SERIE A

Rugala im se cijela Europa, a sad dolaze iznenaditi talijansku elitu

Foto: Getty Images/Guliver Image

IGRALA se 95. minuta i igrači su se spremali za ubačaj u šesnaesterac Milana u vjerojatno zadnjoj akciji na utakmici.

U nadi da će izjednačiti, u šesnaesterac je stigao i golman Alberto Brignoli. Cataldi je ubacio, Brignolija nitko nije čuvao i ovaj je u maniri rasnog strijelca u letu glavom zabio u malu mrežicu za 2:2.

Na stadionu delirij. Navijači grle prvog do sebe, a igrači u crveno-plavim dresovima popadali su u euforiji po Brignoliju. Da netko nije znao o čemu je riječ, mislio bi da se igra finale nečega ili neka uzvratna utakmica u kojoj je golom u sudačkoj nadoknadi Brignoli osigurao prolazak.

Prvi bod u 15. kolu

No bila je to najobičnija utakmica 15. kola Serie A u sezoni 2017./2018., a dečki u crveno-plavim dresovima bili su igrači Beneventa koji su upravo osvojili prvi bod u prvoj sezoni u najvišem razredu talijanskog nogometa u klupskoj povijesti. 

Siroti Benevento, momčad s kojom se 14 kola sprdala ne samo čitava Italija nego i Europa, napokon je osvojio bod. Dva tjedna ranije uzeo im ga je Sassuolo u 95. minuti, mjesec dana ranije Cagliari u 94., ali sad je konačno bio kraj silnim pehovima koji je snašao novog prvoligaša.

“Pomislio sam da nemamo što izgubiti i otrčao sam naprijed iako mi je trener govorio da ostanem na golu. Bilo bi stvarno grozno da smo izgubili i tu utakmicu jer smo imali toliko pehova u zadnje vrijeme. Pokazali smo da se možemo nositi sa svima, ali da trebamo samo malo sreće”, rekao je razdragani Brignoli nakon utakmice.

No na njegovu i žalost svih Beneventovih navijača, utakmica s Milanom bila je samo iznimka koja je potvrdila pravilo. Benevento je izgubio i sljedeće tri utakmice i već nakon 17 kola bilo je jasno da će se ekspresno vratiti u drugu ligu.

Čarobnjacima nestalo čarolije

Benevento je do kraja sezone skupio čak šest pobjeda i još je triput izbjegao poraz. Iz lige je ispao mjesec dana prije kraja prvenstva, iako za Čarobnjake, kako im je klupski nadimak, spasa odavno nije bilo. Nikakve čarolije nije bilo u Beneventovoj jedinoj sezoni među elitom iako je vlasnik Oreste Vigorito, lokalni milijarder i talijanski kralj vjetroelektrana, uoči sezone potrošio 23 milijuna eura na pojačanja za klub iz grada čije ime na latinskom znači “dobar vjetar”.

Vigorito je 2006. godine s bratom Cirom preuzeo Benevento koji je tad bio u C2 ligi i doveo ga do Serie A. Težak pet milijardi eura, Vigorito je odlično vodio svoju omiljenu igračku, a 2009. je malo upao u probleme budući da je u akciji “Prohujalo s vihorom” talijanske policije uhićen za malverzacije s nekim zemljištima. Baš kao što mu je s vihorom prohujalo sedam zemljišta sa 185 vjetroelektrana koje su mu oduzete (pa kasnije vraćene) prohujao je i Vigoritov san o velikom Beneventu nakon debakla u prvoj sezoni u Serie A.

No Vigorito se nije previše ustručavao. Zadržao je momčad koja je ispala iz lige te potrošio još devet milijuna eura kako bi se odmah vratio u prvu ligu. Bio je blizu, ali je Benevento u polufinalu ispao od Cittadelle.

Za sljedeću sezonu povukao je ključan potez iako se tad činio vrlo upitnim. Prošlog ljeta na klupu je postavio Pippa Inzaghija koji je u siječnju 2019. dobio otkaz nakon očajnih rezultata u Bologni čiji stoper ga je nazvao cirkusantom.

Ismijavali ga igrači

“Moram mu zahvaliti jer mi je otvorio oči. Pomogao mi je da shvatim da jednog dana i ja mogu biti trener jer ako je on u tome uspio, onda će svatko. To što je radio bila je katastrofa”, dodao je Milanov branič Adil Rami koji je radio s Pippom u debitantskom trenerskom aranžmanu u Milanu.

U Beneventu je Inzaghi zatekao poprilično staru, pomalo veteransku ekipu. S prosjekom od 28,2 godine svlačionica mu je bila nakrcana igračima debelo u tridesetim godinama od kojih je Inzaghi napravio hit momčad. Do 31. kola imao je jedan jedini poraz, primio je samo 11 golova, a plasman u prvu ligu osigurao je čak sedam kola prije kraja. SuperPippo, napadač poznat po nepodnošljivo jednostavnoj igri, postao je pravi taktičar koji je do detalja razvio igru svoje momčadi koja u drugoj ligi prošle sezone nije imala nikakve konkurencije.

Pred kraj prvenstva Benevento se malo opustio pa je na kraju imao gol-razliku 67:27, a naslov prvaka osvojio je s 18 bodova prednosti ispred Crotonea i 25 više od trećeplasirane Spezije koja je završila u dodatnim kvalifikacijama. Briljirali su iz prekida koje je Pippo razradio do savršenstva, a njegovi igrači puni su hvale za svojeg trenera.

Veteranska momčad

“Kad znate što je sve u karijeri osvojio, vidjeti ga s takvim žarom na treninzima je fantastično. Usadio nam je pobjednički mentalitet, držao nas je stalno napetima i ni u jednom trenutku nam nije dopustio da se opustimo. Sjajan je tip”, rekao je iskusni veznjak Nicolas Viola.

Čak osam od devet igrača koje je Pippo najviše koristio su stariji od 29 godina, a jedan od ključnih igrača je iskusni desni bek Christian Maggio koji će u veljači napuniti 38 godina. No nije sve u Beneventu iskustvo i tvrdi pristup. Najkreativniji igrač je Roberto Insigne, mlađi brat puno poznatijeg Lorenza koji je s desnog krila zabio osam golova i pet puta asistirao, ali sva napadačka igra Beneventa se vrti oko njega.

Najviše golova Benevento je zabio iz spomenutih prekida i na povratne lopte koje fantastično svaki put dočeka 32-godišnji napadač Marco Sau. Visok samo 169 centimetara bio je nerješiva zagonetka za protivničke obrane. No njegovih 13 golova bilo je dovoljno tek za 6. mjesto ljestvice strijelaca, ali u Inzaghijevoj momčadi kolektiv je uvijek ispred pojedinca.

Ozbiljne investicije u momčad

Povratak u Serie A razveselio je i Orestea Vigorita koji nema namjeru slušati podrugljive komentare na račun njegove momčadi u prvoj ligi sljedeće sezone. Iskusnoj, uigranoj momčadi pridružio je jednako iskusnog poljskog stopera Kamila Glika kojeg je Monacu platio čak tri i pol milijuna eura. Od Chieva je otkupio stopera Federica Barba, a čeka se još jedan napadač “kapitalac”. Sve je već bilo riješeno s bivšom Lilleovom špicom Loicom Remyjem koji je slobodan igrač, ali je dvaput pao liječnički pregled. Navodno stiže na treći, a treća je, kažu, sreća.

Ne uspije li dolazak Remyja, Vigorito će pokušati dovesti, pazite sad, Daniela Sturridgea ili Fernanda Llorentea iz Napolija. Obojica su za sada daleko od Beneventa, ali talijanski mediji tvrde da će jedan od ove dvojice ili trojice, računamo li Remyja, sigurno sljedeće sezone nositi crveno-žuti dres.

Vigorito igra riskantno. Veteranima nakrcanu momčad pojačat će s još jednim ili dvojicom igrača u kasnim godinama koje će morati jako dobro platiti. No novac u Beneventu ionako nije problem. Klub je zadnje tri godine u minusu preko 30 milijuna eura, ali to nije ništa što gazda Oreste ne može sanirati.

“Nakon što smo ispali iz Serie A cilj je bio vratiti se kroz tri gfodine. Uspjeli smo već u drugoj i sad više nema limita. Želim da budemo momčad protiv koje će se svatko morati oznojiti i koja će igrati važnu ulogu u ligi. Ovaj put bit će drukčije jer smo se prvi put u Serie A malo zaigrali”, rekao je Vigorito.

Njegove vjetroelektrane i u krizi proizvode dovoljno novca te i više nego dovoljno vjetra u leđa Inzaghiju. Hoće li veteranska momčad pojačana s nekim renomiranim napadačem uspjeti ostati u ligi, tek ćemo vidjeti, ali Čarobnjake sigurno čeka zanimljiva sezona.

Nešto čarolije iz Serie B valjda su sačuvali i za elitu.

Pročitajte više