Sanjaju li češki huligani nakon "krvave kupke na zagrebačkim ulicama" osvetu BBB-ima?

"U KRVAVOJ kupki na zagrebačkim ulicama nastradali su Spartini navijači i dužnosnici. Kao u sceni iz jeftinih akcijskih filmova, drevna katedrala je poslužila kao zaklon huliganima maskiranima kapuljačama", dramatično češki Sport opisuje huliganski napad na Čehe prije dva tjedna u Zagrebu.

> Pobješnjeli navijači napali autobus s igračima Sparte

Danas i sutra se put Praga sprema više od tisuću BBB-a koji odlučno tvrde da ih tamo ne zanimaju neredi nego samo podrška Dinamu kako bi sutra i druge godine zaredom izborio Ligu Uefa.

Iako će utakmicu osiguravati veliki broj pripadnika specijalne policije, dva napada na Čehe dan prije prve utakmice (jedan na navijače, a drugi na klupske izaslanike), koji su se dogodili u najstrožem centru Zagreba, sigurno će kod ekstremnih pristalica Sparte pobuditi želju za osvetom.

Na ovoj slici možete vidjeti kako izgleda dogovorena tučnjava navijača Sparte, koja se ovog proljeća odigrala sa suparnicima iz Bohemiansa u pitoresknom šumskom okružju.

Spomenutim napadima na Čehe u Zagrebu, češki mediji su dali veliki publicitet: "Napali su nas bokserima i bejzbol palicama kojima su mahali okolo. Divlja borba s njima trajala je oko pet minuta", prenio je novinarima češkog Sporta Lubos Vrnata, tjelohranitelj djelatnika praškog kluba.

Sreća za osam dužnosnika Sparte, među kojima su bile i dvije žene, je što su s njima bila četiri tjelohranitelja: "Zahvaljujući poznavanju borilačkih vještina spasili smo sebe i ostale", rekao je Vrnata. Jedan od ozlijeđenih je cijeli sljedeći dan do utakmice ostao u hotelu jer se bojao ponovnih napada na zagrebačkim ulicama: "Imao sam podljeve i krvave ogrebotine i nakon ukazane pomoći u bolnici nisam htio više izlaziti u Zagrebu".

O ovom incidentu, kao i drugom, u kojem su napadnuta i manja grupa Spartinih navijača u Tkalčićevoj ulici, vodstvo Sparte je izvijestilo Dinamovo izalanstvo i delegata Uefe na redovnom sastanku prije utakmice.

BBB imaju kazališnu predstavu i knjigu, a navijači Sparte film

Navijači Sparte, kao rodonačelnici navijačkih nereda u dotad mirnoj Češkoj, su još 60-ih krenuli u razvijanje svog huliganskog imidža; razbijanjem vlakova kojima su išli na gostovanja, a o jednoj takvoj njihovoj zgodi snimljen je i film Proč? ( Zašto?), koji se i kod nas prikazivao na televiziji. Dvadeset godina poslije, u jeku antihuliganske kampanje 80-ih potaknute upravo zbog novih željezničkih avantura navijača Sparte, tamošnji komunistički režim donio je prve restriktivne zakona protiv nereda "na sportskim borilištima".

Od razbijanja vlakova do antisemitskih i nacističkih poruka

Nakon što su destrukcijom po kupeima izvršili inicijaciju u svijet huliganizma, u novom mileniju su se Spartini navijači okrenuli rasizmu i antisemitizmu, a kako smo već pisali, kapetan Sparte Pavel Horvath je rigorozno kažnjen zbog nacističkog salutiranja navijačima tijekom utakmice s Viktorijom Žižkov.

Već smo podsjetili i na velike nerede u gradskom derbiju sa Slavijom prošle sezone (na koji su pokušali unijeti zastavu s fotografije iznad, koja prikazuje Slavistu u "podređenom" položaju u odnosu na navijača Sparte). Opet su Spartini navijači inspirirali zakonodavce, jer nakon toga je parlament donio zakone po kojima "prijeki" mobilni sudovi kažnjavaju navijače na licu mjesta - tribinama.

BBB-a i navijača Sparte jednak broj u Pragu

Jezgro Spartinih navijača (Ultras Sparta, Red Pirates Sparta) broji između 200 i 300 navijača na domaćim utakmicama, dok ih na praškom derbiju sa Slavijom, dvobojima sa rivalima iz Ostrave i utakmicama Lige prvaka bude oko tisuću. Uzimajući u obzir da navijači Dinama na ovo za njih iznimno atraktivno gostovanje kreću u velikom broju (više od tisuću), čini se da će barem što se dvoboja glasnicama tiče, bitka biti prilično izjednačena.

Na zagrebačkom gostovanju navijači Sparte se nisu baš istakli brojnošću, što je, kako smo saznali od čeških kolega koji su došli u Zagreb, potaknuto reakcijom u Hrvatskoj na njihovo iskazivanje podrške Karadžiću i Mladiću i isticanjem srpske zastave na njihovoj tribini. Češki navijači su se bojali da će im u Zagrebu zbog toga biti priređen vatreni doček, pa ih je zbog toga dosta ostalo kući. Posljednjih sezona, njihova najbrojnija gostovanja su kod Chelsea (800), Milana i Manchestera (tisuću).

Zvonko Alač

Pročitajte više