PLIVANJE

Rumunjski plivač je sa 17 godina oborio svjetski rekord i rastužio Srbiju

Foto: EPA

RUMUNJSKO plivačko čudo od djeteta David Popovici (17) trenutno uživa pažnju brojnih svjetskih medija. Mladi plivač oduševio je fenomenalnim nastupom na Europskom prvenstvu u Rimu, na kojem je srušio svjetski rekord u disciplini 100 metara slobodnim stilom.

Popovici je u finalu spomenutu dionicu isplivao u vremenu 46.86 i tako oborio rekord star 13 godina. Još uvijek nije punoljetan, ali već je najavio da će zaprijetiti i najvećim plivačima svih vremena. Dva dana kasnije osvojio je zlato u istoj disciplini na 200 metara i uz to postavio rekord europskih prvenstava od 1:42.97.

Srbi žale za njim

Srpski mediji o mladom Rumunju pišu hvalospjeve, žaleći što ne nastupa za njihovu zemlju s obzirom na to da ima srpske korijene, što je on i potvrdio u jednom od intervjua. "Moj djed je nosio prezime Popović i vjerujem da postoji određena veza. Ta priča je komplicirana, pokušat ću istražiti detalje", rekao je jednom novi svjetski rekorder.

Popovici je rođen u Bukureštu, a počeo je plivati ​​na bazenu Lia Manoliu s četiri godine i to na preporuku liječnika kako bi poradio na ispravljanju ranog stadija skolioze. U dobi od devet godina počeo je trenirati za Aqua Team Bucharest, pod vodstvom trenera Adriana Rădulescua, bivšeg plivača.

S deset godina Popovici je oborio svoj prvi nacionalni rekord, na 50 metara leđno. Riječ je o 24 godine starom rekordu koji je držao Dragoș Coman, osvajač svjetske brončane medalje 2003. godine. S 14 godina postao je najbrži plivač do 15 godina u povijesti preplivavši 100 metara za 49.82 sekunde.

Pročitajte više