ZOI PEKING

Ruska klizačica (15) plakala na ledu za vrijeme nastupa. Nema pravo na medalju

Foto: EPA

U UTORAK je na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu završen kratki program u umjetničkom klizanju za žene, a od prvog dana u vodstvu je 15-godišnja Ruskinja Kamila Valijeva. Ona je u suzama napustila led nakon brojnih kontroverzi u kojima se našla posljednjih dana.

Podsjetimo, Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije, čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI-ju u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato.

Plakala za vrijeme nastupa

Tek se dan kasnije saznalo za njen pozitivan test. Sportski arbitražni sud (CAS) odobrio je 15-godišnjoj ruskoj klizačici Kamili Valijevoj nastup na sljedećem natjecanju na Zimskim olimpijskim igrama, ali neće smjeti primiti medalju. Organizatori Igara priopćili su da neće Valijevoj dati medalju ako ju osvoji u četvrtak jer još uvijek nije razriješen slučaj u kojem je optužena za uzimanje dopinga.

Valijeva je za vrijeme današnjeg nastupa plakala i napravila neke pogreške u nastupu. Nije do kraja izvela trostruki aksel, no u nastavku programa je bila sjajna i precizna pa je za tehničku izvedbu dobila ocjenu 44.33 i s ukupnom ocjenom 82.16 zauzela prvo mjesto. Najbolje 24 klizačice kvalificirale su se za slobodni program 17. veljače od 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Pročitajte više