Rijeku je iz Europe izbacila slabija, ali i pametnija momčad

Foto: Pixsell

RIJEKA - SARPSBORG 0:1 na uzvratu trećeg pretkola Europa lige. Golom Mortensena u 83. minuti norveška momčad je pobijedila i prošla u play-off jer je prva utakmica završila 1:1. 

Viceprvak Hrvatske tako već treći put u posljednje četiri godine iz Europe ispada na prvoj prepreci. Rijeka je ovog ljeta imala sve na svojoj strani da se to ne ponovi. Nominalno je bila bolja, što je i pokazala, posebno u prvoj utakmici u gostima, gdje je propustila nekoliko prilika da već tada riješi prolazak.

Nažalost za Rijeku, propustila je nešto naučiti na dvije ranije spoznaje, za koje je potvrdu dobila i u prvoj utakmici s Norvežanima: prekidi su joj nevjerojatno bolna točka, a Sarpsborgu najveći adut. Upravo tako Rijeka je primila oba gola u dvije utakmice s ovim protivnikom i ispala iz Europe. 

Nije to jedina očajna reakcija Rijeke na ono od prije poznato. Da je na uzvratu na svom terenu uspjela nametnuti svoju igru, mogla je i puno prije 83. minute i bez obzira na lošu reakciju prilikom prekida imati rezultat vrijedan prolaska.

Umjesto da dominira na račun kvalitete i kombinatorike te na taj način stvara prilike, Rijeka je nasjela na zamku gostiju koji su joj presingom skratili teren i prisilili je da igra na njihov način - nabijanjem lopti.

Igra Sarpsborga svodila se na ubijanje igre Rijeke. Kada su to uspješno izveli, gostima je preostalo još samo da iskoriste jedan prekid i zabiju gol, a upravo to su i napravili. I u tome je sva mudrost njihove pobjede i prolaska. 

Rijeka doista, kao što je rekao Kek, nije zaslužila proći dalje jer u revanšu nije pokazala baš ništa, točnije igrala je za Sarpsborg. Bila je zakočena na sredini, gdje su zagušenju prometa pridonosili Pavičić i Gorgon, koji su se tamo spuštali po loptu kada im je već nije imao tko dostaviti u napad.  

Osim što ju je protivnik stisnuo u sredini, blindirao joj je i bokove, gdje Pavelić i Acosty desno te Žuta i Heber lijevo nisu uspjeli napraviti ništa. 

I usprkos svemu tome, Rijeka je sve do sedam minuta prije kraja imala prolazak. 

Ali Norvežani su tada dočekali i iskoristili jedinu šansu. Prekid pred golom Rijeke. 

Pročitajte više