Saudijci rješavaju najveći problem Filipa Hrgovića. Uz njih planira postati vladar

Foto: Profimedia

FILIPA HRGOVIĆA 23. prosinca čeka 17. profesionalna borba. U Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, protivnik će mu biti Mark De Mori, 41-godišnji Australac i hrvatski zet, koji je u karijeri ostvario impresivan omjer 41-2-2, ali bez ijedne pobjede nad značajnim protivnikom.

Još jedan, reći će zlobnici, koji se savršeno uklapa u nisku nesretnika koje je istukao Hrgović. Dosad ih je bilo 16, a iz niza anonimaca iskaču tek iskusni Eric Molina, kojeg je nokautirao kad je Amerikanac već bio daleko od svojih najboljih dana, te Kinez Zhilei Zhang, za kojim su ostali repovi zbog "nezaslužene" i "neimpresivne" pobjede.

Oba ta meča imaju zajedničku točku s ovim koji ga čeka za desetak dana. Održani su u Saudijskoj Arabiji. I neće mu biti posljednji, vrlo lako bi i okršaj za svjetsku titulu, kad konačno dođe na red, mogao odraditi baš u Rijadu. Kao i u nogometu, Saudijci su sve jači igrači i u svijetu boksa, a Hrgović je nedavno s njima potpisao poslovnu suradnju.

Napustio braću Sauerland i potpisao sa Saudijcima

Početkom rujna istekao mu je ugovor s braćom Sauerland, koji su mu godinama vodili profesionalnu karijeru, a Hrgović je i ranije govorio o tome kako nije zadovoljan dinamikom mečeva i protivnicima koje mu ugovaraju. S njima je, doduše, naposljetku došao do uloge obaveznog izazivača za IBF-ov pojas, ali u konačnici su se ipak rastali.

Hrvatski boksač zatim je potpisao za saudijsku promociju, koja je posljednjih mjeseci počela okupljati najveće svjetske teškaše, pa su joj se pridružili Oleksandr Usik i Deontay Wilder.

"Dali su dobru ponudu, ja i moj menadžer Keith Connolly razgovarali smo s njima direktno, ne mogu govoriti o detaljima, ali neko vrijeme ću biti s njima", potvrdio je Hrgović na press-konferenciji u Zagrebu.

Igor Kralj/PIXSELL

Dolazak svjetskog prvaka prema svim verzijama osim WBC-ove, čiji je vladar Tyson Fury, može se usporediti s prelaskom Cristiana Ronalda u Al-Nassr, koji je pokrenuo niz transfera vrhunskih nogometaša za koje su Saudijci potrošili više od milijarde eura u godinu dana. Novac tamo, dakako, nije problem i spremni su ga potrošiti koliko god treba da bi dobili vrhunski i svjetski prihvaćen proizvod.

"Saudijska Arabija je ušla u profesionalni boks, to je njihov državni projekt da bi od zemlje napravili destinaciju i privukli ljude, koriste i profesionalni boks u te svrhe", rekao je Hrgović ono što je odavno poznato i godinama se naziva "sportswashingom", svojevrsnim pranjem negativnog imidža u svijetu uz pomoć sporta.

Spašavaju boks od politike izbjegavanja

Jedan od najvećih projekata je takozvani Riyadh Season, odnosno sezona najvećih svjetskih sportskih događaja koji se održavaju u njihovoj metropoli, a traje od sredine jeseni do početka proljeća, dok su temperature podnošljive. U sklopu toga je i Day of Reckoning, priredba na kojoj će se Hrgović boriti protiv De Morija, ali na njoj će nastupiti i cijeli niz velikih imena, prvenstveno iz teške kategorije.

Vrhunac večeri bit će okršaj Anthonyja Joshue i Otta Wallina, koji će iznjedriti idućeg Hrgovićeva protivnika u slučaju da Fury i Usik dogovore revanš. Sunaslovna borba je između Wildera i bivšeg WBO-ovog prvaka Josepha Parkera, a prije njih u ring će Daniel Dubois i Jarrell Miller, Arslanbek Mahmudov i Agit Kabayel te Frank Sanchez i Junior Fa, a Dmitri Bivol u međuvremenu će braniti WBA-ov poluteškaški pojas.

"Saudijci ulaze u boks i kad vidite kakvu su priredbu sastavili - desetak najboljih teškaša na jednome mjestu - takva priredba nikad se u povijesti nije dogodila. Imaju dobar cilj i strategiju, žele da se svi bore sa svima", objašnjava El Animal. Uostalom, nadolazeća priredba spojila je najvećeg britanskog i američkog promotora - Eddieja Hearna i Franka Warrena - nakon što su godinama "ratovali" za prevlast na boksačkoj sceni.

"Spremni su to platiti i vjerujem da će 'spasiti' boks jer se zadnjih godina puno borbi izbjegava, puno promotora ne može dogovoriti borbe, problem je u različitim promotorima, televizijama, ali Saudijci žele da se najbolji bore s najboljima i mislim da je to odlično za boks i za moju karijeru."

Saudijce nije briga za zaradu, samo za imidž

Zaista, jedan od najiritantnijih segmenata boksa je politika ugovaranja mečeva, u kojoj je najmanje bitno tko je kvalitetan borac i tko je zaslužio priliku, koja puno više odgovara galamdžijama koji se znaju "prodati" i zainteresirati publiku, što je vidljivo i prema interesu koji izazivaju borbe Jakea Paula ili crossover okršaji s MMA zvijezdama.

Saudijce nije briga hoće li zaraditi u cijeloj priči, njima je puno važnije da se o njima lijepo priča i da izgleda kako čine nešto dobro za svijet, kad su već toliko okrutni prema vlastitim žiteljima "pogrešnog" spola ili seksualne orijentacije. A boks je, zapravo, sport u kojem bi to mogli uspjeti.

Ako se svi mečevi organiziraju u lovu na najveću zaradu, Saudijci su u stanju praktički izbaciti novac iz jednadžbe jer su spremni platiti za bilo što, prekinuti beskrajne pregovore i drastično smanjiti potrebu boksača i njihovih menadžera za odbijanjem pojedinih, "neisplativih" protivnika. Poput Hrgovića.

Hana Kajari/Index

"Njih najviše zanima teška kategorija, uzeli su sve što vrijedi u njoj. U sljedećim mečevima iskristalizirat će se tko je kralj teške kategorije. Generacija koja je bila tu godinama - Wilder, Joshua, Fury, Usik - svi su pri kraju, ostalo im je još po nekoliko mečeva, dolazi nova generacija i vjerujem da ću ja biti na čelu te generacije i da ću od sljedeće godine biti vladar teške kategorije", poručio je Hrgović.

To znači da bi mu i budući mečevi, pa tako i onaj za svjetski pojas, mogli biti vezani za Rijad. "Ovisi o datumu", pojašnjava Filip. "Riyadh Season je od 10. ili 11. mjeseca do trećeg, radit će i na drugim lokacijama, u Londonu, Las Vegasu, organizirati borbe diljem svijeta, pa ovisi o datumu borbe. Ali velik dio borbi idućih godina održavat će se u Saudijskoj Arabiji."

Hrgović o De Moriju: Ne osjećam pritisak da ga moram nokautirati

Sve će biti jasnije nakon okršaja Usika i Furyja 17. veljače iduće godine. Ako njih dvojica aktiviraju klauzulu o revanšu, pobjednik će morati napustiti IBF-ov poraz, za koji će se onda boriti Hrgović i pobjednik meča Joshua - Wallin, iako i oni navodno imaju klauzulu o revanšu u slučaju pobjede Šveđanina.

Ali, prije svega toga, Hrgović mora pobijediti De Morija, protivnika za "održavanje forme". Nakon kontroverzne pobjede nad Zhangom i mrcvarenja s Demseyjem McKeanom gotovo punih 12 rundi, javnost očekuje bržu i efektniju pobjedu.

"Ne osjećam pritisak, treba boksati, ovo su nezahvalni protivnici koji nemaju što izgubiti. On nije na mom levelu, vjerujem da će krenuti s nekim iznenađenjem, jako. Treba boksati, a nokaut će doći ako dođe i kad dođe, ne mogu utjecati na to", kaže Hrgović. 

"U boksu se kaže, ako želiš nokaut, neće se dogoditi. Ako boksaš i pustiš da idu stvari kako trebaju, sjest će i pravi udarac. Naravno da ga želim nokautirati u nekoliko rundi, ali vidjet ćemo, boks je nepredvidiv. Korak po korak, runda po runda, ali nokaut bi trebao doći."

Pročitajte više