FORMULA 1

Ruski vozač Formule 1: Svijet otkazuje moju zemlju. Borit ću se protiv toga

Foto: EPA-EFE

NIKITA Mazepin jedan je u nizu ruskih sportaša koje je vojna invazija njegove domovine na Ukrajinu koštala karijere ili zastoja u njoj. Haas je još prošli mjesec objavio da prekida partnerstvo sa svojim ruskim sponzorom Uralkali i raskida ugovor s Mazepinom. Sin ruskog milijardera i oligarha Dmitrija Mazepina u Formuli 1 počeo se natjecati prošle godine, a ni u jednoj utrci nije se uspio ugurati među osvajače bodova. 

Priča oko ruske invazije na Ukrajinu i dalje okupira pažnju svjetske javnosti. Mazepin rijetko daje intervjue, ali za BBC je podijelio nekoliko svojih razmišljanja. "Trenutno se protiv moje zemlje vodi kultura otkazivanja. To je posebno vidljivo kod sportaša koji su pod sankcijama", rekao je pa istaknuo: "Već sam rekao da se planiram protiv toga boriti."

S druge strane, ostao je dosljedan po pitanju toga da neće javno pričati o ratu: "Želim živjeti u mirnom svijetu. Naravno da me kao čovjeka bole slike iz Ukrajine. Ali shvatio sam da je veliki rizik reći išta o tome. Uvijek će biti nekih ljudi kojima se izjava neće svidjeti. Zato ću o tom pitanju nastaviti šutjeti."

Nije odustao od povratka u F1, no sigurno se više neće natjecati u momčadi Haasa. Rekao je da ga ne zanima natjecanje u drugim kategorijama i da će vrijeme posvetiti udruzi koju osniva.       

 

Pročitajte više