Roma je u ligi zabijala svima. Onda je stigao hrvatski kralj skandala sa suigračima

Foto: EPA

ATALANTA, Milan, Verona, Salernitana, Cagliari, Inter, Frosinone, Torino, Monza, Fiorentina, Sassuolo. To je popis klubova s kojima je Roma u 2024. igrala do jučerašnje utakmice 30. kola talijanske Serie A protiv Leccea. I svima je, osim spomenutom Lecceu, Roma zabila barem jedan gol, čak pet puta zabila je tri ili više gola protivnicima. Zadnji put je na nuli ostala 30. prosinca 2023. protiv Juventusa kad je u Torinu izgubila 1:0. Jučer je na Via del Mareu na semaforu kod oba kluba ostala nula.

I to samo srećom, ali ne za Lecce. Naime, domaća momčad, koja je i dalje u velikoj borbi za ostanak u ligi i ovaj bod joj je izrazito važan, mogla je odnijeti i sva tri. Lecce je čak 27 puta zapucao na gol Rome, šest udaraca išlo je u okvir i još dva su odsjela na stativama. Uz malo više sreće, Lecce ne samo da bi se mogao pohvaliti time da je zaustavio napad Rome već i da je uništio njenu obranu.

Sjajna partija Marina Pongračića

A ključan kod zaustavljanja Rominog napada bio je Marin Pongračić, hrvatski reprezentativac i 26-godišnji stoper kojeg su Nijemci prozvali "hrvatskim kraljem skandala" zbog njegove burne karijere. Jučer je odigrao sjajno, zaradio je ocjenu 7.1 prema SofaScoreu i pohvale na portalima koji specijalizirano prate Lecce.

"Ističe se u duelima, sjajno čisti sve opasnosti u kojima se obrana nađe, kirurški je precizan u startovima. Sjajno čita igru i uvijek dolazi u situacije dovoljno rano da stekne prednost nad protivnikom", navodi PlanetaLecce, jedan od takvih portala uz ocjenu 7 za Pongračića.

Podsjetimo, Pongračić je od ljeta 2022. oživio karijeru u Italiji. Do tada je igrao u rodnoj Njemačkoj i Austriji. Ingolstadt i München 1860 bili su mu prvi klubovi prije nego što je prešao u Red Bull Salzburg, gdje se afirmirao.

Rođen je u Njemačkoj, gdje ga zovu kraljem skandala

Od tamo je u siječnju 2019. godine prodan u Wolfsburg za 9 milijuna eura. Nakon dobrog starta, koji mu je priskrbio i Dalićev poziv, dobio je mononukleozu te je ubrzo pao u drugi plan. Poslije godinu i pol dana bilo je vrijeme za idući korak.

On je bio ogroman jer ga je Wolfsburg poslao na posudbu u Borussiju Dortmund, a Pongračić je u sezoni 2021./2022. zaigrao u 17 prvenstvenih utakmica te pet susreta u Ligi prvaka. U Njemačkoj su ga gotovo svi tamošnji mediji nazivali kraljem skandala.

Niko Kovač ga je potjerao iz kluba

Najprije je kao posuđeni igrač Wolfsburga kritizirao svoj klub pa se odbio ispričati, zbog čega ga je Niko Kovač udaljio iz momčadi. Prema navodima Kickera, Pongračić je tužio Wolfsburg jer mu klub nije isplatio 250 tisuća eura premija za ulazak u Ligu prvaka.

Iz kluba su odgovorili protutužbom i zahtijevali 85.000 eura jer je Pongračić pogrdno govorio o bivšem treneru Marku van Bommelu, a što se isplate premije tiče, tvrde da je on bio posuđen tako da je Borussia Dortmund prihvatila isplatu njegovih primanja pa mu time Wolfsburg nije dužan isplatiti premiju.

Nakon afera u Njemačkoj Pongračić je utočište našao u Italiji. Ljetos ga je kupio Lecce za 1.6 milijuna eura, a branič je u skromnom klubu s juga spasio karijeru i izborio povratak u reprezentaciju. Dosad je za Lecce skupio 39 nastupa i nametnuo se kao glavna opcija tijekom cijele ove sezone.

Pročitajte više