Zašto Hrvatska još ne zna gdje će igrati finale Davis Cupa

Foto: Getty Images / Guliver Image

HRVATSKI tenisači nisu pošteno proslavili drugi plasman u finale Davis Cupa u povijesti, a već su se sudarili s prvim problemom. S ITF-ovom čestitkom na ulasku u završni okršaj protiv Argentine stigao je i prvi uvjet za organizaciju tog teniskog spektakla.

Naime, krovna svjetska teniska organizacija od HTS-a traži dvoranu od 12 tisuća mjesta za organizaciju finala, a toliko mogu primiti jedino Zagreb i Split. Iako je 7500 Zadrana u Višnjiku stvorilo jednu od najboljih teniskih atmosfera koju je Marin Čilić "vidio u životu", oborivši pritom hrvatski rekord po posjećenosti Davis Cup meča, čini se kako neće dobiti priliku ugostiti dvije najbolje svjetske teniske reprezentacije u 2016. godini jer je za finale potrebno 4500 stolica više. Savez trenutačno pregovara sa Zagrebom i Splitom, a Zadrani će biti vatrogasno rješenje, no nije još sve izgubljeno. ITF je već jednom organizirao finale u manjoj dvorani - prije 11 godina Ivan Ljubičić, Mario Ančić i društvo podigli su Salataru na pomoćnom slovačkom igralištu od samo 4500 mjesta.

 

Savez pregovara sa Zagrebom i Splitom

"Razgovori su krenuli, skupljaju se informacije, do srijede ili četvrtka trebali bi imati sve što je potrebno za odluku koju moramo dostaviti ITF-u do 27. rujna," kaže glasnogovornik HTS-a Igor Rajković.


"Zadar je bio fantastičan domaćin, meč Marina Čilića i Richarda Gasqueta u nedjelju srušio je rekord po posjećenosti Davis Cup meča u Hrvatskoj. Polufinale je bio rekordan, a finale će oboriti taj rekord," zagonetno je rekao Rajković.

ITF traži dvoranu s 12 tisuća mjesta, u Zagreb dolazi najveći šou ikad, a u Splitu je Parni Valjak

ITF-ov zahtjev za minimalnih 12 tisuća sjedalica značio bi da su samo Zagreb i Split ostali u igri jer ispunjavaju taj uvjet, ali problem je što su najveća zagrebačka i splitska dvorana bukirane u studenom, u terminu u kojem bi se trebalo igrati finale.

Najveća dvorana u hrvatskoj metropoli ugostila je košarku, hokej, rukomet i futsal, ali nikad tenis. No problem je što je u Zagrebu krajem studenog u gostima Marvel Univers Live, vjerojatno najveći šou koji je ikad došao u Arenu, i penali za otkazivanje ili pomicanje tog spektakla bili bi znatno veći nego oni u Splitu. Mašinerija koja s njima dolazi je ogromna i pomicanje tog spektakla bilo bi velika gnjavaža. Tvrtka koja organizira koncert tek je u ponedjeljak stupila u pregovore s HTS-om i uskoro će izdati službeno priopćenje za javnost.

"Što se mene tiče finale će biti u Zagrebu, ako ne u kod nas - onda u Splitu," rekao je Milan Bandić za HRT, ali njegova izjava daleko je od konačne odluke.

Split je taj dan svojim građanima pripremio koncert Parnog Valjka, a s njima je vjerojatno lakše nešto dogovoriti, jer su prije svega navijači Čilića, Ćorića, Dodiga i Draganje. No grad pod Marjanom više je nogometni grad i posljednji put kad je Spaladium ugostio tenis, na Davis Cup meču protiv Srbije, gotovo polovica stolica zjapila je prazna. Gripe su pamtljivije po dobroj teniskoj atmosferi, ali jedina splitska dvorana koja dolazi u obzir je Spaladium.



Prije 11 godina Ljubičić i Ančić digli su salataru u šupi jer je glavna dvorana bila zauzeta


Ukoliko se koncerti ne budu mogli prebaciti u drugi termin, Davis Cup finale moglo bi se igrati u Zadru. Tako je bilo i prije 11 godina kad je Hrvatska igrala u finalu ovog natjecanja. Slovački teniski savez nije nikako mogao dobiti ključeve najveće dvorane u Bratislavi, pa su Ljubičić, Ančić, Karlović i Ivanišević Salataru podigli u manjoj dvorani, koja prima samo 4500 navijača. Taj put razlog je bila hokejska utakmica, koja nije mogla biti odgođena, a ne koncertni spektakl.

"Ovo će biti spektakl svjetskih razmjera, znam prema zahtjevima za akreditacije kolika mora biti dvorana. Bit će barem 150 akreditiranih novinara u pres centru, a kad tu dodam i fotoreportere, brojka dodatno raste," otkriva šef pres službe teniskog saveza.

"U Zadru nas je bilo 80, pa smo bili u gužvi. Još prikupljamo potrebnu dokumentaciju i trebali bismo se dogovoriti najkasnije do četvrtka. Rok nam je za osam dana."

Argentina nas je 2006. dobila u Zagrebu, a u Splitu smo izgubili od Srbije

Zagreb i  Split ispadaju jedini kandidati, prije deset godina Zagreb je ugostio aktualne Davis Cup prvake na putu ka obrani titule protiv Argentine. Gauči su tad slavili protiv Hrvatske u četvrtfinalu na domaćem terenu i to možda nije dobar znak uoči ovog finala.

Split je pak imao čast ugostiti teniski spektakl protiv vječnog sportskog rivala pa se nije pokazao kao teniski domaćin. Zadrani su stvorili jednu od najboljih teniskih atmosfera viđenih u zadnje vrijeme i ako je ITF mogao okrenuti glavu pred vlastitim zahtjevima i organizirati finale između Hrvatske i Slovačke u šupi od samo 4500 sjedećih mjesta, zašto ne bi Zadrani dobili priliku ponoviti sjajan teniski ugođaj iz polufinala i na najvažniji dan za hrvatsku Davis Cup reprezentaciju u posljednjem desetljeću.




 

 

 

Pročitajte više