Samo oni koji ne razumiju mogu reći - opet je "samo" srebrni

TEŠKO da ste jučer u Whistleru mogli vidjeti ponosnijeg čovjeka. No, i nakon osme obiteljske medalje, Ante Kostelić kao da se želio opravdati zašto je ona - srebrna.

"Ovo je tipično za Ivicu, svaki čovjek je onakav kakav jest, a on teško iz sebe izvlači maksimum maksimuma. Isto tako, njegova je jednako jaka karakteristika da nikad niti ne ide ispod jedne svoje razine. Možda neki neće biti zadovoljni s Ivicom, reći će da nije istinski šampion, ali on jest šampion! Ivica je za sebe dobro rekao da je pik as, u pokeru je to četvrti as. Doduše, Ivica nije četvrti, već drugi", govorio je reporterki SN-a, neposredno prije onog mini-proglašenja, u cilju prepunom emocija. 

Iako je nakon spusta izgledao nezadovoljno, bio je to samo privid. Znao je da je sekunda i kusur zaostatka za Svindalom dobar rezultat, onaj koji jamči borbu za medalju. Tražio je mir i koncentraciju, borio se s pritiskom.

"Mi živimo za to i za njega je to golem teret. Za deset godina to neće biti ništa, ali sada je to bilo sve."

Bode Miller zlatni je - zasluženo. Gips će to priznati, iako svjestan da je Ivica imao još rezerve. Posebno je to apostrofirala Janica koja smatra da je Miller iskoristio Ivičin poklon. Trebao je dati gas do daske, iza Millera je par loših slalomskih sezona. Ali Ivica je išao na sigurno i uzeo ono po što je došao.

"Ivica je imao šansu za zlatnu medalju, ali Bode je bio brži. Bode je svoje zlato apsolutno zaslužio. On je uistinu kompletan skijaš, za razliku od nekih drugih. On je pravi as. U prilog su mu išle i neke stvari, staza nije bila strma i ledena, na takvoj bi recimo bio opasniji Zurbriggen", objasnio je Gips, a onda se ipak još jednom morao vratiti na to zlato.

"Iako bi možda trebali, ne možemo ignorirati što će javnost misliti, to nas dosta opterećuje. Vjerujte mi, kao otac sam najsretniji jer se više ne moram vraćati na stazu spusta i strahovati kako će završiti ova vožnja. Nisam mučenik niti se tako predstavljam, ali teško je i naporno proživljavati sve to pa u sekundi se dolazi u životnu opasnost. I na kraju će netko reći da je Ivica samo srebrni, a Janica je bila zlatna. Da se vozila kombinacija s dva slaloma, ne znam tko bi ga mogao pobijediti."

Javnost je dobila poruku, ali oni koji barem malo razumiju skijanje, neće postavljati pitanja. Kao što je i Ivica rekao kada je nakon prolaska ciljne ravnine suznih očiju sreo pogled svoga oca - u nekim trenucima riječi su apsolutno suvišne.

Pročitajte više