pripreme hrvatskih klubova

RIJEKA - SOČI 1:2 Bezidejni Riječani izgubili prvu utakmicu slovenskih priprema

Foto: Index.hr

RIJEKA je porazom od ruskog Sočija 1:2 nastavila tekuće pripreme za nadolazeću sezonu.

Riječani su poveli preko Gorgona u 13. minuti, ali je ruski sastav brzo preokrenuo golovima Karapetyana i kapetana Pesegova koji je realizirao kazneni udarac nakon što ga je skrivio veznjak Rijeke Capan.

Nakon dvije pobjede u Rijeci, Bišćan doživio poraz na prvoj prijateljskoj utakmici na slovenskom tlu

Nakon dva trijumfa protiv slovenskih klubova Bravo (3:0) i Celja (2:1) u Rijeci, hrvatski doprvak je odigrao prvu utakmicu na slovenskom tlu. Tradicionalno se već godinama pripremaju u Kranjskoj Gori, ali su današnji susret odigrali u Kranju. 

Protivnik Riječanima bio je Soči, drugoplasirana momčad drugog razreda ruskog nogometa koja je tim rezultatom prošle sezone ostvarila promociju u prvu ligu. Prema Transfermarktu, klub vrijedi oko 19 milijuna eura, što je za tri milijuna manje od Rijeke, pa se može reći da je za izabranike Igora Bišćana to bio protivnik po mjeri. 

Rusi su to i pokazali od samog početka susreta na stadionu Stanko Mlakar. Fizički snažniji, svježiji i osjetno spremniji bolje su ušli u dvoboj, što i ne čudi jer im već sljedeći tjedan (13. srpnja) počinje prvenstvo koje otvaraju protiv moskovskog Spartaka. 

Riječani poveli iz prekida pa Rusi rezultat brzo okrenuli u svoju korist

Ali Rijeka je prva došla do pogotka. U 13. minuti Tibor Halilović izveo je ubačaj iz kuta s lijeve strane, a najviši u skoku bio je kapetan Alexander Gorgon. 

Ipak, brzo su nogometaši Sočija došli do izjednačenja, točnije nakon deset minuta. Probili su Rusi lijevu riječku stranu, a prizeman ubačaj primio je u noge Aleksandr Karapetyan koji je potom izvrsno okrenuo Roberta Punčeca i smjestio loptu pod samu prečku s nekih desetak metara udaljenosti. 

Još jednu lošu reakciju riječke obrane naplatili su ruski protivnici u 37. minuti kad je Luka Capan skrivio penal, a siguran s bijele točke bio je Jevgenij Pesegov i Soči je došao do preokreta. 

Nervozni Riječani nikako mogli probiti disciplinirani ruski blok

Kazneni udarac zbog kojeg su se žalili, a Capan dobio i žuti karton, posve je dotukao Riječane i nastavak utakmice odradili su veoma nervozno. Tako su neka pogrešna dodavanja i nesporazumi na terenu tijekom igre završavali međusobnim dobacivanjima, naravno, sve u zdravom, natjecateljskom tonu. 

Soči se vrlo disciplinirano branio, a uz faktor fizičke premoći u potpunosti je ugušio svaki riječki napad. Izuzetno teško Rijeka je pronalazila put do ruskih vrata, a napadi su se često svodili na okretanja strana, dok je vrlo malo lopti pronašlo svoj put do riječkih napadača po vertikalnoj liniji, a i one koje jesu Rusi su brzo očistili. 

Tek ulazak mladih igrača donio konkretniju Rijeku, ali nedovoljno za remi

Igor Bišćan posljednjih dvadeset minuta izmijenio je gotovo cijelu momčad i dao šansu mladim snagama. To je odmah promijenilo odnos snaga na terenu, Riječane je pokrenuo impuls mladosti, postali su rastrčaniji i nakratko prekinuli dotadašnju bezidejnost na terenu. 

U posljednjih 15 minuta imali su i brojčanu nadmoć na terenu nakon što je drugi žuti karton, a potom i isključenje, zaradio Shakuro.

U 85. minuti imali su i najveću šansu za izjednačenje. Ivan Lepinjica, koji je naslijedio kapetansku vrpcu od Gorgona, poslao je dobru loptu u ruski šesnaesterac gdje ju je loše primio Momčilo Raspopović i akcija je propala.

Rezultat se do kraja susreta nije mijenjao.

Rijeka: Sluga, Tomečak, Punčec, Župarić, Štefulj, Acosty, Halilović, Capan, Kvržić, Gorgon, Čolak. Još igrali: Prskalo, Vuk, I. Smolčić, H. Smolčić, Bušnja, Lepinjica, Ristovski, Pavelić, Liber, Velkoski

Soči: Margasov, Shakuro, Pesegov, Bilylaletdinov, Obukhov, Zabolotny, Meschhaninov, Burmistrov, Miladinović, Bakhtiyarov, Kalugin. Još igrali: Frolov, Karapetyan, Kazaev, Yurganov, Katrich, Feruz, Queensy, Pochivalin

Pročitajte više