U OLIMPIJSKOM ODBORU ŠOKIRANI

Sandra šokirala, priča o kraju karijere. "Zemlje plaćaju zlato milijun eura"

Foto: Hina

SANDRA PERKOVIĆ povukla je potez koji je šokirao sam vrh hrvatskog sporta i Hrvatski olimpijski odbor. 

Sazvala je presicu i stala pred novinare usred Zagreba, kod Bandićevih fontana, te u mikrofone sasula kako bi mogla napustiti Hrvatsku, ugroziti projekt Olimpijskih Igara u Tokiju, a možda čak i završiti karijeru. 

"U narednih par mjeseci vidjet ćemo što je s nastavkom naše karijere. Edis prima četiri tisuće kuna, čovjek je odlučio otići, a ja ga ne krivim. Postoji mogućnost da odem za njim, a to ne bi bilo dobro za Hrvatsku, za mene. Ako on ode, neće me trenirati. Tko će? Nitko. Mogla bih sve završiti", kazala je Sandra, dvostruka olimpijska pobjednica i najuspješnija atletičarka Europe svih vremena.

Edis Elkasović, nekad perspektivni bacač kugle i svjetski juniorski prvak, danas elitni trener, dobio je bogatu ponudu iz inozemnog saveza. Sandra zasad uspješno skriva o kojoj je državi riječ. 

Sandra šokirala HOO, u njezinom klubu sliježu ramenima 

Svi koji je poznaju znaju da Sandra ne kalkulira. Izvan borilišta reagira jednako srčano i teško ju je kontrolirati. To može samo Edis, njezin partner i trener od 2013. godine, kada se rastala s pokojnim Ivanom Ivančićem Ivančom. Odjednom je presjekla. Našla se na udaru kritika i komentara o svom izgledu, govorili su joj da je svojeglava i da ne može tako mršava bacati disk. Rezultatima ih je sve otresla. S Edisom je u proteklih sedam godina osvojila cijeli svijet. I nikome se nije obratila za savjet prije nego će najaviti da zbog njega razmišlja završiti karijeru. Samo je ispalila informaciju koja će mnogima danas produljiti radno vrijeme. 

Zlatko Mateša, kojeg smo dobili na telefon, nije imao pojma što je Sandra Perković, najveće zlato HOO-a, kazala danas na press konferenciji. Bio je iznenađen i angažiran, kada je čuo o čemu se radi. 

"To je kazala? Prvi glas. Ne, nisam znao i ovo je iznenađenje. U nijednom trenutku nismo obaviješteni da postoji bilo kakav problem. Edis je u programu vrhunskih trenera, Sandra dobiva i dobit će sve što joj pripada. Za ovo prvi put čujem i za sada ne znam što bih rekao. Da je stvar u novcu, vjerujem da bismo za to znali, da bismo razgovarali", kazao nam je Mateša. 

Sandra je kazala da će se narednih mjeseci sa svojim timom posvetiti traženju sponzora. Pretpostavili smo da je agilni i umreženi Mateša, koji preko HOO-a hrani više od 80 saveza, već dio tog tima. No Sandra s olimpijskim odborom o svom mogućem odlasku iz Hrvatske uopće nije razgovarala. Odradila je vrhunske pripreme na Kubi te u SAD-u, konačno je imala uvjete kakve zaslužuje. A onda se vratila u Hrvatsku i sve iznenadila. 

Olimpijske Igre u Tokiju su esencijalni projekt. Sandra tvrdi da je Tokiju posvetila cijeli život, a ne treba posebno objašnjavati što njezin nastup znači za Hrvatski olimpijski odbor. Sandra je centralna figura četverogodišnjeg ciklusa i rada olimpijskog odbora. Izjave u kojima taj projekt dovodi u pitanje sigurno će izazvati brze reakcije u olimpijskom odboru, iako se Edis već nalazi u programu HOO-a za vrhunske trenere, što znači da ga država plaća oko 15-ak tisuća kuna. 

To se tako desi 

Edis i Sandra članovi su Mladosti. U zagrebačkom klubu Edis preko programa javnih potreba Grada Zagreba prima puno manji iznos, o čemu je Sandra danas govorila na konferenciji. U Mladosti sliježu ramenima.

"Da, to se tako desi. Nisam znao, nisam razgovarao s Edisom, u organizaciji sam natjecanja u višeboju i zatekla nas je ova vijest. Ali tako je to, pričalo se hoće, neće, ne znam za njihove planove točno", kazao je za Index Sport Franjo Pavlović, prvi čovjek kluba sa Save.

Nije zvučao iznenađeno. 

"A nismo iznenađeni, to je tako s olimpijskim pobjednicima. Edis je najbolji hrvatski trener, a Sandra najbolja sportašica Hrvatske, možda i u povijesti olimpijskih igara.  Što će Sandra i Edis odlučiti, to nije u našim mogućnostima. Pa znate da zlatna medalja u Azerbajdžanu košta milijun eura. Mi smo u korektnim odnosima, Sandra je naša članica, Enes kod nas prima plaću preko javnih potreba Grada Zagreba, mi samo posredujemo. Ne možemo mi tu ništa", objasnio je Pavlović. 

Sandra je kazala kako će stvari posložiti kroz narednih nekoliko mjeseci. Nije dopustila pitanja, ali je već najavila novu presicu.

 

Pročitajte više