PREMIERSHIP

Bili su na koračić do najboljeg strijelca Premier lige, a skoro nitko ih se ne sjeća

Fotto: Getty Images

IAKO Kevin Phillips nikad nije bio ni blizu ponavljanja nevjerojatne sezone 1999./2000., u kojoj je zabio 30 golova, osvojio naslov najboljeg strijelca i europsku Zlatnu kopačku, sjećamo ga se baš zato što je te sezone zabio 30 golova, piše 90min.com.

To je u modernoj eri uspjelo još samo Alanu Sheareru, Andyju Coleu, Thierryju Henryju, Cristianu Ronaldu, Robinu van Persieju, Mou Salahu i Harryju Kaneu. Iako je bio jedan od najubojitijih napadača Europe sredinom devedesetih, Liverpoolova legenda Robbie Fowler nikad nije bio najbolji strijelac lige jer je Shearer bio malo bolji.

Ali sjećamo se njegovog učinka zato što je to bio Robbie Fowler.

No bilo je i drugih koji su stigli jako blizu samog vrha ljestvice strijelaca u nekom trenutku, ali sjećanje na njih je nekako izblijedjelo.

Ovo je sedam igrača za koje ste vjerojatno zaboravili da su umalo osvojili premierligašku Zlatnu kopačku.

Embed from Getty Images

Dean Holdsworth (1992./93.): 19 golova u 36 nastupa

Samo engleski reprezentativci Teddy Sheringham i Les Ferdinand završili su utrku za Zlatnu kopačku u prvoj sezoni Premiershipa ispred Wimbledonova napadača Deana Holdswortha. Njegov učinak od 19 golova bio je za tri manji od Sheringhamova.

Holdsworth je u prethodnoj sezoni igrao u trećoj ligi za Brentford, a u Premier ligi je zabio ukupno 63 gola. Nikad više nije bio tako ubojit kao u premijernoj sezoni u Wimbledonu i naposljetku je karijeru završio u niželigašu.

Zlatna kopačka: Teddy Sheringham (22)

Embed from Getty Images

Kevin Gallacher (1997./98.): 16 golova u 33 nastupa

Tri igrača podijelila su titulu najboljeg strijelca u sezoni 1997./98. s 18 golova, a zvijezde Dennis Bergkamp i Jimmy Floyd Hasselbaink, koji je tada igrao u Leedsu, imali su dva manje. U toj skupini sa 16 golova bio je i Blackburnov Kevin Gallacher.

Škot je u Blackburn stigao 1993. za milijun i pol funti, ali je zbog ozljede propustio skoro cijelu šampionsku sezonu 1994./95. Poslije je kratko igrao za Newcastle prije nego što će u kasnim tridesetima završiti među niželigašima.

Zlatna kopačka: Dion Dublin, Michael Owen, Chris Sutton (svi po 18)

Embed from Getty Images

Hamilton Ricard (1998./99.): 15 golova u 36 nastupa

Middlesbroughovo dovođenje kolumbijskog napadača Hamiltona Ricarda za dva milijuna funti 1998., dok je klub još bio u drugom nogometnom razredu, pokazalo se kao genijalan potez. U svojoj prvoj punoj sezoni u Engleskoj Južnoamerikanac je zabio 15 golova u Premier ligi.

Ostao je za tri gola kratak da se nađe u skupini koja je podijelila naslov najboljeg strijelca, a tih 15 golova je skoro polovica od ukupnog broja pogodaka koje je postigao u četiri godine u Borou. Te je sezone zabio i u pobjedi nad Manchester Unitedom, osvajačem čuvene trostruke krune.

Zlatna kopačka: Jimmy Floyd Hasselbaink, Michael Owen, Dwight Yorke (svi po 18)

Embed from Getty Images

Marcus Stewart (2000./01.): 19 golova u 34 nastupa

Ipswich Town bio je najugodnije iznenađenje 2000./01. nakon što je prethodne sezone izborio promociju kroz playoff. Završio je na petom mjestu i plasirao se u Kup Uefe.

Golovi Marcusa Stewarta bili su velik razlog za to. Nevjerojatno je da mu je to u dobi od 28 godina bila prva sezona u najjačoj engleskoj ligi i jedna od samo tri u karijeri. Te je sezone postigao više golova od Thierryja Henryja, Marka Viduke i osvajača Zlatne lopte Michaela Owena.

Zlatna kopačka: Jimmy Floyd Hasselbaink (23)

Embed from Getty Images

James Beattie (2002./03.): 23 gola u 38 nastupa

Te je sezone Ruud van Nistelrooy postigao 25 golova u Premier ligi, Thierry Henry 24, a James Beattie 23. Napadač Southamptona ludovao je te sezone, a nikad prije ni kasnije nije zabio više od 14 golova, a kamoli 20.

Beattie je zabio 14 puta iduće sezone, ali nikad više u Premier ligi nije došao na tu razinu igrajući za Everton, Stoke i Blackpool. Imao je i odlično, ali kratko razdoblje u Sheffield Unitedu u Championshipu.

Zlatna kopačka: Ruud van Nistelrooy (25)

Embed from Getty Images

Andrew Johnson (2004./05.): 21 gol u 37 nastupa

Kao i Stewart nekoliko godina ranije, Andrew Johnson prihvatio se zabijanja čim je prvi put zaigrao u Premiershipu u sezoni 2004./05. Prije toga njegovi su golovi u Championshipu doveli Crystal Palace do promocije.

Iako je 11 golova postigao iz jedanaesteraca, Johnson i Thierry Henry bili su jedini igrači koji su te sezone zabili više od 20 puta. Palace je ipak ispao, ali Johnson je kasnije igrao za Everton i Fulham.

Zlatna kopačka: Thierry Henry (25)

Embed from Getty Images

Benni McCarthy (2006./07.): 18 golova u 36 nastupa

U sezoni koja se pamti kao ona u kojoj je Cristiano Ronaldo postao svjetska superzvijezda, više golova od budućeg peterostrukog osvajača Zlatne lopte zabio je napadač Blackburna Benni McCarthy. Njegovih 18 golova bilo je više nego što je ijedan igrač Roversa postigao u Premier ligi još od Chrisa Suttona 1997./98.

McCarthy je prethodno osvojio Ligu prvaka s Portom pod vodstvom Josea Mourinha, ali u Engleskoj se mučio i ostao čudo za jednu sezonu. Karijera u Europi mu je završila 2011. katastrofalnom sezonom u West Hamu.

Zlatna kopačka: Didier Drogba (20)

Pročitajte više