ZOI PEKING

Rus osvojio petu medalju na Igrama u Pekingu, Hrvat ostvario svoj najbolji plasman

Foto: Jaki Franja/PIXSELL

RUS Aleksandar Bolšunov (25) osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u maratonu u skijaškom trčanju na ZOI-ju u Pekingu, dok je hrvatski predstavnik Marko Skender zauzeo 57. mjesto. Posljednja utrka programa nordijaca u Pekingu, "kraljevska" disciplina koja se trčala slobodnim stilom, zbog loših je vremenskih uvjeta skraćena s 50 na ukupno 28.4 kilometra, a Bolšunov je dokazao kako je trkač u najboljoj formi na ovom ZOI-ju.

Do svog trećeg zlata u Pekingu, a ukupno pete medalje, Bolšunov je stigao u vremenu od 1:11:32.7 sati. Bolšunov se stalno držao u vodećoj skupini, da bi se 200-tinjak metara od cilja odvojio od konkurencije i ciljem prošao s 5.5 sekundi prednosti ispred srebrnog sunarodnjaka Ivana Jakimuškina, odnosno 7.0 sekundi ispred brončanog Norvežanina Simena Hegstada Kruegera.

Rus izdominirao Igrama u Pekingu

Bolšunov je natjecanje u Pekingu započeo zlatom u skiatlonu na 30 km, bio je član i zlatne ruske štafete na 4x10km, u utrci na 15 km klasičnim stilom bio je srebrni, dok je u momčadskom sprintu s Aleksandrom Teretjevim bio brončani. Prije četiri godine Bolšunov je u Pjongčangu osvojio tri srebra (50 km klasičnim stilom, štafeta 4x10 km i momčadski sprint), a u Pekingu je pokazao kako je u međuvremenu izrastao u velikog prvaka.

Marko Skender (20) je nastup na svom prvom ZOI-ju okončao 57. mjestom s 19:01.8 minuta zaostatka za Bolšunovim, slabiji od njega bili su Brazilac Manex Silva i Grk Apostolos Angelis. Ovo je najbolji Skenderov plasman u Pekingu, u sprintu je bio 69., dok je u utrci na 15 km zauzeo 85. mjesto.

Pročitajte više