Ruski milijarder Fedun kupuje Spartak iz Moskve

RUSKI milijarder Leonid Fedun, dopredsjednik naftnog giganta LUKOIL, namjerava kupiti moskovski Spartak, najpopularniji nogometni klub u najvećoj zemlji svijeta.

Imetak ovog "novokomponiranog" ruskog tajkuna procjenjuje se na 1.3 milijarde dolara, a on je - piše moskovski list Vedomosti - poručio predsjedniku Spartaka Andreju Červičenku da je spreman otkupiti 90 posto dionica Spartaka čija se vrijednost kreće između 50 i 70 milijuna dolara.

Spartak je od raspada SSSR-a i osamostaljenja Rusije 9 puta uzastopce osvajao naslov prvaka države, ali je prošlu sezonu završio na razočaravajućem 10. mjestu.

LUKOIL je i do sada bio glavni sponzor Spartaka, koji je klubu davao 3 milijuna dolara godišnje, no, izgleda da je Fedun sada naumio uzeti "uzde" u ruke i sam upravljati klubom, koji u zadnje vrijeme nije rezultatima opravdavao visoka ulaganja u nj.

U posljednju nekoliko godina brojni ruski tycooni, poglavito oni koji su se brzo obogatili trgujući naftom i metalima, dio stečenog kapitala troše na sportske klubove kao da im je stalo do osobnog prestiža u tom segmentu javnog života. Primjer biznismena Romana Abramoviča, koji je milijune dolara investirao u kupnju londonskog Chelseaja, a potom i za nabavku pojačanja, čini se, djeluje zarazno na ruske milijardere-skorojeviće.

Pročitajte više