PLIVANJE

Roditelji plivača pohvalili i kritizirali apel Saveza za otvaranje bazena

Foto: EPA

NAKON što su roditelji mladih plivača okupljeni u inicijativu Plivanjem protiv covida jučer objavili otvoreno pismo u kojem argumentirano traže otvaranje bazena jer je opasnost od širenja zaraze na njima izuzetno niska, ako ne i nepostojeća, javio se i Hrvatski plivački savez.

HPS je Nacionalnom stožeru civilne zaštite i drugim nadležnim institucijama također uputio apel za otvaranje bazena te iznio niz aktivnosti koje je obavljao od početka pandemije.

Vrlo brzo ponovno su se javili roditelji iz inicijative i poslali novo otvoreno pismo, u kojem su pohvalili neke od HPS-ovih postupaka, ali neke i žestoko kritizirali, uz podsjećanje da je HPS tu radi plivača, a ne obratno.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani,

U dahu smo pročitali otvoreno pismo koje su objavili neki portali. Drago nam je da se Hrvatski plivački savez konačno odlučio trgnuti i reagirati, te POČEO KOMUNICIRATI s javnosti. Bilo bi nam još draže da to nije učinjeno NEKOLIKO MJESECI prekasno, nego u trenutno kad svi očekuju POPUŠTANJE MJERA zbog povoljnije epidemiološke situacije.

Još nam je draže što naši napori imaju utjecaja na savez koji je iskoristio dio tekstova koje mi neprestano šaljemo; premijeru,  Predsjedniku RH, Stožeru, Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu turizma i sporta, Nacionalnom vijeću za sport, Olimpijskom odboru, medijima i svima za koje mislimo da bi nešto mogli i trebali napraviti. I naravno, HPS-u. 

Lijepo je da ste naglasili kako je plivanje sport s manjim rizikom nego timski sportovi kojima je dopušteno treniranje većeg broja sportaša. Dobro ste zaključili koliko je važno baviti se sportom i koje će te posljedice ostaviti na djecu i mlade. I Vi ste uočili nelogičnost trenutnih mjera, ali i sustava kategorizacije Hrvatskog olimpijskog odbora prema kojem brojni mladi plivači ne mogu na treninge, već se zadnja dva mjeseca moraju snalaziti kako znaju i umiju. I što ste onda učinili?

U svom ste apelu naveli kako kontinuirano poduzimate "sve moguće aktivnosti na zaštiti interesa svojih članova i plivačkog sporta". Na žalost,  zainteresirana javnost to ne vidi. Ono što smo mi vidjeli prateći objave na internetskoj stranici HPS-a, na FB stranicama HPS-a, te kroz mailove koje ste zaprimili a na koje niste odgovorili, jest da niste pokazali nikakvu aktivnost i da niste radili na zaštiti interesa svojih članova, a samim tim niti plivačkog sporta.

Drago nam je da ste otvoreni za dijalog s nadležnim institucijama i članstvom, ali što je s DIJALOGOM S PLIVAČIMA?

Jeste li zaboravili da ste tu radi njih, a ne oni radi vas?

S pažnjom smo pročitali Vaš apel, i poručili napore koje je HPS realizirao tijekom pandemije,  te bismo Vam dali naše viđenje nekih od navedenih aktivnosti:

'U suradnji s drugim institucijama radili smo na osiguravanju državnih potpora za isplaćivanje plaća trenerima koje se financiraju iz članarina, kao i na iznalaženju rješenja za financiranje plaća trenera nakon pandemije' 

Odlično! Imate našu puno podršku za navedene akcije.

'Kontinuirano smo davali prijedloge nadležnim institucijama o provedbi mjera uz koje bi se na epidemiološki siguran način provodili treninzi i natjecanja, te povratno informirali klubove o odlukama nadležnih tijela te dostavljali upute za njihovu provedbu'

Zašto niste javno objavljivali te prijedloge? Jeste li uspostavili redovitu komunikaciju s klubovima? Jeste li odgovarali na sve mailove koje ste zaprimili od klubova? Jesu li svi klubovi imali isti tretman?

'Kontinuirano smo komunicirali s nadležnim osobama iz Ministarstva turizma i sporta oko provedbe projekta "Hrvatska pliva" koji je dio "Nacionalnog programa športa 2019.-2025.", a koji je Ministarstvo odgodilo zbog pandemije'

Zanima nas kako to izgleda "kontinuirana komunikacija" oko projekta koji je odgođen? Ide li? Ne! A sad? Ne! A sad? Ne!

'Uspješno smo organizirali Prvenstvo Hrvatske u plivanju te uz primjenu svih epidemioloških mjera, kao i suvremene tehnologije poput tunela za dezinfekciju, okupili više od 450 natjecatelja, a da nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze. Prvenstvo se moralo održati bez gledatelja, ali smo osigurali live prijenos na internetu za sve ljubitelje plivačkog sporta i navijače'

Bravo za organizaciju natjecanja. Šteta što to natjecanje koje se održavalo u ljetnom periodu i na otvorenom nije moglo biti organizirano uz prisustvo gledatelja, kao što je , isti taj vikend, organizirano "Prvenstvo Hrvatske u atletici", 100 m niže od bazena Mladosti. Nismo uočili veliki porast broja oboljelih nakon atletskog prvenstva, održanog na otvorenom, s gledateljima na tribinama. Moramo priznati kako nas je posebno razveselilo kad ste naveli da ste osigurali "live prijenos na internetu". Ako pritom mislite na "ono" što se moglo pogledati u kafiću "Žabac", izgleda da niste bili tamo i provjerili kako to gledateljima izgleda; mutna loša snimka, na kojoj je bio prikazan dio staza na okretu na 50 m. Na tom se "live prijenosu" ništa nije moglo vidjeti, niti čuti.  Savjetujemo Vam da popratite kako su to organizirali Vaši kolege iz Srbije koji su osigurali prijenos na televiziji, čak i za državna prvenstva najmlađih dobnih skupina. I dva natjecanja koja je organizirao Zagrebački plivački klub, koja su bila pokrivena "live streamom" na Facebooku bila su fantazija u odnosu na Državno prvenstvo za dobne skupine.

Žao nam je što niste napomenuli kako ste odluku o otkazivanju zimskog državnog prvenstva donijeli par dana prije nego što se isto trebalo održati. Više smo puta spominjali kako su se državna prvenstva u zemljama u regiji održala bez ikakvih problema i s poštivanjem epidemioloških mjera propisanih u tim zemljama.

'Na donošenje najstrože odluke kojom je u studenom prošle godine pravo na održavanje treninga ograničeno na sportaše I., II. i III. kategorije, kojih je u našem sportu samo oko 80, žurno smo reagirali te zatražili od svih nadležnih tijela da se dopusti i trening ostalim sportašima, budući da pravo na nastup na natjecanju najvišeg ranga u našem sportu - Prvenstvu Hrvatske - imaju i drugi sportaši. Naš zahtjev da se treninzi dopuste svim sportašima koji su ispunili normu za PH nažalost nije prihvaćen'.

Moramo vas upozoriti da nitko nije primijetio tu "žurnu reakciju" koju spominjete. Ali nam je drago da ste ponovo iskoristili dio naših mailova i dopisa kojima smo mi poslali svima koji su donosili odluke o mjerama i pokušali skrenuti pažnju na nelogičnost tih istih mjera. Lijepo da Vam je i to poslužilo.

Izuzetno cijenimo što se Hrvatski plivački savez stavio na raspolaganje Nacionalnom stožeru Civilne zaštite i svim drugim nadležnim institucijama za zajednički rad, ali biste se KONAČNO TREBALI STAVITI NA RASPOLAGANJE I PLIVAČIMA.

Zaboravljate da ste tu radi njih, zaboravljate da u prethodna 2 mjeseca niste napravili ništa da im pokažete da brinete o njima, već ste ih ostavili na suhom.

Pozdrav,

Roditelji plivača okupljeni u inicijativi Plivanjem protiv covida"

Pročitajte više