"Samo retardiran čovjek bi nudio kurve sucu čije je izuzeće tražio!"

HRS se oglasio vrlo brzo. I dakako, s gnušanjem odbacio optužbe danskog suca Larsa Pedersena koji je dva mjeseca nakon SP-a progovorio o navodnom mitu u obliku prostitutki koje su im nuđene večer uoči finala na večeri "organiziranoj od strane domaćina".

> Tko je nudio kurve za zlato?

"Nakon nebuloznih i izmišljenih optužbi odaslanih od strane danskog sudačkog para Olsen/Pedersen koji je sudio finalni susret nedavno završenog Svjetskog prvenstva u rukometu između Hrvatske i Francuske, a kojem je Hrvatska bila domaćin, Upravni odbor HRS-a s gnušanjem odbacuje sve izrečene optužbe spomenute "gospode".

"Naime, zanimljivo je da su optužbe došle baš sada, nakon što smo tražili 3 neovisne ekspertize finala koje redom potvrđuju veliku štetu nanešenu hrvatskoj strani, a nakon što smo isti par i spomenutu utakmicu prijavili Sudačkoj organizaciji Međunarodnog olimpijskog odbora, razgovarali s čelnicima EHFa i tražili razgovor s predsjedikom IHFa g. Hassanom Moustafom."

Svakomu komu nije jasno o čemu se radi, bit će jasnije kad pogleda snimku te utakmice.
Na spomenutoj večeri na koju se pozivaju Olsen i Pedersen bili su svi članovi međunarodne sudačke organizacije, kao i svi suci Svjetskog prvenstva, a da su primjetili bilo kakve nečasne radnje, vjerujemo da bi ih odmah i prijavili, a ne imali amneziju do danas.

Danski sudaćki par očito je postao nervozan jer se klupko s nečasnim radnjama pojedinih sudaca počelo odmotavati. Nakon ovoga ostaje nam prijava spomenute "gospode" Sudu časti IHF-a i EHF-a sa željom da se takve osobe odstrane iz rukometnih arena budući da mu nanose nemjerljivu štetu, kao i sportu općenito. Nećemo odustati od procesuiranja Olsena i Pedersena dok se to ne dogodi budući da ovakve degutantne optužbe bacaju tešku ljagu na, prema riječima svih počevši od predsjednika IHFa g. Moustafe, najbolje organizirano Svjetsko rukometno prvenstvo do sada", reakcija je HRS-a.

"Nikada se nije dogodilo da je prvi danski par otišao kući, a rezervni ostao do kraja"

Potpisujemo. Zaista je previše nelogičnosti i šupljina u priči kontroverznog danskog suca. Prvo logično pitanje koje se nazire glasi zašto je šutio sve do sada? A slika je još bistrija ako se vratimo u blisku prošlost i prisjetimo se zgodnog detalja iz zagrebačke svlačionice u kojoj su boravili naši krvnici. Pri tom ipak ne mislimo na Francuze koji su, bez obzira na sve, pokazali da zaslužuju svjetsko zlato. Naime, čim smo došli do Pedersenovih izjava o navodnom pokušaju podmićivanja, sjetili smo se riječi Vladimira Vujnovića u razgovoru za Novi list. Taj je svjetski priznat rukometni sudac i delegat na SP-u u Hrvatskoj nakon susreta otišao u svlačionicu pozdraviti Dance, smatrajući da se radi o korektnom potezu. Imao je što i vidjeti...

"Danci su plakali zbog velikog broja pogrešaka koje su na toj utakmici napravili, jednostavno su sad izgubili mogućnost za ostvarenje vrhunske karijere. Nažalost, mislim da su im oni koji su ih delegirali za finalnu utakmicu napravili medvjeđu uslugu.", prenio je atmosferu iz svlačionice.

A tko je uopće delegirao danski sudački par? Zoran Gobac rekao nam je da se sudačka, kao ni tehnička komisija nije sastala po tom pitanju uoči finala Vujnović, pak, ima sasvim oprečne tvrdnje:

"Delegirala ih je Sudačka komisija, njezin predsjednik Christer Ahl. Njihov zagovornik je bio Španjolac Miguel Roca, koji je inzistirao da oni sude jer su najpošteniji"

U jednom se ipak slaže s dopredsjednikom HRS-a:

"Nakon što se dva dana prije finala saznalo da su namjerno potrošeni Baum i Goralczyk te Lemme i Ullrich, da ne bi mogli suditi finale, Zoran Gobac je dobro reagirao tražeći da se još jednom razmotri hoće li suditi danski par s kojim mi nismo bili zadovoljni niti u prethodnim utakmicama. Na press konferenciji, održanoj samo pola sata prije utakmice za treće mjesto, iza ovog sudačkog para je stao predsjednik Svjetske rukometne federacije dr. Hassan Moustafa. Nikada se nije dogodilo da je prvi danski par otišao kući, a rezervni ostao do kraja i sudio finale. Bit će to itekako velika tema", dobro je prognozirao naš delegat.

Kako Pedersen zna da su to bile kurve?

Zoran Gobac javio nam se uz osmijeh;

"Kako uopće komentirati Pedersenove izjave? Ne znam o kojoj se točno večeri radi, jer suci su tijekom SP-a imali četiri-pet upriličenih večera. No, Pedersenova je konstatacija suluda, ako je to zaista rekao, mogu poručiti samo da se radi o ludom čovjeku. Neka se zabrine jer mu je priča šuplja. Baš se pitam, zašto je o tome progovorio baš sada, kada trebaju stići rezultati sudačke ekspertize finala? A ta će ekspertiza pokazati da su pogreške u finalu na našu štetu u odnosu na Francuze 33:5."

Nastavio je u dahu: "Pet dana prije finala počeo sam voditi bitku, tražio sam izuzeće danskih sudaca. Pa moraš biti retardiran da im dva dana nakon toga nudiš prostitutke! On kaže da je vidio žene lakog morala, kako može biti siguran da se zaista radilo o prostitutkama? Ovo je suluda priča koja će definitivno imati sudski epilog."

Gobac tvrdi da je i laiku jasno da suci u finalu nisu mogli suditi tako loše bez nečijeg naloga:

"Poznat mi je detalj da su plakali u svlačionici, i to je jasan dokaz da Pedersen zna kakvu je štetu načinio. Još u desetom mjesecu prošle godine pisali smo EHF-u, tvrdeći da će suđenje dovesti rukomet do kraha. Što su mi odgovorili? A što mogu reći, samo prebacuju krivnju jedni na druge. No, sadizam koji su iskazali u finalu potvrđuje da imaju zaleđe. Problem je uvijek sa sucima iz Skandinavije jer su marketinški vezani uz EHF. Dakle, nisu oni griješili samovoljno. Njih je netko delegirao mimo okvira, jer znam da tehnička komisija nije održana.", zaključuje Gobac.

Dea Redžić
Foto: Goran Mehkek, Dragan Matić, Cropix

Pročitajte više