rijeka zaslužila mnogo više od dva poraza u ogledima protiv Napolija, a takva izdanja hrvatskog kluba ne dozvoljavaju da se susret u Španjolskoj promatra kao izoliran slučaj.

Rožmanova momčad je zaslužila sreću

Rijeka je i na Anoeti pokazala mnogo dobrih stvari koje je radila i ranije. Rožmanova momčad bi i susret protiv Sociedada dočekala barem s jednim bodom da je imala više sreće u ranijim susretima. Tako se može reći da je Rijeka svoju sreću zaslužila.

Dovoljno se prisjetiti prvog poluvremena protiv Napolija na Rujevici kada je Rijeka bila blizu vodstva od 2:0, a na kraju je izgubila s 2:1. Također, možemo se prisjetiti i tijesnog poraza od Sociedada kada je Rijeka primila gol tek u sudačkoj nadoknadi.

Nakon pet odigranih kola evidentno je da Rijekina dobra izdanja nisu bila slučajna. Sada se slučajnim čini samo onaj teški poraz od AZ Alkmaara kada je bilo 4:1 za Nizozemce na domaćem terenu.

Rijeka je predstavama protiv Napolija i Sociedada još više povećala svoju reputaciju u europskom nogometu, a do toga je došla usprkos brojnim problemima s koronavirusom i ozljedama. 

Ne smije se zaboraviti da Rožman ni protiv Sociedada nije mogao računati na standardne igrače poput Adama Gnezde Čerina i Sandra Kulenovića. U svakom susretu Rijeka je imala slične probleme i opet je uspjela stvoriti probleme najboljim europskim klubovima.

Rijeka je igrala kao da se bori za nokaut fazu, a bila je otpisana i bez bodova

Bilo bi potpuno pogrešno reći da je Sociedad podcijenio Rijeku u ovom susretu, jer ovim bodom španjolska momčad je zakomplicirala svoj status u ovoj skupini. 

Uostalom, Alguacil je na konferenciji za medije kazao da je svjestan Rijekine kvalitete i da je to dodatni razlog zbog kojeg se njegovi igrači ne smiju opustiti, a podatak da je veliki David Silva želio igrati ovaj susret iako se tek oporavio od ozljede dovoljno govori o tome koliko je Rijeka ozbiljno shvaćena.

Pored još jednog hrabrog izdanja protiv izuzetno teškog protivnika, Rijeka zaslužuje čestitke i zbog toga što je imala tako veliko samopouzdanje iako je već nakon 4. kola izgubila sve šanse za plasmanom u nokaut fazu. Susret je dočekala bez boda, a igrala je kao da se bori za plasman u šesnaestinu finala Europa lige.

Pred Rijekom je još jedan susret u Europa ligi i još jedna šansa da pokaže svoju kvalitetu. U tom susretu motiva neće nedostajati jer AZ je jedina momčad kojoj je Rijeka ostala dužna. 

Dosadašnjom borbom u Europi Rijeka je zaradila oko 25 milijuna kuna. Prošlu kalendarsku godinu završili su s najvećim dugom među hrvatskim prvoligašima (oko 30 milijuna kuna), pa je većinski vlasnik Damir Mišković ubrizgao u klub vlastiti novac, oko tri milijuna eura. Svaki bod u Europi Rijeci donosi i krpanje budžeta, što je egzistencijalno pitanje svih hrvatskih klubova. 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više