Zašto su igrači Milana na dresovima imali djevojačka prezimena svojih majki?

Foto: EPA

MILAN je na San Siru deklasirao Cagliari 5:1 u 36. kolu Serie A. Dvostruki strijelac za momčad trenera Stefana Piolija bio je Christian Pulišić, koji je zabio u 59. i 86. minuti, dok su po jedan dodali Ismael Bennacer u 35., Tijjani Reijnders u 74. i Rafael Leao u 83. minuti.

Milan dva kola prije kraja talijanskog prvenstva ima 74 boda te je osigurao drugo mjesto s obzirom na to da treća Bologna ima sedam bodova zaostatka. Utakmica Milana i Cagliarija nije imala osobit rezultatski značaj, ali je privukla pozornost zbog akcije koju su Piolijevi igrači proveli.

Igrači Milana na dresovima nosili djevojčka prezimena svojih majka

Majčin dan je danas, 12. svibnja, a Milan ga je obilježio tako što su igrači nosili djevojačka prezimena svojih majki na dresovima umjesto svojih imena i prezimena.

Cilj inicijative bio je podići svijest o pravu na osobni identitet, što proizlazi iz presude talijanskog Ustavnog suda iz travnja 2022., koji je odlučio da je automatsko dodjeljivanje očevog prezimena diskriminirajuće. Od 1. lipnja te godine pravo na izbor prezimena moraju imati oba roditelja djeteta.

"Igranje s prezimenima naših majki na dresovima jest poseban način odavanja počasti nevjerojatnim ženama koje su nas oblikovale i podržavale kroz život. To je važna gesta koja ističe važnost obitelj i veeza koje nas pokreću na terenu i izvan njega. Ponosan sam što uz suigrače predstavljam svoju mamu na ovaj jedinstven i iskren način", poručio je Pulišić.

Pročitajte više