ZANIMLJIVOSTI

Sa 75 godina debitirao kao profesionalni nogometaš i odmah zabio gol

Foto: Twitter screenshot

U ŽELJI da postane najstariji profesionalni nogometaš u povijesti, jedan je Egipćanin zabio gol u debitantskom nastupu sa 75 godina. Ezzeldin Bahader mora odigrati dvije kompletne utakmice kako bi se kvalificirao za ulazak u Guinnessovu knjigu rekorda. Započeo je na impresivan način, odigravši unatoč ozljedi svih 90 minuta u subotu, za trećeligaški egipatski klub pod nazivom 6. listopada, piše BBC.

Otac četvero djece i djed šestero unučadi postigao je pogodak iz kaznenog udarca, a njegov je 6. listopada remizirao s Geniusom 1:1.

"Postao sam najstariji profesionalni nogometaš koji je postigao gol u službenoj utakmici. Postigao sam to u posljednjoj minuti utakmice, kad sam već mislio da od toga neće biti ništa. Bio sam ozlijeđen i nadao sam se samo da ću odigrati svih 90 minuta i biti spreman za sljedeću utakmicu", rekao je Bahader.

Nakon utakmice, mladoliki Bahader fotografirao se sa suparničkim nogometašima. I u drugoj utakmici, koja se igra 21. ožujka, mora odigrati 90 minuta da bi i službeno bio zabilježen kao najstariji nogometaš svijeta u Guinnessovoj knjizi rekorda. Sadašnji rekord drži Izraelac Isaak Hayik koji je imao 73 godine i 95 dana kad je zaigrao kao vratar niželigaške izraelske momčadi Ironi Or Yehude.

Ovaj napadač koji se donedavno borio s ozljedom koljena igrao je amaterski nogomet dok je radio kao građevinski konzultant, a potom i stručnjak za kultivaciju zemljišta. U siječnju je Egipatski nogometni savez najavio registraciju igrača u osmom desetljeću života koji nikad prije nije igrao profesionalni nogomet, piše BBC.

Bahader je nogomet počeo igrati kao šestogodišnjak na ulicama Kaira, a tek sedam desetljeća kasnije počeo se obraćati klubovima s molbom da ga prime u svoje redove. Kairski klub 6. listopada ga je prihvatio, nadajući se da će dobiti svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda.

"Dobro je za Egipat da ima nekoga u Guinnessovoj knjizi rekorda i dobro je za nas u 6. listopadu da ga imamo. Iskreno, nećemo od njega imati 100 posto koristi u tehničkom smislu, ali uspjeli smo ga dovesti u stanje da može odigrati 90, odnosno 180 minuta, koliko se traži prema pravilima", rekao je klupski trener Ahmed Abdel Ghany.

Bahader je u posljednje vrijeme trenirao u klubu i kod kuće s osobnim trenerom kako bi mogao ostaviti trag koji je naumio.

Pročitajte više